İSO Başkanı’ndan TÜİK’e enflasyon tepkisi: Görev alanının dışına çıktı

Yayın tarihi: 9 Temmuz 2024 Salı 7:37 pm - Güncelleme: 9 Temmuz 2024 Salı 7:38 pm

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan’dan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon ve kâr açıklamasına tepki geldi. Bahçivan, TÜİK’in görev alanının dışına çıktığını belirterek, “Toplumun geneli tarafından merak edilen enflasyon hesaplama yöntemiyle ilgili sorulara, daha ikna edici bir açıklama getirmeliydi” diye seslendi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. TÜİK’in şirketlerle ilgili açıklamalarına vurgu yapan Bahçıvan, şu ifadeleri kullandı;

TÜİK’i ifşa eden gazeteci Alaattin Aktaş: Başkan demogoji yapıyor

“SORULARA İKNA EDİCİ AÇIKLAMA GETİRMELİ”

“TÜİK, bugün görev alanının dışına çıkarak enflasyon konusunda bazı kesimleri suçlamak yerine, toplumun geneli tarafından merak edilen enflasyon hesaplama yöntemiyle ilgili sorulara, daha ikna edici bir açıklama getirmeliydi.”

NE OLMUŞTU?

TÜİK Başkanı Çetinkaya, akademik çalışmalara göre, Türkiye’deki şirket karlarının enflasyonu yukarı taşıyan bir etkiye sahip olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye’deki şirketler enflasyonist ortamı kullanarak normalde alması gereken karlardan daha yüksek fahiş karlar elde ediyorlar. Enflasyondan bağımsız şirket karlarına bağlı bir fahiş fiyat artışı var. Bu etki, pandemi sonrasından itibaren gözlemleniyor” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: TELE1