İstanbul’da da hissedilen şiddetli deprem! Uzmanlardan korkutan açıklama

Yayın tarihi: 24 Eylül 2020 Perşembe 4:40 pm - Güncelleme: 24 Eylül 2020 Perşembe 7:07 pm

İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesinde hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD, 16,38’deki depremin büyüklüğünü 4,2 olarak açıkladı. Deprem İstanbul’da şiddetli bir şekilde hissedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremin merkez üssünün Marmara Denizi’nin Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi yakınları olarak açıkladı.

Saat 16.38’de 4,2 büyüklüğünde kaydedilen deprem 6,83 kilometre derinlikte meydana geldi.

KANDİLLİ 4.3 OLARAK AÇIKLADI

Öte yandan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4.3 olarak duyurdu.

İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği depremle ilgili yaptığı açıklamada “Saat 16.38 Marmara Denizi’nde Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesi açıklarında 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem İstanbul’da da hissedilmiştir. Deprem kaynaklı herhangi bir olumsuzluk şu ana kadar bildirilmemiştir” dedi.

“BUNLAR BÜYÜK DEPREMİN ALIŞTIRMALARI”

Haber Global yayınına katılan Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremle ilgili şunları söyledi:

“Kuzey Marmara’da iki deprem bekliyoruz. Biri Küçükçekmece bir tanesi de Marmara Ereğlisi önü diye. Bu deprem 7 ile 7.2 arasında. Bir hafta önce de Şarköy’de oldu. Aynı kırık üzerinde Tekirdağ kolu üzerinde deprem olmaya başladı. Tekirdağ kolu Büyükçekmece’den başlıyor, buradan Kumburgaz’a oradan Silivri’ye geçiyor. Depremin olduğu yer Tekirdağ kolunun odak noktası. Buradan kırık devam ediyor, Uçmakdere’den Yayaköy’e gidiyor. Bu kez öyle bir izlenim veriyor ki Marmara’nın içinden devam edecek ve Gelibolu kesiminden kırılma yapacak. Bunlar büyük depremin alıştırmaları.”

“HERHANGİ BİR ZAMANDA BUNUN ÜZERİNDE BİR DEPREM OLACAK”

Prof. Dr. Okan Tüysüz ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Bilgiler giderek akıyor, daha doğru şeyler söyleme şansına zaman içinde sahip olacağız. Deprem 26 Eylül 2019 depremi ile aynı yerde. Kuzey Anadolu Fayı’nın kollara ayrılarak devam ettiği bölgeye karşılık geliyor. Bölge kritik bir bölge, önemli bir bölge deprem açısından. 17 Ağustos’tan sonra deprem beklentisini hepimiz biliyoruz. Bu da ya ana koldaki küçük bir kırılma ya da ana kola paralel küçük bir kırılma. Bu bakımdan biraz beklemek, depremi takip etmek gerekiyor. Herhangi bir zamanda bunun üzerinde bir büyük deprem olacak, bunun üzerinde bilimsel çalışmalar da onu gösteriyor. Önemli olan, gelecek depreme hazır olmak. Şarköy’de geçen hafta olan depremle bir ilgisi görülmüyor.

PROF. ÜŞÜMEZSOY: YILANIN SÜRTÜNMESİ GİBİ

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise sarsıntı ile ilgili şunları söyledi:

“1912’de yılında kırılan bir fay hattımız var Ereğli açıklarında. Bu Silivri hattına giden fay üzerinde, orada çatallaydı. Aşağı yukarı 3-4 kilometre karelik yüzeyin oynaması. Bu dağılmış olduğu için sürekli depremler yaratıyor. Kumburgaz çukurunu tetikleyecek diye bir veri yok. 1912’de kırılan fay enerjisini boşalttıktan sonra onun üzerinde bir kırık oluşturuyor. Yılanın sürtünmesi gibi, onlardan biri olmuştur. Bu sürekli enerjisini boşaltan, atma yapan Silivri-Tekirdağ fay hattında olan. Bizim için tehlikeli olan Kumburgaz fayı, onun üzerinde hareket yok.Kumburgaz fayı üzerinde olsaydı riskli görülebilirdi. Bu sürekli stresini boşaltan bir fay. Ana fay değil. Kumburgaz fayı üzerinde olsaydı kırılabilecek potansiyeli vardı. Dediğim gibi yılanın sürtünmesi gibi hareket ediyor. Fayın 1912’de kırılmış olması itibarıyla çok büyük risk yok. Asıl korkacağımız Büyükçekmece ile Silivri arasındaki Kumburgaz çukur. Orada hareketlilik yok. Büyük depremler olacak söylemi İstanbul için geçerli değil. Ama o bölgede yapı stoğu heyelanlar üzerinde olduğu için risk taşıyabilir. Şu anda o fayda eli kulağında bir hareket görmüyoruz. Söyledikleri gibi 7’nin üzerinde bir deprem söz konusu değil.”

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: FAYIN TETİKLENMESİNE KATKIDA BULUNABİLİR

Prof. Dr. Naci Görür, depremina ardından Twitter’da yaptığı açıklamada, meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin, 7.2 büyüklükte deprem beklenen fay hattının üzerinde gerçekleştiğini belirterek, “Söz konusu fayın tetiklenmesine katkıda bulunabilir” dedi.