İsrail’le ticareti doğrulayan bakanlık: Jel yakıt, yivsiz tüfek aksesuarları, çakmak gazı gönderildi

Yayın tarihi: 26 Mart 2024 Salı 7:54 pm - Güncelleme: 26 Mart 2024 Salı 7:54 pm

TÜİK raporunda görülen İsrail ile ticaret verilerine ilişkin açıklamada bulunan Ticaret Bakanlığı, raporda yer alan barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamülleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler başlığı altında ‘jel yakıt ve çakmak gazı’; silahlar ve mühimmat, bunların aksam parça ve aksesuarları başlığı altında ‘yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri’ ihraç edildiğini savundu. Bakanlık haberler için ‘manipülasyon’ diyor ancak TÜİK’in verilerinde Bakanlığın ihraç edildiğini savunduğu ürünlere dair herhangi bir bilgi yer almıyor.

Ticaret Bakanlığı, TÜİK’in verilerinde ortaya çıkan İsrail ile ticarete ilişkin açıklamada bulundu. Raporda yer alan, barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamülleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler başlığı altında ‘jel yakıt ve çakmak gazı’; silahlar ve mühimmat, bunların aksam parça ve aksesuarları başlığı altında ‘yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri’ ihraç edildiğini savunan bakanlık diğer 99 maddeye ilişkin ise herhangi bir açıklama yapmadı. Bakanlığın açıklamasıyla söz konusu maddeler de dahil olmak üzere ticaret doğrulanmış oldu.

TÜİK rakamları AKP – MHP iktidarının ikiyüzlülüğünü ortaya koydu! Gazze bahane İsrail’le ticaret şahane

TÜİK’in raporunda ise söz konusu maddelerin içeriğinin ‘yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri’ veya ‘jel yakıt ve çakmak gazı’ olduğuna dair herhangi bir bilgi yok. Ancak buna rağmen Ticaret Bakanlığı belgelerin ortaya çıkarılmasının ‘manipülasyon’ olduğunu savundu.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

“Bazı internet sitelerinde, TÜİK’in resmi verilerine göre, Ocak 2024 itibariyle Türkiye’den İsrail’e “Barut, patlayıcı maddeler, ateş alıcı maddeler, mühimmat, silah ve parçaları ihraç edilmeye devam edildiği ortaya çıktı, haberi üzerine yapılan incelemelerde;
Ocak ayında,
36. fasil, Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamülleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler başlığı altında “jel yakıt ve çakmak gazı”
93. fasılda ise Silahlar ve mühimmat, bunların aksam parça ve aksesuarları başlığı altında “yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri (zıpkın vb)” ihraç edildiği anlaşılmıştır.
Böylece, Gümrük Tarife Cetvelinin fasıl başlıklarında yer alan ifadeler manipüle edilerek kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Sözkonusu yurtdışı kaynaklı internet sitelerinin yapmış olduğu bu haberler manipülasyon amaçlı yapılmış olup gerçeği yansıtmamaktadır.
Kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Söz konusu maddeler ise şöyle:

AKP’nin il başkanı montaja sarıldı! İşte adım adım TÜİK’in İsrail’le ticaret raporu

 

Kaynak: TELE1