İsrail-Hamas savaşında 20. gün! Netanyahu’dan kara harekatı açıklaması: Yeşaya kehanetini göreceğiz

Yayın tarihi: 26 Ekim 2023 Perşembe 1:05 am - Güncelleme: 26 Ekim 2023 Perşembe 6:23 pm

İsrail-Hamas savaşı 20. gününde. Şu ana kadar 6 bin 546 Gazzeli, 1400 İsrailli öldü. İsrail Başbakanı Netanyahu, kara harekatına hazırlandıklarını söylerken “Hamas’a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz” dedi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının şiddeti savaşın 20. gününde giderek artmaya devam ediyor.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 2 bin 704’ü çocuk ve 1584’ü kadın, 364’ü yaşlı olmak üzere 6 bin 546 kişinin öldüğünü, 17 bin 439 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze’den düzenlenen saldırılar nedeniyle ise 308’i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik kara harekatına hazırlandığını söylerken “Hamas’a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

İsrail-Hamas savaşında 19. gün! ‘İsrail kara harekatı için ABD savunma sistemini bekleyecek’

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bir kez daha Gazze gündemiyle toplandı. Toplantıda, ABD ile Rusya tarafından hazırlanan 2 tasarı ele alındı, tasarılar veto edildi. Washington’un tasarısında, “Çatışmalara ara verme”, Moskova’nınkinde ise “doğrudan ateşkes” çağrısında bulunuyordu. Rusya’nın tasarısında Gazze Şeridi’nde sivillere ayrım gözetmeksizin gerçekleştirilen saldırılar da kınanıyordu.

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’ye acilen yakıt sevkiyatı sağlanmaması halinde BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) bu gece (26-27 Ekim) tüm yardım operasyonlarını durdurmak zorunda kalacağı konusunda uyardı.

İŞTE SAVAŞTAN DAKİKA GELİŞMELER…

18:22 | HAMAS’TAN REHİNE AÇIKLAMASI 

İsrail’e karşı 7 Ekim’de ‘Aksa Tufanı’ operasyonu başlatan Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları ellerindeki rehinelerle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ana kadar ellerindeki İsrailli rehinelerden 50’sinin İsrail saldırılarında öldüğünü duyuruldu.

01:00 | 500 FİLİSTİNLİ İRAN’DA EĞİTİM ALDI’ İDDİASINA YALANLAMA

İran devlet medyası, 7 Ekim’deki “Aksa Tufanı” saldırısı öncesinde 500 Filistinliye ülkede özel askeri eğitim verildiğine dair ABD basınında yer alan iddiaları yalanladı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’ne yakınlığıyla bilinen Nournews, Wall Street Journal’ın Hamas ve İslami Cihad üyelerinin İran’da eğitim aldığına dair iddiasının doğru olmadığını belirtti.

İsrail’in “Aksa Tufanı”nda aldığı yenilginin boyutlarını gizlemek için bu tür iddiaların ortaya atıldığını savunan Nournews, “Filistin direnişi, gücünü kanıtlamış, halk tarafından desteklenen, olgun, bağımsız bir harekettir” ifadelerine yer verdi.

ABD’nin Wall Street Journal gazetesi, saldırıya ilişkin istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İran Devrim Muhafızları Ordusunun, 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen saldırılardan önceki haftalarda 500 Hamas ve İslami Cihad Hareketine mensup Filistinli direnişçilere özel askeri eğitim verdiğini iddia etmişti.

Erdoğan: Hamas terör örgütü değildir

00:00 | NETANYAHU’DAN KARA HAREKATI AÇIKLAMASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik kara harekatına hazırlandığını söylerken “Hamas’a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırılar ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne gerçekleştireceği belirtilen kara harekatı hakkında basın açıklaması yaptı.

Gazze’ye planladıkları kara harekatına işaret eden İsrail Başbakanı, “Kara harekatına hazırlanıyoruz. Ne zaman ve nasıl olacağına ilişkin herhangi bir detay vermeyeceğim. Hesaba kattığımız değerlendirmelere ilişkin de detay vermeyeceğim. Bu değerlendirmelerin çoğu İsrail kamuoyu tarafından bilinmiyor ve bu iyi bir şey” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail’e “yurt dışından silahlar gelmekte” olduğunu kaydeden Netanyahu, bunu daha fazla silahlanma ile sürdüreceklerini vurgulayarak, “Vatandaşları silah kullanmaya teşvik ediyoruz ancak bunu kontrollü bir şekilde yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın ‘Hamas’ sözlerine İsrail’den yanıt, dünyadan tepki

‘HEPİMİZ HESAP VERECEĞİZ AMA SAVAŞTAN SONRA’

Hamas’ın 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nden İsrail’e karşı düzenlediği saldırılar nedeniyle İsrail kamuoyunda hükümete yönelik yapılan eleştirilere de değinen Netanyahu, şöyle devam etti: “7 Ekim tarihimiz açısından çok karanlık ve kara bir gündü. Güneyimizde Gazze sınırımızda yaşananları araştıracağız ve ben dahil herkesin cevap vermesi gerekecek. Ancak bütün bunlar savaştan sonra gerçekleşecek”

‘YEŞAYA KEHANETİNİ GÖRECEĞİZ’

Konuşmasının sonunda İsraillilere seslenen Netanyahu, Hamas’a karşı Tevrat’ın “Yeşaya” kitabındaki “kehaneti” göreceklerini öne sürerek, şunları söyledi: “Artık tek bir amaç için bir araya gelmenin zamanıdır; Zafere ulaşmak için hızla ilerlemek. Ortak gücümüz ile haklılığımıza ve Yahudi halkının ebediliğine olan derin inancımızla Hamas’a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz. ‘Ülkenden şiddet, sınır boylarından soygun ve yıkım haberleri duyulmayacak artık. Surlarına kurtuluş, kapılarına Övgü adını vereceksin’(Yeşaya 60:18).”