İşsizlikte vahim tablo: 9 milyonu aştı

Yayın tarihi: 12 Haziran 2023 Pazartesi 3:16 pm - Güncelleme: 12 Haziran 2023 Pazartesi 3:16 pm

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), geniş tanımlı işsizliğin nisan ayında 9 milyon 138 bine ulaştığını bildirdi.

DİSK-AR, hazirana ilişkin, ‘İşsizlik ve İstihdamın Görünümü’ raporunu yayınladı. Araştırmanın, deprem nedeniyle Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde gerçekleştirilemediği belirtilen raporda, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 10,2, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranının ise yüzde 23,8 seviyesinde gerçekleştiği aktarıldı.

İŞSİZLERİN YÜZDE 90’I ÖDENEK ALAMIYOR

TÜİK’in işsizlik verilerinin de hatırlatıldığı raporda, Nisan 2023’te resmî işsizlerin sadece yüzde 10’unun işsizlik ödeneği alabildiği ve buna ilişkin 3 milyonu aşkın işsizin işsizlik ödeneğinden yoksun kaldığı bildirildi. Bu sonuca göre, işsizlerin yüzde 90’ının işsizlik ödeneği alamadığı bilgisi paylaşıldı.

İşsizlik TÜİK’e rağmen çift hanede

Raporda şu bilgiler paylaşıldı:

“Kadın işsizliği tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olmaya devam ediyor. Nisan 2023 HİA verilerine göre işsizlik türlerinin en yüksek olduğu kategori yüzde 31,3 ile geniş tanımlı kadın işsizliği oldu. İkinci yüksek işsizlik kategorisi ise geniş tanımlı işsizliğidir. Nisan 2023’te geniş tanımlı işsizlik yüzde 23,8’dir.

Nisan 2023’te dar ve geniş tanımlı işsizlik oranı arasındaki makas 13,6 puan oldu. Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni zamana bağlı eksik istihdam sayısı, ümidini kaybedenlerin, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların ve iş arayıp işbaşı yapamayacak olanların sayısındaki artıştır.”