İsrailli bilim insanları testis yaptı

Yayın tarihi: 21 Şubat 2024 Çarşamba 8:30 pm - Güncelleme: 21 Şubat 2024 Çarşamba 8:30 pm

İsrail’de bulunan bir üniversitenin araştırmacıları testis işlevi gören organoidler geliştirdi.

İsrail’in Bar-Ilan Kamu Araştırma Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Bar-Ilan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, spermatozoa (erkek gametleri) üreten, testosteronu (temel erkek cinsiyet hormonu) sentezleyen ve üreme fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olan testislerin organoitlerini geliştirdiler.

Dr. Nitzan Gonen’in araştırma öğrencileri Aviya Stopel, Cheli Lev ve Stav Dahari ile birlikte geliştirdiği yapay testislerin erkek doğurganlığı ve cinsel gelişim bozukluklarına ilişkin araştırmaların ilerlemesine katkıda bulunacağını ve laboratuvarda sperm üretimini kolaylaştırması bekleniyor.

Bu çalışmanın, cinsiyet belirlemede yer alan mekanizmaların anlaşılmasını önemli ölçüde ilerletebileceği ve erkek kısırlığına çözümler sağlayabileceği belirtildi.

Yapay testisler, Gönen’in BIU’nun Goodman Yaşam Bilimleri Fakültesi ve Nanoteknoloji ve İleri Malzemeler Enstitüsü’ndeki laboratuvarında üretildi.

Dr. Gonen, “Yapay testisler, cinsel gelişim ve kısırlık bozuklukları için terapötik uygulamalara dönüştürülebilecek testis gelişimi ve işlevi üzerine temel araştırmalar için umut verici bir model” dedi.

Bilim insanları palyaço balıkları hakkında yeni bir keşifte bulundu

Kaynak: TELE1