İsrail-Hamas savaşında 22. gün… İsrail’den Gazze’ye en şiddetli bombardıman! Kentle iletişim tamamen koptu

Yayın tarihi: 27 Ekim 2023 Cuma 1:15 am - Güncelleme: 28 Ekim 2023 Cumartesi 3:22 pm

İsrail-Hamas savaşı 22. gününde. Şu ana kadar 7 bin 326 Gazzeli, 1400 İsrailli öldü. Ordu sözcüsü kara kuvvetlerinin bu gece operasyonları genişleteceğini söyleyerek ‘Gazzeliler’den güneye doğru ilerlemeli’ dedi. Ürdün, İsrail’in Gazze’ye ‘kara savaşı’ başlattığını duyurdu. İsrail Gazze’ye yönelik operasyonun ‘resmi bir kara harekatı olmadığını’ açıkladı.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim’de başlayan savaş 22. gününde sürüyor.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı İsrail’in saldırılarında öldürülenlerin sayısı 7 bin 326’ya yükseldiğini bunların 3 bin 38’inin çocuk olduğunu duyurdu. Gazze’den düzenlenen saldırılarda 309’u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze’deki hükümet, İsrail saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 29 bin konutun tamamen yıkıldığını, en az 2 bin kişi için enkaz altında oldukları yönünde ihbar alındığını duyurdu.

GAZZE’YE ‘GÖRÜLMEMİŞ’ BOMBARDIMAN

İsrail akşam saatlerinde Gazze’ye ağır bombardıman başlattı. Bombardımana Gazze Şeridi’ndeki Kassam Tugayları’nın İsrail şehirlerine ve hedeflerine çok sayıda füze atarak yanıt verildiği belirtildi.

Gazze’deki hükümet, bölge genelinde internet ve iletişimin kesildiğini açıkladı.

Bölgedeki NTV muhabiri Osman Terkan saldırı için “Gazze şu ana kadar hiç görülmemiş bir bombardıman altında. Gece aydınlandı” ifadesini kullandı.

AA muhabiri bölgede olağan dışı yoğun bir hareketlilik olduğunu belirtti.

İsrail-Hamas savaşında 20. gün! Netanyahu’dan kara harekatı açıklaması: Yeşaya kehanetini göreceğiz

İŞTE SAVAŞIN 22.GÜNÜNDE ÖNE ÇIKANLAR

15:21 | ELON MUSK’TAN GAZZE İÇİN İNTERNET KARARI

İsrail bombardımanı nedeniyle iletişim hatlarının tamamen kesildiği Gazze için sosyal medyada sık sık çağrı yapılan Tesla ve SpaceX’in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk kararını verdi.

ABD’de Demokrat Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez’in X platformundaki “Yaklaşık 2,2 milyonluk bir nüfusla tüm iletişimin kesilmesi kabul edilemez. Gazeteciler, sağlık çalışanları, insani yardım çabaları ve masumlar tehlike altındadır. Böyle bir eylemin nasıl savunulabileceğini bilmiyorum. Amerika Birleşik Devletleri tarihsel olarak bu uygulamayı kınamıştır” mesajının altına yorum yapan Musk, Starlink’in Gazze’deki bağlantıyı destekleyeceğini duyurdu.

Musk uyduların sadece Birleşmiş Milletler ve uluslararası diğer yardım kuruluşları için aktif hale getirileceğini belirtti.

13:00 | İSRAİL ORDUSU: LÜBNAN’DAN FIRLATILAN FÜZE DÜŞÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Lübnan topraklarından fırlatılan bir füzenin düşürüldüğünü, saldırının gerçekleştirildiği hedefin vurulduğunu duyurdu.

İsrail ordusu, Lübnan sınırında yaşanan gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Lübnan topraklarından, İsrail ordusuna ait bir İHA’ya doğru fırlatılan füzenin düşürüldüğü, füzenin fırlatıldığı noktanın da hedef alındığı ifade edildi.

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde ise Lübnan’ın güneyindeki Sur kentine bağlı sınır üzerinde yer alan bir köyden çok güçlü patlama sesi duyulduğu belirtildi.

Haberde, patlama sesinin kaynağının, sınır bölgesinde havada infilak eden Patriot füzesine ait olduğu kaydedildi.

12:00 | İSRAİL: GAZZE’DE HAMAS’IN İKİ ASKERİ YETKİLİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde Hamas’ın iki üst düzey askeri yetkilisinin öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusu ve İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet’in (Şabak), gece düzenlediği hava saldırısında, Hamas’ın hava gücü komutanı İsam Ebu Rukbe ve Gazze Şehri Tugayının deniz güçleri komutanı Ratib Ebu Suheyban’ı öldürdüğü iddia edildi.

Açıklamada, Ebu Rukbe’nin insansız hava araçları (İHA), keşif uçakları, planörler ve Hamas’ın hava savunması idaresinden sorumlu olduğu, Ebu Suheyban’ın ise 24 Ekim’de gerçekleştirilen ve İsrail Deniz Kuvvetleri tarafından engellendiği belirtilen denizden İsrail’e sızma girişimini planladığı ve komuta ettiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Ebu Rekbe’nin, 7 Ekim’de paramotorlarla Gazze sınırından İsrail’e sızarak Gazze çevresindeki Yahudi yerleşim birimlerine düzenlenen sürpriz saldırının planlanması ve uygulanmasına katıldığı ve İsrail ordusunun mevzilerine yönelik İHA saldırılarını yönettiği öne sürüldü.

Öte yandan İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ordunun Gazze’deki saldırılarının amacının, hem Hamas’ı ortadan kaldırmak hem de Gazze Şeridi’nde esir tutulan İsraillileri geri getirmek olduğunu yineledi.

Basın açıklaması yapan Hagari, “Rehineleri eve getirmek son derece önemli ulusal bir çabadır; operasyonel ve istihbari tüm faaliyetlerimiz bu hedefi gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.” dedi.

Hagari’nin rehine açıklamasının, Gazze’de tutulan İsrailli esirlerin ailelerinin, ordunun Gazze’deki yoğun saldırılarının yakınlarının hayatını tehlikeye attığı konusunda hükümet ve orduya yönelik eleştirilerde bulunmasının ardından gelmesi dikkati çekti.

İsrail ordusu, daha önceki açıklamasında gece boyunca abluka altındaki Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugaylarına ait 150 yer altı hedefin savaş uçaklarıyla bombalandığını iddia etmişti.

11:40 | DSÖ: GAZZE’DEKİ PERSONEL VE TESİSLERİMİZE ULAŞAMIYORUZ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail’in yoğun saldırılarının devam ettiği Gazze’deki personelleri ve sağlık tesisleriyle hala iletişim kuramadıklarını, çalışanlarının güvenliği konusunda endişeli olduğunu belirtti.

Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan, İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’ye ilişkin paylaşımda bulundu.

Gazze’nin yoğun bombardıman altında kalmasına ilişkin haberlerin son derece üzücü olduğunu anlatan Ghebreyesus, “Bu durumda hastaların tahliyesi ya da güvenli barınak bulmaları mümkün görünmüyor. Elektrik kesintileri ambulansların yaralılara ulaşmasını da imkansız hale getiriyor. Personelimiz ve sağlık tesislerimizle iletişimimiz hala yok ve onların güvenliği konusunda endişeliyim.” ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, taraflar arasında ateşkes sağlanması için baskı yapma gücüne sahip olan herkese derhal harekete geçme çağrısında bulundu.

10:00 | GAZZE ŞERİDİNDE ÇATIŞMA VE BOMBARDIMAN SÜRÜYOR

İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi’ne dün yoğunlaştırdığı saldırılarını sürdürürken özellikle bölgenin kuzeyinde çatışmalar yaşanıyor.

İsrail dün akşam Gazze’nin kuzeyi başta olmak üzere bölgeye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Gazze’nin kuzeyini obüslerle vuran İsrail ordusu, daha sonra da bölgeye yoğun hava saldırıları düzenledi. Gazze’nin birçok noktasını vuran İsrail ordusu, bölgeye sabaha kadar aralıksız bomba yağdırdı.

İsrail ordusu sabah saatlerinden itibaren de Gazze’nin kuzeyini yoğun obüs atışlarıyla vurmaya başladı. İsrail’in Gazze sınırında bulunan Sderot kentindeki AA muhabiri, sınırın İsrail tarafında zaman zaman tankların hareketinin görüldüğünü aktardı. Bölgede ara ara silah sesleri duyuluyor, İsrail’e ait savaş uçakları ve insansız hava araçları uçuyor.

09:10 | FİLİSTİN’DEN DÜNYAYA ‘GAZZE’ ÇAĞRISI

Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda alınan ‘Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı’ kararını memnuniyetle karşıladığını bildirerek dünya ülkelerinin bu karara uyup İsrail’i ateşkes ilan etmeye zorlamasını istedi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, söz konusu karara uymaması durumunda, İsrail’in sorumlu tutulması için gerekli tüm tedbirlerin alınması ve yaptırım uygulanması istendi.

09:00 | İSRAİL İNSANİ ATEŞKES TALEBİNİ ‘ALÇAKÇA’ BULDU

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda alınan kararla 120 ülke Gazze’de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulundu. İsrail’den çağrıya ilk yanıt geldi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, BM Genel Kurulu’nun İsrail-Gazze savaşına karşı yapılan insani ateşkes çağrısına tepki gösterdi.

“BM Genel Kurulu’nun alçakça ateşkes çağrısını açıkça reddediyoruz” ifadesini kullanan Cohen, Hamas’ı ortadan kaldırmayı planladıklarını savundu.

02:00 | ‘İSRAİL ORDUSU GAZZE’YE SINIRLI BİR ŞEKİLDE GİRDİ’

İsrail ordusu, Gazze sınırına yönelik operasyonun, “resmi bir kara harekatı olmadığını” açıkladı.

Kanal 12 televizyonunun, Beyaz Saray’dan ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberde, “İsrail güçlerinin, Gazze’ye karadan sınırlı bir şekilde girdiği” belirtildi.

Ordu kaynaklarından aktarılan bilgide ise Gazze sınırındaki operasyonun resmi bir kara harekatı olmadığı ifade edildi.

00: 40 | HAMAS SÖZCÜSÜ: KARA HAREKATINA BAŞLADILAR FAKAT SONUÇLARINDAN ENDİŞELİLER

Al Jazeera’ya açıklama yapan Hamas Sözcüsü Usame Hamdan, ateşkes ve esir değişimi konusunda girişimler olduğunu fakat İsrail’in yoğun bombardımanı nedeniyle görüşme yapılmadığını söyledi.

İsrail güçlerinin farklı noktalardan Gazze sınırına ilerlediğini belirten Hamdan, “Kara harekatına başladıkları açık fakat sahada neler olabileceğinden ve sonuçlarından endişe duyuyorlar. Çok güçlü bir direnişle karşı karşıyalar” dedi.

00:35 | KASSAM TUGAYLARI: ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR

Katar merkezli yayın kuruluşu Al Jazeera’nın haberine göre, Gazze’yi yöneten Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail ordusuyla şiddetli çatışmalar yaşandığını belirtti. Açıklamada, “Beyt Hanun ve Bureyc’te İsrail’in kara saldırının önlendiği” belirtildi.

AA’nın aktardığına göre, Gazze’den yayın yapan El-Aksa televizyonunun haberinde, Gazze Şeridi sınırlarında Kassam Tugayları üyeleri ile İsrail ordusu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı, İsrail tanklarına ve zırhlı araçlara 4 Kornet füzesinin fırlatıldığı belirtildi.

Televizyon kanalının Telegram hesabında da İsrail ordusuna karşı Kornet füzelerinin fırlatılma anını gösteren bir video yayınlandı.

00:24 | ÜRDÜN: İSRAİL GAZZE’YE KARA SAVAŞI BAŞLATTI

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik “kara savaşı başlattığını” belirterek, savaşın “gelecek yıllar için büyük boyutlarda insani felakete” yol açacağını söyledi.

AA’nın haberine göre, sosyal medya hesabında açıklama yapan Eymen Safedi, “İsrail Gazze’ye kara savaşı başlattı. Gazze Şeridi’ne yönelik kara savaşının sonucu, gelecek yıllar için büyük boyutlarda insani felaket olacaktır” ifadelerini kullandı.

Safedi, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının “bölgeyi uçuruma sürüklediğini” vurgulayarak, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla “dünyanın felakete dur demesi” çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Ürdün’ün önerdiği çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul ederken, Gazze’de “acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes” çağrısında bulundu.

İŞTE SAVAŞIN 21.GÜNÜNDE ÖNE ÇIKANLAR

23:30 | BM’DE ‘ATEŞKES’ TASARISI KABUL EDİLDİ 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Gazze’de “acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunarak çatışmaların durdurulmasının” istendiği karar tasarısını kabul etti.

Ürdün tarafından ortaya koyulan ve Türkiye de dahil 50’ye yakın ülkenin eş sunucusu olduğu karar, 193 üyeli BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda oylandı.

Karar, 45 “çekimser” ve 14 “hayır” oyuna karşı 120 oyla kabul edildi.

Tarafların uluslararası hukuk, uluslararası insani hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku uyarınca yükümlüklerini yerine getirmeleri gerektiğine işaret edilen kararda, bunun özellikle sivillerin ve sivil alt yapıların korunması için gerçekleşmesi gerektiğinin altı çizildi.

İsrailli ve Filistinlilere yönelik terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddetin kınandığı kararda, “Yasa dışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması” çağrısına yer verildi.

Kararda, Gazze Şeridi’ndeki “ciddi ve korkunç insani duruma” dikkati çekilirken, çocukların da yoğunlukla bulunduğu sivil toplum üzerindeki etkilere değinildi.

“Acilen, tam, güvenli ve kesintisiz insani erişim” sağlanması için çağrı yapılan kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bu çerçevedeki çabalarına tam destek verildiği kaydedildi.

ACİL, KALICI VE SÜREKLİ İNSANİ ATEŞKES ÇAĞRISI

Kararda, “Acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunularak, çatışmaların durdurulması” talebi yer aldı.

23:27 | İRAN: İSRAİL DURDURULMAZSA HER İHTİMAL MÜMKÜN, ELLER TETİKTE

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının devam etmesi halinde “bölgede her ihtimalin mümkün olacağını” söyledi.

ABD’nin Ulusal Halk Radyosu’na (NPR) konuşan Abdullahiyan, “Bu çatışmanın yayılmasını gerçekten istemiyoruz. Aslında herkese İsrail’in işlediği savaş suçlarının bir an önce durdurulması yönünde harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

AA’nın aktardığına göne İsrail’in Gazze’de hedef gözetmeksizin saldırılarında büyük çoğunluğu sivil, yarısı çocuk olmak üzere 7 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Abdullahiyan, “bölgenin barut fıçısı haline geldiğini ve bu duruma tahammül edilmesinin zor olduğunu” belirtti.

‘ELLERİ TETİKTE’

İran’ın bölgedeki müttefiklerine itidal tavsiye edip etmediğinin sorulması üzerine Abdullahiyan, şöyle devam etti:

“Bölgedeki direniş grupları kararlarını kendileri veriyor. Her an her şey olabilir. ABD’yi İsrail rejimine verdiği açık destekten vazgeçmeye çağırıyoruz. Bölgeden aldığımız bilgilere göre İsrail’in hem güvenlik hem de siyasi sistemi tamamen çökmüş durumda. Şu anda İsrail’de işlevsel olan tek şey, ABD tarafından yönetilen savaş makinesidir.”

İranlı Bakan, İsrail ve ABD’ye ait bazı hedeflere saldırılar hakkında ise “Planlardan anladığım kadarıyla elleri tetikte. Tanık olduğunuzdan çok daha güçlü ve derin. Bu durum devam ederse, Gazze ve Batı Şeria’da hala kadın, çocuk ve siviller öldürülürse bölgede her ihtimalin mümkün olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Hamas’ın Filistin’de bir kurtuluş hareketi olduğunu ve uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini” savunan Abdullahiyan, “İşgal altındaki topraklar kurtarılıncaya kadar bu kurtuluş hareketine siyasi destek veriyoruz” diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ayrıca Hamas’ın İsrailli sivil esirleri ateşkesin sağlanması halinde serbest bırakabileceğini kendilerine ilettiğini sözlerine ekledi.

20:31 |’KARA KUVVETLERİMİZ OPERASYONLARI BU GECE GENİŞLETİYOR, GAZZELİLER GÜNEY’E GİTMELİ’

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, kara kuvvetlerinin bu gece operasyonları genişleteceğini söyledi. Hagari “Gazze’de yaşayanlardan güneye doğru ilerlemelerini istiyoruz. Kara kuvvetlerimiz bu gece operasyonları genişletiyor” dedi.

20:05 | İSRAİL’DEN GAZZE’YE GÖRÜLMEMİŞ BOMBARDIMAN

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yanaki en şiddetli hava saldırılarını düzenliyor. Gazze’nin her bölgesini hedef alan İsrail saldırıları, bu akşam bölgenin kuzeyinde yoğunlaştı.

İsrail ordusu, ilk olarak akşam saatlerinde obüs saldırılarıyla Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun Mahallesi’ne yoğun saldırılar gerçekleştirdi. Obüs saldırılarının ardından İsrail ordusu, Beyt Hanun başta olmak üzere Gazze’nin kuzeyine yoğun hava saldırısı başlattı.

İsrail’in elektriğini kestiği ve yakıt girişine izin vermediği için karanlığa bürünen Gazze’de gökyüzünü sık sık atılan bombaların ateşi aydınlattı.

İsrail hava araçları yaklaşık bir saat boyunca bölgeye arka arkaya bombalar bıraktı.

Patlama sesleri, İsrail tarafındaki Sderot şehrine kadar ulaşırken, bölge sakinleri, İsrail’in bu akşam başlattığı saldırıların 7 Ekim’den bu yana düzenlenen en yoğun bombardıman olduğunu ifade ediyor. İsrail ordusu, bölgeyi hava saldırılarının yanı sıra obüsle de vurmaya devam ediyor.

‘GAZZE’DE İLETİŞİM HATLARI KESİLDİ’

Öte yandan abluka altındaki Gazze Şeridi ile iletişimin kesildiği bildirildi. Filistin telekomünikasyon şirketi “Jawwal”, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Gazze’deki tüm telefon ve internet hizmetlerinin sona erdiğini duyurdu. Paylaşımda, İsrail’in düzenlediği yoğun bombardıman nedeniyle bölgedeki altyapının zarar gördüğü ve “Gazze’nin dünya ile bağlantısının kesildiği” belirtildi.

Bölgedeki NTV muhabiri Osman Terkan saldırı için “Gazze şu ana kadar hiç görülmemiş bir bombardıman altında. Gece aydınlandı” ifadesini kullandı.

AA muhabiri bölgede olağan dışı yoğun bir hareketlilik olduğunu belirtti.

20:13 | HAMAS’TAN REHİNELER SERBEST BIRAKILMASI İÇİN ‘ATEŞKES’ ŞARTI

Hamas, rehinelerin bırakılması için “sakin bir ortam” gerektiğini, İsrail ateşkesi kabul edinceye kadar rehinelerin hiçbirinin serbest bırakılmayacağını açıkladı.

20:00 | BM’DEN ‘HASTANE’ AÇIKLAMASI: ULUSLARARASI HUKUKUK İHLALİ OLACAKTIR

BM, İsrail’in Şifa Hastanesini hedef göstermesiyle ilgili “Sağlık tesislerine yönelik herhangi bir saldırı uluslararası insancıl hukukun ihlali olacaktır” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Guterres ise Gazze’deki insani krizle ilgili “Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bu bir kader anı. Tarih hepimizi yargılıyor” dedi.

19:35 | ‘İSRAİL’İN GAZZE’DEKİ EN BÜYÜK SAĞLIK KOMPLEKSİNİ TEHDİT ETME NOKTASINA GELMESİNİ BEKLEMİYORDUK’

Hastane konusunda Gazze’deki hükümeti “İsrail’in Şifa Hastanesi’ne yönelik tehdidi, binlerce hasta ve yaralı için idam cezası verilmesi anlamına gelir” açıklamasını yaptı. Hükümet açıklamada “İsrail’in Şifa Hastanesi’ne ilişkin iddiaları ve grafikleri düzmecedir, Gazze’nin en büyük sağlık kompleksini tehdit etme noktasına gelmesini beklemiyorduk” ifadelerini kullandı.

18:45 | HAMAS’TAN İSRAİL’E ‘HASTANE’ YANITI

Hamas, İsrail ordusunun ‘Gazze’deki hastaneleri kalkan olarak kullanıyorlar’ iddiasına yanıt verdi. Hamas’tan yapılan açıklamada İsrail’in Şifa Hastanesi hakkındaki iddialarının yalan olduğu belirtildi. Hamas, BM, Arap ve İslam ülkelerini Gazze’deki sağlık tesislerinin bombalanmasını durdurmak için derhal müdahale etmeye çağırdı.

18:30 | İSRAİL: GAZZE’DEKİ HASTANELER TERÖR KALKANI OLARAK KULLANILIYOR

İsrail ordusu, Hamas’ın Gazze’deki hastaneleri “kalkan” olarak kullandığını ileri sürerek, Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerin boşaltılmasını istedi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın toplantısında “Hamas, Şifa Hastanesi’ni terör altyapısına kalkan olarak kullanıyor. Hamas hastanelerden saldırı düzenliyor” iddiasında bulundu.  Hagari, “Tıbbi kurumlar terör amacıyla kullanıldığı zaman uluslararası hukuka göre saldırılardan korunma statülerini kaybetmekle yükümlüdürler” ifadelerini kullandı.

Ordu Sözcüsü, şöyle devam etti: “İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki ve şehir merkezindeki sivillere, iki haftadan uzun süredir, kendi güvenlikleri için geçici olarak Gazze vadisinin güneyine gitmeleri çağrısı yapmış ve çağrı yapmaya devam etmektedir.”

Hagari ayrıca, Hamas’ın, hastanelerin envaterindeki yakıtı kendi amaçları için kullandığına delil olduğunu ileri sürdüğü bir telefon konuşmasının ses kaydını dinletti.

‘DÜNYAYA KIRMIZI BAYRAK SALLIYORUZ’

Hagari, İsrail’in daha önce boşatılması için uyardığı hastanelerin bunu kabul etmediğinin hatırlatıldığı bir soruya, şu yanıtı verdi: “Biz dünyaya kırmızı bayrak sallıyoruz. Bu, hastanelerin uluslararası hukuka aykırı biçimde terör altyapısı olarak kullanılmasına ve Gazzelilerin canlı kalkan olarak kullanılmasına karşı bir kırmızı bayraktır.”

İsrail ordusunun hastaneler ve Gazze’nin kuzeyine yaptığı saldırılarda İsrailli esirlerin buralarda tutulması durumunda can güvenliğinin nasıl sağlanacağı sorusuna iaw Hagari, İsrail’in Gazze’deki hedeflerinin “Hamas’ı yenmek ve rehineleri evine geri getirmek” olduğu cevabını verdi.

14:32 | 3 BİN 38 ÇOCUK ÖLDÜ

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı İsrail’in saldırılarında öldürülenlerin sayısı 7 bin 326’ya yükseldiğini bunların 3 bin 38’inin çocuk olduğunu duyurdu.

14:28 | ÜRDÜN’DE BİNLERCE KİŞİ İSRAİL İLE YAPILAN BARIŞ ANLAŞMASININ İPTALİNİ İSTEDİ

İsrail ablukası ve yoğun bombardımanı altındaki Gazze Şeridi’ne destek için yürüyüş düzenleyen binlerce Ürdünlü, İsrail ile yapılan barış anlaşmasının iptal edilmesini istedi.

13:48 | BM: GAZZE’NİN KUZEYİNDE KALAN İNSANLARA YARDIMLARIN ULAŞTIRILMASI GEREKİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, Gazze’nin kuzeyinde kalan ve sayıları yaklaşık 400 bin olarak tahmin edilen insanlara yardımların ulaştırılması gerektiğini belirtt

05:35 | GAZZE’DE CAMİ VURULDU

Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, Gazze Şeridi’nin batısındaki Şatı Mülteci Kampı’ndaki el-Ebyad Camisi’ne düzenlenen hava saldırısı sonucu ölen ve yaralananlar oldu.

04:55| HAMAS’TAN FÜZE SALDIRISI

Hamas’ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in Gazze saldırılarına cevap olarak Tel Aviv ve Yafa’ya füze saldırıları yaptıklarını açıkladı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre de atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv ve Yafa dahil olmak üzere İsrail’de bir çok noktada sirenler çaldı. Gazze’den atılan füzelerin büyük çoğunluğu İsrai’le ait “Demir Kubbe” sistemi tarafından havada imha edilse de bazıları Tel Aviv’de bazı bölgelere isabet etti.

İsrail’in Kanal 12 televizyonunun haberine göre ise Demir Kubbe, Gazze’den Tel Aviv’e fırlatılan en az 10 füzeyi imha etti. Yedioth Ahronoth gazetesi ise Gazze’den atılan bir füzenin Tel Aviv yakınlarına düştüğünü aktardı.

01: 30 | HAMAS’TAN ÇAĞRI: SAVAŞ TÜM BÖLGEYİ KONTROLDEN ÇIKARACAK

Hamas lideri İsmail Haniyye, ‘dost ülkelere’ saldırıyı durdurma çağrısında bulunurken, Gazze’deki savaşın tüm bölgeyi kontrolden çıkaracağını söyledi.

Hamas lideri, Gazze’nin ihtiyaç duyduğu her şeye “kısıtlama veya koşul olmaksızın” erişim sağlamak için başta Refah olmak üzere tüm geçişlerin açılması çağrısında bulundu.

01:00 | İSRAİL: KARA HAREKATI ŞARTLAR UYGUN OLDUĞUNDA BAŞLAYACAK

İsrail Ordu Radyosu’nun aktardığına göre, basın açıklamasında konuşan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail güçlerinin Hamas’a karşı savaşta bir sonraki adımlara hazırlandığını belirterek, “Gazze’deki kara operasyonu koşullar hazır olduğunda başlayacak.” dedi.

Savaşın başlamasından 24 saat sonra “olağanüstü yoğunlukta bir bombardıman saldırısı başlattıklarını” ifade eden İsrailli Bakan, “Kaçırılan insanları (Hamas’ın elindeki esirleri), ailelerine geri getirmek için her türlü çabayı göstermeye kararlıyım.” diye konuştu.

Gallant, Gazze’ye yönelik kara harekatının, Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması yönündeki çabaları nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soruya ise yanıt vermeyi reddetti.

İsrail’in Gazze’ye yönelik yoğun hava bombardımanı sürerken, İsrailli yetkililer günlerdir bir sonraki aşamanın kara harekatı olacağını söylüyor.

İsrail ordu kaynakları ve İsrail basını, yapılmasına kesin gözüyle bakılan harekatın, resmi olarak açıklanmayan bazı nedenlerle ertelendiğini belirtiyor.

00:50 | İSRAİL HAMAS İLE ESİR TAKASI ANLAŞMASINI DEĞERLENDİRMEYE HAZIR

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre İsrail, Katar ve Mısır’ın aralarında bulunduğu arabuluculara, Gazze Şeridi’ndeki Filistinli gruplarla geniş çaplı bir takas anlaşmasını değerlendirmeye hazır olduğu bilgisini iletti. Haberde, muhtemel bir anlaşmanın “Hamas’ın elinde bulunan çok sayıdaki esirin serbest bırakılmasını içerdiği” bilgisine yer verildi.

Hamas’ın şartlarının ise “Gazze’ye yakıt girişine izin verilmesi, Filistinli tutukluların serbest bırakılması ve ateşkes” olduğu kaydedildi.

00.44 | DSÖ: ONBİNLERCE HASTA ÖLÜM RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X hesabından İsrail-Hamas savaşına ilişkin paylaşımda bulundu. “Gazze’de sağlık ve insani yardım eksikliği binlerce hastayı ölüm riskiyle karşı karşıya bırakıyor” ifadelerini kullanan Ghebreyesus, DSÖ’nün, Gazze’deki insanlara dayatılan mevcut gıda, su ve yakıt kesintilerinin yerine insani bir ateşkes çağrısında bulunduğunu kaydetti.

00.38 | HAMAS LİDERİNDEN AÇIKLAMA

Hamas’ın siyasi bürosu başkanı İsmail Haniyye, Gazze’de devam eden İsrail saldırılarının “tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracağını” söyledi ve kimsenin işlerin nasıl sonuçlanacağını tahmin edemeyeceğini belirtti. Heniyye, Gazze’deki direnişin iyi olduğunu ve amacının sapmadığını söyledi.

İsrail’de gazetecilere Gazze için sansür mektubu

00.35 | ABD: SİVİL KAYIP DAHA FAZLA OLACAK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, basın açıklamasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kirby, İsrail ordusunun Gazze’ye düzenlediği saldırılarla ilgili, “Sivil kayıpların olduğu ve muhtemelen daha fazlasının olacağı konusunda dürüst olmak gerekiyor. Çünkü savaş budur. Acımasızdır, çirkindir, düzensizdir” diye konuştu.

00:00 | ‘GAZZE’DE 29 BİN KONUT YIKILDI’

Gazze’deki hükümet, İsrail saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 29 bin konutun tamamen yıkıldığını, en az 2 bin kişi için enkaz altında oldukları yönünde ihbar alındığını duyurdu.

23.39 | ‘GAZZE’DE 940’I ÇOCUK BİN 650 KİŞİ ENKAZ ALTINDA’

Filistin Kızılayı’nın X’ten yaptığı açıklamaya göre, Gazze Şeridi’nde 940’ı çocuk olmak üzere bin 650 kişi enkaz altında. Açıklamada, “Resmi makamlar, 940’ı çocuk olmak üzere bin 650 kişinin enkaz altında olduğuna dair ihbar alındığını açıkladı” denildi.

00:00 | HAMAS, TEL AVİV’E ROKET ATTI

Hamas, Telegram’da “sivillere karşı işlenen Siyonist katliamlara yanıt olarak” Tel Aviv’e roket fırlattığını açıkladı. Tel Aviv’de sirenler çaldı.