İsrail Hamas’ın Beyrut’taki ofisini vurdu

Yayın tarihi: 2 Ocak 2024 Salı 8:03 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2024 Çarşamba 12:45 am

İsrail’in insansız hava aracıyla (İHA) Beyrut’taki Hamas ofisine düzenlediği saldırıda 3 kişinin öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan habere göre, İsrail, Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen Beyrut’un Dahiye’nin Maşrafiye bölgesindeki Hamas ofisine saldırı gerçekleştirdi.

Saldırıda ilk belirlemelere göre 3 kişinin öldüğü ve çok sayıda yaralının olduğu ifade edildi.

İsrail ordu radyosundan yapılan açıklamaya göre Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri saldırıda yaşamını yitirdi.

HAMAS’TAN AÇIKLAMA

Hamas’ın, Salih el-Aruri’nin öldürülmesinin yaptığı açıklamada, “Siyonist işgalcilerin (İsrail), Filistin içinde ve dışında liderlerimize ve sembol isimlere yönelik gerçekleştirdiği korkakça suikastlar, halkımızın iradesini ve kararlılığını kırmayı başaramayacak, cesur direnişimizi engelleyemeyecek” denildi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ise, Aksa TV’de yayınlanan konuşmasında, saldırıda Aruri ile Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Komutanları Semir Fendi, Azzam el-Akra’nın yanı sıra Hamas mensubu Mahmud Şahin, Muhammed Beşaşe, Muhammed er-Reis ve Ahmed Hammud’un hayatını kaybettiğini belirtti.

Heniyye, “Aruri’nin Lübnan topraklarında öldürülmesi tam anlamıyla bir terör eylemi ve Lübnan’ın egemenliğinin ihlalidir. Halkımıza ve topraklarımıza karşı saldırıların dairesinin genişletilmesidir.” dedi.

İsrail saldırılarının Hamas’ın gücünü artırdığını söyleyen Heniyye, “Aruri ile Hamas’ın liderleri ve kadrolarının öldürülmesinin yansımalarının sorumluluğu işgalci Siyoniste (İsrail) aittir. Halkımızın direnişini ve kararlılığını kırmayı asla başaramayacaklar.” ifadesini kullandı.

GAZZE’DEKİ HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, İsrail’in insansız hava aracıyla Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlediği saldırıda Hamas yöneticilerinden Salih el-Aruri’nin öldürülmesinin ardından açıklama yaptı.

Sevabite, Aruri suikastinin “İsrail’den beklenen bir suç” olduğunu söyledi. Sevabite, “Aruri’nin şehadete ermesini bekliyorduk çünkü ona ve fedakarlıklarına bu yakışır.” ifadesini kullandı. Sevabite, “Filistin direnişinin suikastlere rağmen devam edeceğinin ve İsrail işgali tamamen ortadan kalkana kadar asla durmayacağının” altını çizdi.

FKÖ VE İSLAMİ CİHAD’DAN AYRI AYRI TEPKİ

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, İsrail’in, Hamas yöneticilerinden Salih el-Aruri’ye suikast düzenlemesinin “büyük bir savaş suçu ve devlet terörü” olduğunu söyledi. FKÖ yetkilisi Ebu Yusuf, Aruri’nin öldürüldüğü suikaste tepki gösterdi.

“İsrail’in yaptığı büyük bir savaş suçu ve devlet terörüdür.” diyen Ebu Yusuf, “İşgalci İsrail devletinin yaptıkları, kendisini sorumlu tutacak ve işlediği suçlar hakkında soruşturma açacak mekanizmaların bulunmaması ve uluslararası sessizliğin sonucudur.” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail’in aşırılığına karşı yaptırım uygulanmadığı müddetçe durmayacağını belirten Ebu Yusuf, “İsrail, Filistin halkına karşı nerede savaşırsa savaşsın ABD’nin koruması ve ortaklığı sebebiyle hesap vermekten muaf olduğunu düşünüyor.” diye konuştu.

Filistin İslami Cihad Hareketi, Hamas liderlerinden Salih el-Aruri’nin Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta İsrail saldırısında öldürülmesinin karşılıksız kalmayacağını belirtti.

Hareketten yapılan yazılı açıklamada, “Şehit lider Aruri ve arkadaşlarına düzenlenen suikast, Siyonist düşmanın çatışma alanını genişletme girişimidir ve cezasız kalmayacak bir suçtur.” denildi.

Açıklamada, İsrail hükümetinin, Gazze Şeridi’ndeki “askeri başarısızlık ve siyasi çıkmazdan kurtulmak hedefiyle düzenlediği suikastın tüm bölgeyi savaşa sürükleyeceği” uyarısı yapıldı.

Dünyanın gündemindeki İsrail’de seçim anketi! Halk Netanyahu’yu istemiyor

Kaynak: AA