İsmail Hakkı Karadayı son yolculuğuna uğurlandı

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2020 Çarşamba 5:52 pm - Güncelleme: 27 Mayıs 2020 Çarşamba 5:52 pm

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 22’nci Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı için İstanbul Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde askeri tören düzenlendi. Törenin ardından Karadayı’nın naaşı Çengelköy mezarlığı’na defnedildi.

Kanser tedavisi gören Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 22’nci Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı tedavi gördüğü hastanede, salı günü hayatını kaybetti.

Genelkurmay’dan İsmail Hakkı Karadayı mesajı

Karadayı’nın cenazesi tedavi gördüğü özel hastanenin morgundan alınarak, Abdülhamit Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna götürülmüştü.

Karadayı için hastane bahçesinde askeri tören düzenlendi. Törene Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay başkanı Orgeneral Yaşar Güner ile aile yakınları katıldı.

Törenin ardından cenaze namazı kılınan Karadayı’nın naaşı Çengelköy mezarlığı’na götürülerek defnedildi.

İsmail Hakkı Karadayı, Türkiye’nin yakın siyasi tarihinin en kritik ve tartışmalı kararlarının alındığı 28 şubat 1997 tarihinde yapılan ve 10,5 saat süren milli güvenlik kurulu toplantısında, Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda oturuyordu.

Siyasi iktidarın irticayla mücadele etmemesi ve dönemin başbakanı Necmettin Erbakan’ın 11 ocak 1997’de Başbakanlık Konutu’nda bazı tarikat liderlerine iftar yemeği vermesi de gerekçe gösterilerek, söz konusu MGK toplantısında 18 maddelik “İrticayla mücadele kararları” açıklandı.

Bu kararlarla ilgili uygulama ve tartışmalar, 30 haziran 1997’de Refahyol hükümetinin sonunu getirdi.

2013’de açılan 28 şubat davasında müebbet hapse mahkum olan karadayı, verdiği bir röportajda “darbecilik lekesi beni kahrediyor, ölmeden önce aklanmak istiyorum” demişti.