İsrail-Hamas savaşında bir ay geride kaldı! İsrail Gazze kent merkezine girdi

Yayın tarihi: 7 Kasım 2023 Salı 10:37 am - Güncelleme: 7 Kasım 2023 Salı 9:06 pm

Hamas’ın 7 Ekim’de “Aksa Tufanı” adını verdiği saldırılara İsrail’in cevap olarak başlattığı birinci ayını dolduran savaşta, 10 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerin toplam sayısı 4 bin 237’si çocuk olmak üzere 10 bin 328’e ulaştı. İsrail basını ise, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 345’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Rusya’nın Ukrayna‘ya yönelik 21 ay önce başlattığı savaşta 9700 sivil öldürüldü. Bu da İsrail’in sadece bir ayda Rusya’nın Ukrayna’da Şubat 2022’den beri öldürdüğü kadar Filistinli sivili öldürdüğünü gösteriyor. İsrail Savunma Bakanı Gallant, “İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze’nin merkezine girdi” dedi.

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 32. gününde de devam ederken İsrail, abluka altına aldığı Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını aralıksız sürdürüyor. Savaş birinci ayını dolduruken, İsrail savaş uçakları ve topları kentin çeşitli bölgelerinde sivil vatandaşların evlerini hedef aldı, aralarında çocuklar ve kadınların olduğu onlarca sivil Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Çinli uzmandan İsrail-Hamas savaşı yorumu! “Tüm ülkeler ABD ve İsrail’e baskıyı artırmalı”

“GAZZE KENT MERKEZİNE GİRDİK”

İsrail Savunma Bakanı Gallant, İsrail ordusu’nun Gazze kentinin merkezine girdiğini duyurdu. Galant, “Hamas lideri Yahya Sinwar sığınakta kapana kısıldı. İsrail ordusu Gazze kentinin merkezine girdi” açıklamasını yaptı.

İsrail: Gazze kent merkezine girdik

ÖLÜ VE YARALI SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarda 4 bin 237’si çocuk, 2 bin 641’si kadın olmak üzere 10 bin 328 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı. Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 160 Filistinliyi öldürdü.

İsrail basını ise Gazze’den düzenlenen saldırılarda 345’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

ÖLÜ SAYISI UKRAYNA-RUSYA SAVAŞINI GEÇTİ

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 21 ay önce başlattığı topyekûn kuşatmada 9700 sivil öldürüldü. Bu da İsrail’in sadece bir ayda Rusya’nın Ukrayna’da Şubat 2022’den beri öldürdüğü kadar Filistinli sivili öldürdüğü anlamına geliyor.

İsrail, Gazze kentindeki Al-Shati Kampı bölgesine aydınlatma fişeği attı.

GAZZE’YE  118 TIR DAHA ULAŞTI

Filistin Kızılayı, Refah Sınır Kapısı’ndan abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 118 yardım tırının daha girdiğini duyurdu. Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, ekiplerin, Mısır Kızılayından 5 Kasım’da 25 ve 6 Kasım’da 93 olmak üzere toplam 118 tır insani yardımı teslim aldığı belirtildi. Açıklamada, tırlarda yakıt hariç ilaç, tıbbi malzeme, gıda, su ve yardım malzemesi bulunduğu belirtildi.

İsrail’in abluka ve yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’ne şu ana kadar 569 yardım tırının ulaştığı aktarıldı.

İsrail’in 7 Ekim’de başlattığı saldırılardan yaklaşık iki hafta sonra Refah Sınır Kapısı’ndan ilk kez 21 Ekim’de çoğu tıbbi malzeme ve gıda taşıyan 20 tırdan oluşan ilk yardım konvoyu Gazze Şeridi’ne giriş yapmıştı.

GAZZE’DE YAŞAYANLARIN YÜZDE 70’İ YERİNDEN EDİLDİ

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, Gazze Şeridi’nde yaşayanların yüzde 70’inin yerlerinden edildiğini söyledi.

NETANYAHU’DAN ‘SÜRESİZ İŞGAL’ MESAJI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Bence İsrail’in süresiz kapsamlı güvenlik sorumluluğu olacaktır çünkü olmadığında neler olduğunu gördük” diyerek Gazze Şeridi için ‘süresiz işgal’ mesajı verdi.

FİLİSTİN KIZILAYI: 48 SAATLİK YAKITIMIZ KALDI

Filistin Kızılayı, uluslararası sağlık ve yardım kuruluşlarına acil çağrıda bulunarak, “Al Quds hastanesinin elektrik jeneratörünün yakıt rezervlerinin önümüzdeki 48 saat içinde tükenmesi bekleniyor” dedi. Filistin Kızılayı’ndan yapılan çağrıda, “İsrail işgal güçlerinin, ambulansların, acil servislerin, Al Quds hastanesinin işletilmesi ve yerinden edilmiş kişilere yardım edilmesi için gerekli olan temel kaynakların girişini engellemeye devam etmesi büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Hastanenin yakıt rezervleri 48 saat içinde tükenecek ve hayat kurtaran ekipmanlar, yenidoğan kuvözleri ve yoğun bakım üniteleri çalışamaz hale gelecektir. Ayrıca, tıbbi malzeme, ilaç ve sağlık personeli, hastalar ve yaralılar için ciddi bir gıda ve içme suyu sıkıntısı yaşanmaktadır” denildi.

Çağrıda, hastanede sağlık görevlileri, hastalar ve yerinden edilmiş siviller dahil 14 bin kişinin bulunduğu bilgisi yinelendi.

Ukrayna ordusunu sarsan ölüm! Genelkurmay başkanının asistanı ‘hediye’ el bombasıyla öldü