İsrail-Hamas savaşında 18. gün! İsrail’den Han Yunus’a saldırı: Ölü ve yaralılar var

Yayın tarihi: 24 Ekim 2023 Salı 12:18 am - Güncelleme: 24 Ekim 2023 Salı 11:00 pm

İsrail-Hamas savaşı 18. gününde. Karşılıklı saldırılarda 5 bin 791 Gazzeli, 1400 İsrailli öldü. İsrail Ordu Sözcüsü “Kara harekatı stratejik ve taktiksel nedenlerden dolayı gecikti” dedi. Kentte sağlık sistemi çöktü, salgın baş gösterdi. Hastanelerin enerjileri de bitmek üzere. Bu arada Han Yunus’a kentine yeni hava saldırısı düzenlendi, ölü ve yaralılar var.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik başlattığı ‘Aksa Tufanı’ operasyonuyla başlayan İsrail-Hamas savaşı 18. gününe girdi. Gazze’de İsrail’in saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 5.500’ü geçti,18 binden fazla kişi ise yaralandı.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda, daha önce esir alınan Nurit Yitzhak ve Yocheved Lifshitz serbest bıraktı. Söz konusu kişilerin daha önce bırakmak istediklerini vurgulayan Kassam Tugayları, İsrail’i “kendi esirlerine önem vermemekle” suçladı. Kassam Tugayları, esirlerin serbest bırakılması için İsrail’e koyduğu şartları Tel Aviv’in ihlal etmesine rağmen, “insani ve sağlık gerekçeleriyle iki sivili tek taraflı serbest bıraktıklarını” belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanı Sözcüsü Yossi Zilberman ise bu konuda henüz yorum yapmayacaklarını, İsrailli sivillerin sağ biçimde geri döndüğünden emin olduktan sonra, Başbakanlık himayesindeki “esirler ve kayıp kişiler dosyası” sorumlusunun konuyla ilgili açıklamayı yapacağını ifade etti.

Hamas-İsrail savaşında 17.gün! ‘İsrail’in Gazze’ye kara harekatı ertelendi’

‘KARA HAREKATINA HAZIRIZ AMA ORTA DOĞU’NUN TAMAMINA BAKIYORUZ’

İsrail ordu radyosu bugün, Tel Aviv’in bölgeye takviye ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi’ne yönelik “kara savaşını ertelemeye” karar verdiğini bildirmişti.

Konuya dair İsrail’den ilk açıklama geldi. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’ye yönelik kara harekatının, çeşitli stratejik ve taktiksel nedenlerden dolayı geciktiğini söyledi. Hagari, “Biz tabi ki hazırız ama çeşitli stratejik ve taktiksel nedenler var. Biz Orta Doğu’nun tamamına bakıyoruz” dedi.

Hamas iki rehineyi daha serbest bıraktı! Mısır ve Katar detayı

İŞTE SAVAŞTAN DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER:

22:35 | İSRAİL’DEN HAN YUNUS’A HAVA SALDIRISI

İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentine hava saldırısı düzenledi. Bölgeden yoğun dumanlar yükselirken, saldırıda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

Yaralılar Han Yunus’taki Nasser Hastanesi’ne kaldırıldı (Anadolu Ajansı )

22:00 | İSRAİL YİNELEDİ: YAKIT GİRİŞİNE İZİN VERİLMEYECEK

Uluslararası toplumdan gelen çağrılara rağmen İsrail ordusu kararını yineledi, Gazze’ye yakıt girişine izin verilmeyeceğini açıkladı.

20:00 | GAZZE’DE SALGIN: ÇOĞU ÇOCUK 3 BİN 150 VAKA

İsrail ablukası ve saldırıları altındaki Filistin’in Gazze Şeridi’nde, çoğu çocuk olmak üzere bir günde 3 binden fazla kişide çeşitli salgın hastalık vakalarının tespit edildiği açıklandı.

AA’nın haberine göre, Gazze’deki sağlık bakanlığından yapılan açıklamada, çok sayıda uyuz, ishal, su çiçeği, cilt hastalıkları ve bronşit gibi hastalıkların tespit edildiği duyuruldu.

Açıklamada, “Gazze Şeridi’nde bir günde sağlık ocaklarında çoğu çocuk olmak üzere 3 bin 150 salgın hastalık vakası tespit edildi” ifadeleri kullanıldı.

İçme ve günlük kullanım suyunun yetersizliği ile kişisel temizlik ihtiyacının karşılanamadığı aktarılan açıklamada, “Barınma merkezlerindeki büyük kalabalıklar nedeniyle salgın hastalıklar hızla yayılıyor” denildi.

Hastanelerin durumunun kötüleştiği kaydedilen açıklamada, “Gazze Şeridi’ni vuracak ve kontrol edilmesi mümkün olmayacak büyük bir salgın dalgasına” karşı uyarıda bulunuldu.

18:45 | HAMAS’TAN ARAP VE MÜSLÜMANLAR ÜLKELERE ÇAĞRI

Hamas, Arap ve Müslüman ülkelere çağrıda bulundu. Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan tarafından yapılan çağrıda Arap ve Müslüman ülkelere, İsrail’le ilişkileri kesme ve büyükelçileri geri çekme çağrısında bulundu. Hamdan, “Arap ve İslam ülkelerine ve Birleşmiş Milletler’e, İsrail saldırganlığını durdurma konusunda ahlaki sorumluluklarını üstlenmeleri çağrısında bulunuyoruz” dedi.

14:21 | GAZZE’DEKİ HASTANELERDE SAĞLIK SİSTEMİ TAMEMEN ÇÖKTÜ

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 704 artarak 5 bin 791’e yükseldi. Hastanelerde sağlık sistemi tamamen çöktü.

12:40 | 2 YARDIM UÇAĞI DAHA MISIR’DA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze’ye tıbbi malzeme, yoğun bakım ekipmanları ve jeneratörler taşıyan 2 uçağın Mısır’a ulaştığını bildirdi. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Dün uçuşu planlanan 4 uçaktan 2’si bu sabah Mısır El Ariş Havalimanı’na ulaştı. Ayrıca tıbbi malzeme, yoğun bakım ekipmanları ve jeneratörlerden oluşan 2 uçağın daha yarın Gazze için Mısır’a uçuşu planlanıyor. İnsani sorumluluğumuz burada bitmiyor, devamı var.” ifadelerini kullandı.

08:01 | SADECE BİR GÜNDE 400 YER VURULDU

İsrail ordusu son bir gün içerisinde abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 400 yeri vurduğunu duyurdu.

06:16 GAZZE’DE BİR GECEDE 110 KİŞİ ÖLDÜ

Gazze’de, İsrail saldırıları sonucu bir gecede aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 110 Filistinli hayatını kaybetti.

05:09 |HASTANELER İÇİN SON 48 SAAT

Gazze’deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabında, kısa açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, “Gazze’deki hastanelerde, tüm jeneratörlerin durması için önümüzde 48 saatten daha az bir süre kaldı.” dedi. Kentteki sağlık sisteminin tarihinin en kötü aşamasında olduğunu belirten Kudra, Gazze’ye yardım ulaştırma mekanizmasının oldukça yavaş işlediğini ve bunun durumu değiştirmeyeceğini söyledi.

04:23 | HAMAS: ENDONEZYA HASTANESİNDE ELEKTRİKLERİN KESİLMESİ İNSANLIK SUÇUDUR

Hamas Hareketi, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinde yakıtın bitmesi sonucu elektriklerin kesilmesinin bir insanlık suçu olduğunu duyurdu.

03:31 | İSRAİL ORDUSU, BATI ŞERİA’DA BASKINLAR DÜZENLEDİ

Filistin haber ajansı WAFA’nın aktardığı gelişmelere göre, İsrail ordusu, Kudüs’ün kuzeydoğusu, Nablus ve Cenin gibi kentlerin çeşitli bölgelerine baskınlar düzenledi. Kudüs’ün kuzeydoğusundaki Caba beldesinde evlere giren İsrail güçleri, evleri boşalttıktan sonra teftiş yaptı, köyde insanların dolaşmasına engel oldu.

Nablus kentinin kuzeybatısındaki Burka beldesine büyük bir askeri grupla baskın düzenleyen İsrail güçleri, beldeye yoğun silah atışlarıyla giriş yaptı, evlerde aramalarda bulundu. İsrail güçleri, Cenin kentinin güneyindeki Yabed beldesine de büyük bir grup askerle baskın düzenledi. El-Arka köyü ve el-Cilme kontrol noktasında İsrail güçlerinin girişi, Filistinliler tarafından engellenmeye çalışıldı.

00:15 | İSRAİL’DEN ‘ERTELENDİ’ HABERİ SONRASI KARA HAREKATI AÇIKLAMASI 

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’ye yönelik kara harekatının, çeşitli stratejik ve taktiksel nedenlerden dolayı geciktiğini söyledi.

Hagari’nin yaptığı açıklamalar, İsrail devlet televizyonu KAN’da yayımlandı.

Hagari, 7 Ekim’den bu yana, “İsrail’e dönük saldırılarda büyük rol oynayan” Hamas’ın hava sisteminde görev alan komutanlardan 5’inin öldürüldüğünü iddia etti.

Sözcü, İsrail ordusunun, İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) ve Askeri İstihbarat Dairesinin (AMAN) talimatıyla, Hamas’a bağlı Kuzey Tümeni’ndeki tanksavar füze sistemi komutanı İbrahim es-Sahar’ı da öldürdüğünü söyledi.

Gazze’ye yönelik kara harekatıyla ilgili Hagari, “Biz tabi ki hazırız ama çeşitli stratejik ve taktiksel nedenler var. Biz Orta Doğu’nun tamamına bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail ordu radyosu bugün, Tel Aviv’in bölgeye takviye ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi’ne yönelik “kara savaşını ertelemeye” karar verdiğini bildirmişti.

00:00 | HAMAS’IN SERBEST BIRAKTIĞI İSRAİLLİ ESİRLER MISIR’DA

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, serbest bıraktığı İsrailli esirlerin, Refah Sınır Kapısı’nda Mısır’a teslim edildiği bildirildi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesinden yapılan açıklamada, Kızılhaç yetkilileri, 2 İsrailli esirin serbest bırakılmasında rol aldıkları belirtildi.

Savaşan taraflar arasındaki “tarafsızlığının” bunu sağladığını vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki diğer esirleri ziyaret etmeye ve bırakılmalarını sağlamaya hazır olunduğu kaydedildi.

Mısır televizyonu da Refah Sınır Kapısı’ndan ülkeye getirilen 2 İsrailli yaşlı kadının görüntülerini yayınladı.

(AA)