İsrail’in Türkiye ziyaretinden sonra Filistin’den açıklama

Yayın tarihi: 11 Mart 2022 Cuma 12:35 pm - Güncelleme: 11 Mart 2022 Cuma 12:35 pm

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Türkiye ziyaretinden sonra Filistin,  Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki ve  Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ikili görüşmesi için yazılı bir açıklama yaptı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 9-10 Mart’ta Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Herzog’un ziyareti 14 yıl sonra cumhurbaşkanlığı düzeyindeki ilk ziyaret oldu.

Filistin Dışişleri Bakanlığı,  Antalya Diplomasi Forumu öncesinde Maliki’nin Mevlüt Çavuşoğlu ile dün gerçekleştirdiği ikili görüşme hakkında yazılı açıklama yaptı.

Maliki’nin, misafirperverliğinden ötürü Çavuşoğlu’na teşekkürlerini ilettiği kaydedilen açıklamada, “Bakan Maliki, Türkiye’nin Rus ve Ukrayna halkları arasında barışı sağlama çabalarına övgüde bulundu, Türk diplomasisinin parlaklığına ve uluslararası çatışmaları çözmedeki son başarılarının boyutuna dikkati çekti.” ifadelerine yer verildi.

İSRAİL ZİYARETİ ELE ALINDI

Uluslararası ve bölgesel gelişmeleri değerlendiren iki bakan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un 9-10 Mart’ta Türkiye’ye düzenlediği ziyareti de ele aldı.

Buna göre Maliki, Türkiye’nin İsrail ile ilişkileri yeniden kurmasının, “Ankara’nın Filistin halkına yönelik politikasının ve Filistin’in kendi kaderini tayin hakkının değiştiği anlamına gelmediğini” vurguladı.

Maliki, mevkidaşı Çavuşoğlu’na, İsrail güçlerinin son dönemde Filistin halkına yönelik artan saldırıları ve yasa dışı yerleşimleri genişletmesi hakkında bilgilendirdi.

Filistin hükümetinin yaşadığı mali krize de değinen Maliki, bunun, İsrail’in Filistin yönetimine ait vergi gelirlerinin bir kısmını kesmesinden kaynaklandığına dikkati çekti.

Filistinli Bakan ayrıca, ABD yönetiminin Kudüs’teki ABD konsolosluğunun ve Filistin Kurtuluş Örgütünün Washington’daki ofisinin yeniden açılması yönünde Filistin yönetimine birçok söz verdiğini ancak bunları tutmadığını aktardı.

İki bakanın, nisan ayı başında yapılacak Türkiye-Filistin Ortak Hükümet Komisyonu Toplantısı için yapılan hazırlıkları da ele aldığı kaydedildi.

ERDOĞAN: ENERJİDE İŞBİRLİĞİ İÇİN HAZIRIZ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile yaptığı ortak basın toplantısında ziyaretin Türkiye’nin ile İsrail ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu belirterek, “Enerjide iş birliği yapabiliriz. İş birliği potansiyelimize hayata geçirmemiz büyük önem taşıyor…Şu anda bizim elimizde 4 tane sondaj gemisi var. 2 tane sismik araştırma gemimiz var. Karadeniz’de, Akdeniz’de bu çalışmaları iş birliğimizle planlamak suretiyle hayata geçirebiliriz.” dedi.

Davutoğlu: Erdoğan yalvar yakar İsrail Cumhurbaşkanını Türkiye’ye getirdi