İsrail’e ‘soykırım’ davası canlı yayınlandı! Askerlerin şarkısı dinletildi

Yayın tarihi: 12 Ocak 2024 Cuma 10:39 am - Güncelleme: 12 Ocak 2024 Cuma 11:03 am

İsrail ‘soykırım’ suçlamasıyla Adalet Divanı’nda yargılanmaya başladı. Davacı Güney Afrika, İsrail’in Gazze’deki tüm askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için ihtiyati tedbir kararı verilmesini istedi.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine açtığı soykırım davası Lahey’de görülmeye başlandı.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in Gazze’deki tüm askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı verilmesini istiyor. Yüksek Mahkeme öncelikli olarak bu talebi ele alacak.

Davanın ilk duruşmasında, Güney Afrika’yı temsil eden avukatların talepleri dinlendi. Avukatlar, İsrail’e yönelik suçlamalarını gerekçe ve delilleriyle Divan’a sundu.

84 sayfalık iddianame, mahkeme salonuna yansıtılan görüntülerle de desteklenerek, İsrail’e yönelik soykırım suçlamasında bulunuldu.

 ‘CANLI YAYINLANAN İLK SOYKIRIM’

Güney Afrika’yı temsil eden avukatlardan Blinne Ni Ghralaigh, İsrail’in Gazze’deki soykırımının, dünyanın bir şeyler yapabileceği umuduyla kurbanlar tarafından canlı yayımlanan ilk soykırım olduğunu söyledi.

İsrail'e soykırım davası başladı: Canlı yayınlanan ilk soykırım! - 3

Güney Afrika’nın istediği ihtiyati tedbirler arasında sadece İsrail’in, Gazze’deki askeri operasyonlarını durdurması yok.

Aynı zamanda Filistinlilere yönelik soykırımı önlemesi için gerekli tedbirleri alması; yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek insani yardıma erişimlerini sağlaması, soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atması, soykırımın delillerini muhafaza etmesi ve verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Divan’a düzenli rapor sunması bunlar arasında.

NETANYAHU’NUN MEKTUBU HATIRLATILDI, İSRAİLLİ ASKERLERİN ŞARKISI İZLETİLDİ

Ön duruşmasında en dikkat çekici anlardan biri Güney Afrika heyetinde yer alan avukatlardan Tembeka Ngcukaitobi’nin izlettiği videoydu. Ngcukaitobi, duruşmada İsrail’in Gazze’deki soykırım niyetine delil olarak İsrailli siyasetçi ve askeri liderlerin “soykırım retoriği”nden örnekler verdi.

Verilen örneklerden biri de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Gazze işgalinin başında İsrail askerlerine yazdığı mektupta Tevrat’tan yaptığı “Amalek” alıntısıydı.

Netanyahu, İsrail askerlerine yazdığı mektupta “Bu savaş ışığın oğulları ile karanlığın oğulları arasında bir savaştır” diyerek Tevrat’ta İsrailoğullarının kadim düşman ulusu olarak bahsedilen Amalek’i hatırlatmış, “Bu kötülüğü dünyadan tamamen ortadan kaldırmaya kararlıyız. Amalek’in size ne yaptığını hatırlamalısınız, diyor Kutsal Kitabımız. Ve biz hatırlıyoruz” demişti.

Eski Ahit’te Amalekliler,, İsrailoğulları’nın Mısır’dan çıkışları sırada onlara saldıran kavim olarak geçiyor ve Tanrı, Yahudilere Amalek’teki herkesi öldürmesini emrediyor:

“Peygamber Samuel Saul’a şöyle der: “Her Şeye Gücü Yeten Rab şöyle diyor. “‘Amalekliler’i, Mısır’dan çıkarken yollarını kestikleri İsrail’e yaptıklarından dolayı cezalandıracağım. Şimdi git, Amalekliler’e saldır ve onlara ait olan her şeyi tamamen yok et. Onları esirgemeyin; erkekleri, kadınları, çocukları, bebekleri, sığırları, koyunları, develeri ve eşekleri öldürün.”

Ngcukaitobi, Netanyahu’nun 28 Ekim’de Gazze’ye yönelik kara operasyonu başlamadan önce askerlerine “Amalek’in size yaptığını hatırlayın” diyerek, Tevrat’ta Amalek halkının yok edilmesine ilişkin emir ile Filistin halkı arasında benzerlik kurduğunu söyledi.

Ardından Gazze saldırısına katılan İsrail askerlerinin Netanyahu’nun Amalek referansıyla söyledikleri şarkının videosunu izletti. Videoda bir grup İsrail askeri, “Gazze’yi işgal etmeye gidiyoruz. Amalek’in soyunu kurutacağız” ve “Sloganımızı biliyoruz; olaya karışmamış sivil yok” diye şarkı söylüyor.

MAHKEME ÖNÜNDE BÜYÜK KALABALIK

Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde yer alan Uluslararası Adalet Divanı’ndaki duruşma canlı yayımlanırken; mahkeme binası önünde de büyük bir kalabalık vardı.

Filistin’i destekleyenler ellerinde bayraklarla yürüdü. İsrail karşıtı slogan atan göstericiler, “soykırımı durdurun” pankartı taşıdı.

Bir başka tarafta da İsrail yanlıları toplandı. Grup, Hamas’ın elindeki rehinelerin fotoğraflarını taşıdı.

İsrail'e soykırım davası başladı: Canlı yayınlanan ilk soykırım! - 7

İkinci duruşmada İsrail, hakkındaki suçlamalara ilişkin sözlü savunma yapacak. İsrail hükümeti, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin iddialarına sert bir dille karşı çıkıyor. Güney Afrika’yı Hamas’ı “yasal kolu” olarak hizmet etmekle suçluyor.

Kararının açıklanması için hakimleri bağlayan bir son tarih bulunmamakla birlikte, Uluslararası Adalet Divanı’ın önceki yargılamalarına bakıldığında, soykırım gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta olduğu görülüyor.

İsrail'e soykırım davası başladı: Canlı yayınlanan ilk soykırım! - 6

ABD’DEN İSRAİL’E DESTEK

7 Ekim’deki Hamas saldırılarının ardından İsrail’in Gazze’deki saldırılarına koşulsuz destek veren ABD, UAD’deki “soykırım” davasında da Tel Aviv’in yanında durduğunu açıkladı.

Günlük basın brifinginde konuyu değerlendiren Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail aleyhindeki “soykırım” suçlamalarının temelsiz olduğunu düşündüklerini ve bu suçlamanın çok ağır bir eylem olduğunu belirtti.

İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları sırasında sivillere zarar vermeme veya sivil kayıplarını azaltma konusunda daha hassas olması gerektiğini birçok kez dile getirdiklerini belirten Kirby, buna karşın Gazze’de bir “soykırım” olduğuna inanmadıklarını vurguladı.

‘HİÇBİR ZAMAN BUGÜNKÜ KADAR GURURLU HİSSETMEMİŞTİM’

Bugün ilk duruşması yapılan davaya ilişkin değerlendirmede bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, “Hukukçularımız Lahey’de davamızı savunurken, bu toprakların evladı Ronald Lamola’yı mahkemede davamızı sunarken gördüğümde, hiçbir zaman kendimi bugünkü kadar gururlu hissetmemiştim” diye konuştu.

İnsan hakları konusunda Güney Afrika’nın bir referans noktası olduğunu ve bu yüzden harekete geçtiklerini belirten Ramaphosa, önderlerinin (Nelson Mandela) yolundan gitmeye kararlı olduklarını ifade etti.

Ramaphosa, “Bazı kişiler attığımız adımın riskli olduğunu söylüyor. Biz küçük bir ülkeyiz ve küçük bir ekonomimiz var. Bize saldırabilirler ama biz prensiplerimiz üzerinde duracağız. Demokrasimizin babasının bize öğrettiği gibi, Filistin halkı da özgür olmadıkça bizler gerçekten özgür olamayacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TELE1