İstanbul Barosu’ndan ‘sürtük’ hakaretine tepki: Özür bekliyoruz

Yayın tarihi: 2 Haziran 2022 Perşembe 6:22 pm - Güncelleme: 2 Haziran 2022 Perşembe 6:22 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi Direnişi’ne katılanlara yönelik kullandığı ‘sürtük, çürük‘ ifadelerine tepki yağmaya devam ediyor. İstanbul Barosu da, “Cumhurbaşkanı’nın onur kırıcı bu sözleri nedeniyle ivedilikle özür dilemesini bekliyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Erdoğan’ın sözlerine Türkiye’nin dört bir yanından tepkiler gelirken, savcılıklara suç duyurusunda da bulunuldu.

Bir tepki de İstanbul Barosu’ndan geldi. Barodan yapılan açıklamada, “Ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi anmasının 9. yılında millete hitaben ‘sürtük, çürük’ gibi hakaret ve ayrımcılık içeren sözler sarf etmiştir. Bu sözlerin, milletin tamamının temsilcisi olan Cumhurbaşkanı tarafından söylenilmiş olması son derece esef vericidir.

Cumhurbaşkanı’nın onur kırıcı bu sözleri nedeniyle ivedilikle özür dilemesini bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

“HAKARET VE AYRIMCILIK İÇEREN BU SÖZLERİN CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN SÖYLENMESİ ESEF VERİCİDİR”

Açıklamada, “Anayasa’nın ‘Cumhurbaşkanının Görev ve Yetkileri’ başlıklı 104. maddesinde, ‘Cumhurbaşkanı, Devlet Başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder’ denilerek, Cumhurbaşkanı’nın milletin birliğini temsil ettiği vurgulanmıştır. Ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi anmasının 9. yılında millete hitaben ‘sürtük, çürük’ gibi hakaret ve ayrımcılık içeren sözler sarf etmiştir. Gezi Parkı’nın imara açılmaması, yeşilin ve ağaçların korunması için mücadele veren tüm yurttaşlara yönelik hakaret ve ayrımcılık içeren bu sözlerin, milletin tamamının temsilcisi olan Cumhurbaşkanı tarafından söylenilmiş olması son derece esef vericidir” denildi.

“MÜEZZİNİN AÇIKLAMASI YOK SAYILMIŞTIR”

Açıklamada, ‘Camide bira içtiler’ iddiasını yalanlayan camii müezzini hatırlatılarak, “Konuşmasında Gezi’ye katılanların, ‘camide bira içtiklerini ve camiyi kirlettiklerini’ beyan eden Cumhurbaşkanı, bahsettiği caminin bizzat müezzininin, ‘Ben din görevlisiyim, olmayanı söyleyemem, camide içki içilmedi’ şeklindeki açıklamasını da yok saymıştır” denildi.

Erdoğan hakkında ‘sürtük’ sözü için art arda suç duyuruları