İsrail-Hamas savaşında 19. gün! ‘İsrail kara harekatı için ABD savunma sistemini bekleyecek’

Yayın tarihi: 25 Ekim 2023 Çarşamba 12:16 am - Güncelleme: 26 Ekim 2023 Perşembe 12:28 am

İsrail-Hamas savaşı 19. gününde. Şu ana kadar 6 bin 546 Gazzeli, 1400 İsrailli öldü. İsrail ‘füze atıldığı’ iddiasıyla Suriye’ye hava saldırısı düzenledi. Suriye saldırıda 8 kişi öldüğünü 7 kişinin yaralandığını açıkladı. Bu arada İsrail’in, kara harekatı için ABD’nin savunma sistemi kurmasını beklediği belirtildi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar şiddetlenerek sürüyor.

İsrail uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin Cebaliya, Şeyh Rıdvan, Han Yunus ve Eş-Şati Mülteci kampları ile Beyt Lahiya ve Refah’ta sivillerin evlerini hedef aldı.

Filistin haber ajansı WAFA’nın sağlık kaynaklarından aktardığı haberde, Han Yunus’taki saldırıda aralarında çocukların da olduğu en az 23 kişinin öldüğü, 45 kişinin yaralandığı belirtildi. Enkaz altında hala çok sayıda kişi olduğu ve çalışmaların devam ettiği aktarıldı.

Refah kentindeki saldırılarda ise en az 30 Filistinli yaşamını yitirdi.

Cebaliya ve Eş-Şati mülteci kampları ile Beyt Lahiya’daki saldırılarda da çok sayıda ölü ve yaralı olduğu ifade edildi. Cebaliya Beled bölgesinde ise El-İhsan Camisi, saldırılar sonucu tamamen yıkıldı.

İsrail-Hamas savaşında 18. gün! İsrail’den Han Yunus’a saldırı: Ölü ve yaralılar var

HASTANEDE ELEKTRİKLER KESİLDİ

Öte yandan, bölgedeki sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, yakıt tükendiği için Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinde elektrikler kesildi. Elektrik olmaması nedeniyle hastaların ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Quds Press haber ajansının haberine göre Hamas Hareketi, yazılı açıklamasında, hastanede yakıtın bitmesi sebebiyle yaşanan elektrik kesintisini insanlık suçu olarak niteleyerek Arap ülkelerine, İslam dünyasına ve Birleşmiş Milletlere (BM), yakıt tedariki için çağrıda bulundu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise uluslararası toplumun Gazze’ye yakıt tedarik edilmesine ilişkin çağrılarına rağmen “Gazze’ye yakıt girişine izin verilmeyeceğini” yineledi.

Hamas’ın serbest bıraktığı rehine İsrail’de hedef gösterildi: Solcu çöp, onu geri alsınlar

 

İŞTE SAVAŞTAN DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER:

23:27 | NETANYAHU: HAMAS’A KARŞI YEŞAYA KEHANETİNİ GÖRECEĞİZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik kara harekatına hazırlandığını söylerken “Hamas’a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırılar ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne gerçekleştireceği belirtilen kara harekatı hakkında basın açıklaması yaptı.

Gazze’ye planladıkları kara harekatına işaret eden İsrail Başbakanı, “Kara harekatına hazırlanıyoruz. Ne zaman ve nasıl olacağına ilişkin herhangi bir detay vermeyeceğim. Hesaba kattığımız değerlendirmelere ilişkin de detay vermeyeceğim. Bu değerlendirmelerin çoğu İsrail kamuoyu tarafından bilinmiyor ve bu iyi bir şey.” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail’e “yurt dışından silahlar gelmekte” olduğunu kaydeden Netanyahu, bunu daha fazla silahlanma ile sürdüreceklerini vurgulayarak, “Vatandaşları silah kullanmaya teşvik ediyoruz ancak bunu kontrollü bir şekilde yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hamas’ın 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nden İsrail’e karşı düzenlediği saldırılar nedeniyle İsrail kamuoyunda hükümete yönelik yapılan eleştirilere de değinen Netanyahu, şöyle devam etti: “7 Ekim tarihimiz açısından çok karanlık ve kara bir gündü. Güneyimizde Gazze sınırımızda yaşananları araştıracağız ve ben dahil herkesin cevap vermesi gerekecek. Ancak bütün bunlar savaştan sonra gerçekleşecek.”

Konuşmasının sonunda İsraillilere seslenen Netanyahu, Hamas’a karşı Tevrat’ın “Yeşaya” kitabındaki “kehaneti” göreceklerini öne sürerek, şunları söyledi: “Artık tek bir amaç için bir araya gelmenin zamanıdır; Zafere ulaşmak için hızla ilerlemek. Ortak gücümüz ile haklılığımıza ve Yahudi halkının ebediliğine olan derin inancımızla Hamas’a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz. ‘Ülkenden şiddet, sınır boylarından soygun ve yıkım haberleri duyulmayacak artık. Surlarına kurtuluş, kapılarına Övgü adını vereceksin’(Yeşaya 60:18).”

21:22 | BM: YAKIT SEVKİYATINA İZİN VERİLMEZSE UNRWA BU AKŞAM TÜM OPERASYONLARINI DURDURACAK

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’ye acilen yakıt sevkiyatı sağlanmaması halinde BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) bu gece tüm yardım operasyonlarını durdurmak zorunda kalacağı konusunda uyardı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Gazze’deki son duruma ilişkin bilgi verdi. “Gazze’deki mevkidaşlarımız insani krizin daha önce hiç görülmemiş bir noktaya ulaştığını söylüyor” bilgisini paylaşan Dujarric, bölgede su olmadığı için hastalıkların da yayılmaya başladığına dikkati çekti.

Dujarric, Gazze halkının kuyu suyu içmeye başladığını, bunun da beraberinde ciddi sağlık sorunları getirdiğini kaydetti.

Yakıtın tükenmekte olduğunu ve sadece kritik tesisler için kullanıldığını aktaran Dujarric, “Gazze’deki en büyük insani yardım sağlayan ajans olan UNRWA, eğer Gazze’ye acilen yakıt sevkiyatına izin verilmezse, bu akşam tüm operasyonlarını durdurmak zorunda kalacak” uyarısında bulundu.

Yakıtın kimseye dağıtılmayacağını, UNRWA’nın kendi operasyonlarını sürdürmesi için gerekli olduğunu ifade eden Dujarric, birkaç saat içinde yakıt sevkiyatının gerekli olduğunun altını çizdi.

Dujarric, gıda malzemelerinin de tükenmekte olduğuna dikkati çekerek, Dünya Gıda Programı’nın elindeki malzemenin sadece 12 gün daha yeterli olacağını duyurduğunu bildirdi.

19:00 | ‘İSRAİL KARA HAREKATI İÇİN ABD SAVUNMA SİSTEMİNİ BEKLEYECEK’

İsrail’in, Gazze’ye yönelik planladığı kara harekatı öncesi ABD’nin bölgedeki birliklerini korumak için savunma sistemi kurmasını beklemeyi kabul ettiği öne sürüldü.

The Wall Street Journal’ın (WSJ) ABD’li ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, Gazze’ye kara harekatı öncesi İsrail’in, ABD’nin bölgedeki birliklerini korumak için hava savunma sistemleri kurmasını beklemeyi kabul ettiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), bölgede yaklaşık bir düzine hava savunma sistemi kurmaya hazırlandığı ifade edilen haberde, böylece ABD’nin Irak, Suriye, Kuveyt, Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndekiler de dahil olmak üzere bölgedeki tüm birliklerini füzelerden ve roketlerden korumayı hedeflediğine işaret edildi.

ABD’li yetkililerin, söz konusu savunma sistemlerini kurana kadar İsrail’i beklemeye “ikna ettiği” aktarılan haberde, İsrail’in Gazze’deki sivillere insani yardımın ulaşması ile esirlerin serbest bırakılmasına da planlarında yer verdiği kaydedildi.

Haberde, bölgedeki ABD’li yetkililerin, İsrail’in söz konusu saldırısı başladığında birliklerinin hedef alınacağını düşündüğü ve bunu “büyük endişe kaynağı” olarak nitelediği aktarıldı.

Haberde, ABD’nin askeri birliklerine Irak ve Suriye’de şimdiye kadar 13 saldırı yapıldığı belirtildi.

14:15 | ÖLÜ SAYISI 6 BİNİ GEÇTİ

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail’in saldırılarında ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 755 artarak 6 bin 546’ya yükseldi.

12:47 | İSRAİL GAZZE ŞERİDİ’NDEKİ BİR FIRINI VURDU: 10 ÖLÜ

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan El-Megazi Mülteci Kampı’nda bir fırını vurması sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

12:25| HİZBULLAH, HAMAS VE İSLAMİ CİHAT’TAN GÖRÜŞME

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim’den bu yana ilk kez Gazze’deki örgütlerin üst düzey liderleriyle görüştü. Nasrallah, İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Yardımcısı Salih el-Aruri’yle bir araya geldi.

Açıklamada, “İsrail’in Gazze ve Filistin’e yönelik acımasız saldırısının durdurulması için direniş cephesinin bu hassas süreçte gerçek zaferi elde etmek adına yapması gerekenler değerlendirildi.” ifadeleri kullanıldı.

10:01 | SURİYE’YE HAVA SALDIRISI

İsrail ordusu, Suriye’den fırlatılan roketlere cevap olarak bu ülkenin askeri altyapısını hedef alan bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Suriye medyası ise saldırıda sekiz askerin öldüğünü yedisinin yaralandığını haberleştirdi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, salı günü geç saatlerde Suriye’de atılan roketlerin ülke içinde açık alanlara düştüğü belirtildi.  İlk olarak roket atışlarının geldiği noktalara topçu atışı yapıldığı belirtilirken, çarşamba günü erken saatlerde de hava saldırısı yapıldığı kaydedildi.

05:29 | İSRAİL’DEN BATI ŞERİA’YA YENİ BASKINLAR

Filistin haber ajansı WAFA, İsrail ordusuna bağlı askerlerin, Batı Şeria’nın Nablus, el-Halil ve Tubas kentlerine baskınlar düzenlediğini duyurdu. El-Halil kentindeki el-Berec, Deyr el-Asel, el-Mecd, Tavvas, köylerine baskın düzenleyen İsrail güçleri, burada 11 Filistinliyi gözaltına aldı.

04:33 | BATI ŞERİA’YA HAVA SALDIRISI

Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın yerel kaynaklardan aktardığına göre, İsrail işgal güçleri, Cenin kentinin Burkin, Burkin Vadisi, el-Hedef bölgesine baskın düzenledi. İsrail güçleri baskın öncesinde, bölgedeki bazı binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirdi.

Cenin kentindeki Makbarat Şuheda bölgesi çevresinde baskına karşı koymak için toplanan Filistinliler üzerine İsrail savaş uçakları tarafından en az iki roket atıldı. Roketli hava saldırısı sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

03:06 |  8 TIR DAHA REFAH SINIR KAPISI’NDAN GİRİŞ YAPTI

Filistin Kızılayı’nın Refah Sınır Kapısı’ndan 8 tırdan oluşan dördüncü insani yardım paketini Mısır Kızılayı’ndan teslim aldığı kaydedildi. Açıklamada, tırlardan 5’inin su, 2’sinin gıda, 1’inin de ilaç taşıdığı belirtildi.

01:42 | ABD: ATEŞKES SADECE HAMAS’A YARAR

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby bugün Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmalar ve İsrail’in Gazze’ye yönelik hava operasyonları konusunda açıklamalarda bulundu.

Kirby, Gazze’de bir ateşkesin “sadece Hamas’a yarayacağını” belirtti, ancak insani yardımların geçişini sağlamak için çatışmalara ara verilmesinin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

‘BU SAVAŞ. SİVİLLER ZARAR GÖRMEYE DEVAM EDECEK’

ABD’nin İsrail’i Hamas’a karşı yürüttüğü savaşta sivil kayıplardan sakınmaya çağırdığını belirten Kirby, sivillerin zarar görmesinin engellenmesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi. Kirby, “Bu savaş. Bu bir çarpışma. Bu kanlı, çirkin ve giderek de karmaşık bir hale gelecek ve siviller zarar görmeye devam edecek” dedi.