İsrail Ankara maslahatgüzarı: Türk büyükelçi güven mektubunu Kudüs’te sunacak

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2022 Cuma 6:02 pm - Güncelleme: 26 Ağustos 2022 Cuma 6:02 pm

İsrail ve Türkiye’nin karşılıklı büyükelçi atama kararına ilişkin konuşan İsrail Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian, “Türk büyükelçisi de diğer tüm ülkelerin büyükelçileri gibi güven mektubunu Kudüs’te sunacaktır, Umuyorum ki Türkiye, büyükelçiliğini ilerleyen dönemde Kudüs’e taşır” dedi.

İsrail Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian İsrail ile Türkiye’nin karşılıklı büyükelçi atama kararını değerlendirdi. Lillian, Türkiye ile karşılıklı büyükelçi atanmasında, İsrail’de sürecin çok farklı işlediğini belirterek, her iki tarafın da büyükelçinin kim olacağının duyurulmasında zaman farkı olabileceğini; İsrail’in, atanacak büyükelçinin siyasi biri mi yoksa diplomat mı olacağına karar vereceğini söyledi.

“SÜREKLİ DİYALOG HALİNDEYİZ”

Lillian, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile sürekli diyalog halinde olduklarının altını çizerek bölgede barış, güvenlik ve istikrarı artırmak için ortak görev ve dileği paylaştıklarına inandığını söyledi.

FİLİSTİN MESELESİNİ DİLE GETİRDİ

İsrail ile Filistin arasındaki ilişkilere de değinen Lillian, “Tek temennim, Filistin meselesinin çözümünün bulunmasıdır ama sizi temin ederim ki İsrail’in bu konudaki tutumu değişmedi. İsrail yıllardır Filistin sorununun tek çözümünün iki taraf arasında doğrudan müzakereler olduğunu düşünüyor. Genel olarak her iki tarafın da çözümü bulabileceğine inanıyoruz. Bu sadece her iki taraftaki liderlerin birlikte oturup birbirleriyle konuşmaya istekli olmaları meselesidir. Maalesef son birkaç yıldır Filistin tarafında böyle bir irade görmedik. Dahası, Filistin toplumu içinde radikal güçlerin yükselişini gördük. Dediğim gibi burada Hamas ofisinin kapatılmasının katkıda bulunabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE GÜVEN MEKTUBUNU KUDÜS’TE SUNACAKTIR”

Lillian, karşılıklı atanacak büyükelçilere ilişkin de “Türk büyükelçisi de diğer tüm ülkelerin büyükelçileri gibi güven mektubunu Kudüs’te sunacaktır. Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alan her ülke adına elbette çok mutluyuz. Şu an için bunu yapmaya karar veren çok sayıda ülke yok. Neyse ki ABD büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdı ama gerçekçi olmak gerekirse Türkiye’yi bunu yapan ilk ülkelerden biri olarak görmek gerçekçi olmaz. Umuyorum ki Türkiye, büyükelçiliğini ilerleyen dönemde Kudüs’e taşır” dedi.

Erdoğan çark etti! İsrail Başbakanı Lapid ile görüştü