İstanbul’da yurttaşlar diken üstünde! “O kadar kendimi sıktım ki zona oldum”

Yayın tarihi: 15 Şubat 2023 Çarşamba 9:32 pm - Güncelleme: 15 Şubat 2023 Çarşamba 9:34 pm

Özel Haber: Hude Gürbüz

Kahramanmaraş’ta yaşanan felaket, İstanbul’da beklenen büyük Marmara depremini yeniden akıllara getirirken, kentteki afet toplanma alanları alarm veriyor. Milyonlarca yurttaşın yaşadığı İstanbul’da belirlenen alanlar ya çok küçük, ya da etrafı yıkılabilecek yapılarla çevrilmiş halde. Vatandaşlar, önlemlerin yetersiz olduğunu ifade ederken, olası bir depremde belirlenen afet toplanma alanlarına insanların sığmasının mümkün olmadığını belirtiyor.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye’yi derinden sarsarken, uzmanlar İstanbul’da beklenen büyük Marmara depremine karşı da sık sık uyarılarda bulunuyor.

ON BİNLERCE BİNANIN ÇOK AĞIR HASAR ALMASI BEKLENİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) raporuna göre, milyonlarca yurttaşın yaşadığı kentte 7.5 büyüklüğündeki olası bir depremde 91 bin binanın ağır veya çok ağır hasar alacağı, 167 bin binanın ise orta hasar alacağı belirtiliyor.

Olası İstanbul depreminde hasar alacak bina sayısı belli oldu!

TOPLANMA ALANLARI YETERSİZ

Ancak kentteki afet toplanma alanları alarm veriyor. İstanbul’da işaretlenen afet toplanma alanlarının çoğu ya çok az insanı alabilecek kapasiteye sahip ya da etrafı binalarla çevrili olduğu için olası bir depremde güvensizliğe neden olabilecek bir durumda.

TELE1 VATANDAŞIN NABZINI TUTTU

TELE1’den Hude Gürbüz, olası bir deprem için belirlenen afet toplanma alanlarıyla ilgili vatandaşın nabzını tuttu. Gürbüz, İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Acıbadem Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlara mikrofonunu uzattı.

Başka bildiğim kadarıyla yer yok burada. Okulun bahçesi var ama orası da yetmez. Bilmiyorum nerede toplanılacağını. Acıbadem’de yer yok.

“TOPLANMA ALANINDA KOCAMAN MİNARE VAR”

Toplanma alanlarının yetersiz olduğunu belirten bir vatandaş, “Toplanma alanı değil. Kocaman minare var. Minare nereye yıkılacak? Belediyenin çalışması lazım. Yönetim iyi bir planlama yapıp, halkı desteklerse depreme hazırlanmış oluruz. Mesela şurada bir apartman yapıldı. Orası önceden yeşil alandı. Bizim yeşil alanlarımız azalıyor. Devlet bize yeşil alan yaratmalı. Burası bizim toplanma alanımız. Burası olmaz ki.” ifadelerini kullandı.

“O KADAR KENDİMİ SIKTIM Kİ ZONA OLDUM”

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilendiğini belirten yurttaş, “O kadar kendimi sıktım ki, kaşıntılar yaşadım. Doktora gittim. Doktor ‘kendini neden bu kadar sıktın’ dedi. Televizyonu çok seyrettim, üzüldüm. Zona oldum. Ne oluyor diye merak ediyoruz.” dedi.

Bir başka yurttaş ise insanların belirlenen afet bölgelerine sığmasının imkansız olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bu alanlara insanlar sığmaz. Artık onu baştakiler düşünsün. Çok acı şeyler yaşadık. Herkes üzüldü, elimizden hiçbir şey gelmiyor. Ne parka sığabilirsin ne de sokağa sığabilirsin. Önlemler yetersiz. Deprem olursa Allah yardımcımız olsun.”