Hamas-İsrail savaşında 17.gün! ‘İsrail’in Gazze’ye kara harekatı ertelendi’

Yayın tarihi: 23 Ekim 2023 Pazartesi 12:00 am - Güncelleme: 23 Ekim 2023 Pazartesi 9:27 pm

İsrail-Hamas savaşı 17. gününde. Karşılıklı saldırılarda 5 bin 87 Gazzeli, 1400 İsrailli öldü. İsrail ordusu rehineler için Hamas’a operasyon düzenlediğini açıklanırken, ordu radyosu kara harekatının bölgeye ABD güçleri gönderilene kadar ertelenmesinde mutabık kalındığını yazdı. Hamas iki rehineyi serbest bıraktı.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısı sonrası bölgedeki gerilim arttı. İsrail, Gazze’de sivilleri katlederek suç işlerken savaşta 17. güne girildi. İsrail Ordusu Gazze’ye kara harekatı için tüm hazırlıklarını bitirmiş durumda ancak ABD harekatın ertelenmesini talep ediyor. Hafta içinde ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte İsrail’e ziyarete gidecek.  Gazze’de 7 Ekim’den bu yana İsrail’in saldırılarında 4 bin 651 kişi hayatını kaybetti. 15 bine yakın kişi de yaralandı.

YOĞUN HAVA SALDIRISI

İsrail uçakları, Gazze’deki Cebaliya, El-Bureyc ve Nusayrat mülteci kampları ile Beyt Lahiya bölgesinde, sivillerin yaşadığı çok sayıda eve hava saldırısı düzenledi. Gazze’deki İçişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamaya göre, saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

‘KARA HAREKATI ERTELENDİ’

İsrail ordu radyosundan yayımlanan haberde, “ABD, İran’ın bölgedeki güçlerine yönelik saldırılarının artması endişesiyle kara manevrasına hazırlık olarak Orta Doğu’ya takviye Amerikan kuvvetleri göndermeyi planladığını İsrail’e bildirdi” ifadesi kullanıldı. Haberde, tahminlere göre takviye ABD güçleri gönderilene kadar beklenmesi ve kara harekatının ertelenmesi konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.

İsrailli yetkililerin, operasyonun ertelenmesinin tek nedeninin bu olmadığını belirttikleri aktarılırken, askeri güçlerin operasyonel hazırlığının arttırılması, Hamas’ın elindeki esirler meselesine çözüm bulunması ve ek serbest bırakma anlaşmalarının uygulanma olasılığı gibi başka nedenlerin de olduğuna işaret edildi.

Haberde, Orta Doğu’ya daha fazla ABD kuvveti gönderilmesinin elbette İsrail’in çıkarına olduğu, bu kuvvetlerin, savaşın ilerleyen aşamalarında artabilecek saldırılarla ortaklaşa hareket edilmesine yardımcı olacağı ifade edildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ise dün yaptığı açıklamada, “Gazze’ye yönelik kara harekatının aylarca sürebileceğini” belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün NBS televizyon kanalında katıldığı programda, ABD’nin, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların tırmanması halinde Orta Doğu’daki Amerikan güçlerini ve personellerini korumaya hazır olduklarını bildirmişti. Blinken, ABD’nin İsrail-Filistin çatışmasının, “İran’ın müdahalesiyle tırmanmasını beklediğini” belirterek, Biden yönetiminin, bölgedeki ABD personeli ya da silahlı kuvvetlerinin “herhangi bir düşmanca eylemin hedefi olması halinde karşılık vermeye hazır olduğunu” vurgulamıştı.

İSRAİL İHH’NİN GAZZE’DEKİ AŞEVİNE SALDIRDI

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Gazze’deki Mavi Marmara Şehitleri Aşevi, İsrail’in düzenlediği saldırı sonucu kullanılamaz hale geldi. İHH Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emre Kaya, aşevine düzenlenen saldırıda herhangi bir can kaybının olmadığını bildirdi.

İŞTE SAAT SAAT YAŞANANLAR:

21.25 | HAMAS İKİ REHİNEYİ SERBEST BIRAKTI

Reuterss’ın haberine göre Mısır-Katar arabuluculuğu sonucunda Hamas iki rehineyi serbest bıraktığını açıkladı

17.30 | İSRAİL ORDUSU: LÜBNAN SINIRINDA BİR ‘HÜCREYİ’ SİHA İLE VURDUK

İsrail ordusu, Lübnan sınırında “roket saldırısı hazırlığında olan bir hücreyi“ silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) vurduğunu bildirdi. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Har Dov bölgesi yakınlarında, sınırın Lübnan tarafında “bir hücrenin roket saldırısı düzenlemeye hazırlandığının” tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, söz konusu hücrenin SİHA ile vurulduğu kaydedildi.

16.35 | GAZZE’DE 12 HASTANE VE 32 SAĞLIK MERKEZİ HİZMET DIŞI

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı İsrail’in saldırılarında 57 sağlık personeli hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada 12 hastane ile 32 sağlık merkezinin ise hizmet dışı kaldığı belirtildi.

16:29 | İSRAİL’İN REFAH KANETİNE SALIRISINDA 18 KİŞİ ÖLDÜ

Gazze’deki İçişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği son saldırıda 18 kişinin öldüğünü duyurdu.

14:15 | ÖLÜ SAYISI 5 BİN 87’YE ÇIKTI

Gazze Sağlık Bakanlığı: 2 bin 55’i çocuk, 1119’u kadın 5 bin 87 kişi hayatını kaybetti. Son 24 saatte ise yaşamını yitirenlerin 182’si çocuk.

10:55 |  İSRAİL ORDUSU’NDAN REHİNE OPERASYONU

İsrail ordusu, Gazze’de rehin tutulan teyitli kişi sayısının 222 olduğunu duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Silahlı kuvvetlerimiz silahlı Hamas üyelerini öldürmek ve rehineleri aramak için Gazze’de sınırlı baskınlar düzenledi” denildi.

10:13 | İSRAİL SALDIRILARINDA 27 FİLİSTİNLİ DAHA ÖLDÜ

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne bu sabah düzenlediği saldırılarda 27 Filistinlinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

06:12 | İSRAİL ORDUSU, BATI ŞERİA’DA ÇOK SAYIDA FİLİSTİNLİYİ GÖZALTINA ALDI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne havadan ve karadan saldırıları sürdürürken, işgal altındaki Batı Şeria’daki birçok beldeye düzenlediği baskınlarda çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

05:06 | BİR GÜNDE 400’DEN FAZLA FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTI

İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar sonucu 400’den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın kentteki tıp kaynaklarından aktardığı bilgilere göre, ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor.

WAFA’ya göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinli sayısı 4 bin 700’e yükseldi.

01:11 | GAZZE’YE YOĞUN SALDIRI

İsrail uçakları, Gazze’deki Cebaliya, El-Bureyc ve Nusayrat mülteci kampları ile Beyt Lahiya bölgesinde, sivillerin yaşadığı çok sayıda eve hava saldırısı düzenledi. Gazze’deki İçişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamaya göre, saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

00:01 | ABD’DEN ‘LÜBNAN’ AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı, “Lübnan’dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımız hemen ülkeyi terk etmeli.” açıklamasını yaptı.

Savaşta dün yaşanan gelişmeler şöyle:

*Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefonda, İsrail Gazze çatışmalarını görüştüğünü açıkladı.

*Türkiye’den Gazze’ye ulaştırılmak üzere havalanan Cumhurbaşkanlığı yardım uçağı Mısır’a ulaştı.

*İsrail ordu sözcülüğü yaptığı yazılı açıklamada, “Kısa bir süre önce İsrail ordusuna ait bir tank, yanlışlıkla sınıra yakın Kerem Şalom (Kerem Ebu Salim) bölgesinde bir Mısır mevzisini, ateş açarak vurdu” dedi.

*Filistinli Gazeteciler Sendikası, İsrail’in saldırılarında Filistinli foto muhabiri Ruşdi es-Serrac’ın yaşamını yitirdiğini duyurdu. 7 Ekim’den bu yana İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 18 oldu.

*Suriye basını, İsrail’in Şam ve Halep’teki havalimanlarına saldırdığını bildirdi. İsrail’den ise konuya ilişkin açıklama gelmedi.

*İsrail güçlerinin, Batı Şeria’nın Cenin, Tubas ve Nablus kentlerine düzenlediği baskın ve saldırılarda 3 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla, gece boyunca İsrail güçleri tarafından düzenlenen saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı güncellendi. Buna göre, Cenin Mülteci Kampı’nın Ed-Demc Mahallesi’nde bulunan El-Ensar Camisi’ne düzenlenen saldırıda 1 kişi daha öldü ve Cenin’de ölenlerin sayısı 2’ye yükseldi.

Hamas-İsrail savaşında 16.gün! İsrail’den açıklama: Saldırılar durmayacak

Şimdi de Netanyahu’dan Lübnan’a tehdit “Hayatının hatasını yapar”

Suriye: İsrail Şam ve Halep’teki havalimanlarını vurdu

Mehmet Akif Ersoy ve kameramanı İsrail’de sivillerin saldırısına uğradı

(AA)