İstanbul ve İzmir barolarından Can Atalay tepkisi: Ülkemizde hukuk güvenliğinden söz edilemeyecektir

Yayın tarihi: 30 Ocak 2024 Salı 8:31 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2024 Çarşamba 12:41 am

İstanbul Barosu, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine, “Artık ülkemizde hiçbir bireyin hukuk güvenliğinin varlığından söz edilemeyecektir” diyerek tepki gösterdi. İzmir Barosu ise Anayasa’nın bu kez yasama organı tarafından ihlal edildiğine dikkat çekildi.

Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) tutukluluğuna iki kere hak ihlali kararı vermesine rağmen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı TBMM’de okutularak Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik tepkiler artıyor.

İstanbul Barosu da “Maalesef aksini beklemiyorduk!” başlıklı yazılı açıklamasında Türkiye’de hiçbir bireyin hukuk güvenliğinin kalmadığı değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Barosu’nun sosyal medya hesabından paylaşılan açıklama şu şekilde:

“Meslektaşımız Av. Ş. Can Atalay hakkındaki mahkumiyet kararının bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunmasıyla, Yargıtay’ın  Anayasa Mahkemesi kararını birden fazla kez hiçe saymasından sonra, bu kez de Anayasa’nın açık hükmüne rağmen, yasama organı tarafından yok sayıldıģını gördük.

Defaatle vurguladığımız üzere, artık ülkemizde hiçbir bireyin hukuk güvenliğinin varlığından  söz edilemeyecektir. Bütün bunlara rağmen İstanbul Barosu olarak tüm gücümüzle hukuksuzluklara karşı duracağımızı ve ülkede hukuku hakim kılmak için mücadele edeceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

İZMİR BAROSU: ANAYASA BU KEZ YASAMA TARAFINDAN İHLAL EDİLMİŞTİR

İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz tarafından yapılan açıklamada ise Anayasa’nın yasama kararı tarafından ihlal edildiği belirtildi.

Anayasa ve Anayasa’nın emredici hükümleri ve bağlayıcı nitelik taşıyan ve kesin nitelikteki kararlarının, istenildiğinde uygulanacak, istenilmediğinde göz ardı edilecek metinler olmadığını ifade eden Av. Sefa Yılmaz “Av. Şerafettin Can Atalay, birçok toplumsal davada, Soma ve Ermenek iş cinayetlerinde yaşamını yitiren maden işçilerinin, Aladağ’da tarikat yurdunda çıkan yangında ölen kız evlatlarımızın, Çorlu’da, yetkililerin ve sorumluların ihmali neticesinde meydana gelen tren kazasında yitirdiğimiz yurttaşlarımızın ailelerinin avukatlığını üstlenmiş, maddi gerçeğin ortaya çıkması ve sorumluların cezalandırılması için mesleğini onurla ifa etmiş ve edecek olan bir meslektaşımızdır.” ifadelerini kullandı.

Yargılama sürecindeki hukuksuzluklara da değinen Yılmaz, Can Atalay ve tüm Gezi Davası tutukluları birer siyasi rehine olduğunu dile getirerek “İzmir Barosu ve İzmir Barosu üyesi avukatlar olarak; yasama organını işlevsiz hale getiren, ülkeyi bir saray rejimi ile yönetmeyi amaçlayan siyasal iktidarın, yargı üzerindeki tahakkümüne geçit vermeyeceğiz. Can Atalay halkın iradesiyle seçilmiştir, halkın vekilidir!” dedi.

Özgür Özel’den Can Atalay için direniş çağrısı

İstanbul Barosu, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine, “Artık ülkemizde hiçbir bireyin hukuk güvenliğinin varlığından söz edilemeyecektir” diyerek tepki gösterdi.

Kaynak: TELE1