IŞİD’in Ezidi katliamının üzerinden 8 yıl geçti

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 5:15 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 5:15 pm

IŞİD’in Şengal’de Ezidilere yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirdiği katliamının üzerinden 8 yıl geçti. HDP katliamı ‘soykırım’ olarak nitelendirdi.

Irak’ın kuzey bölgesinde Musul’a bağlı Şengal’de Ezidilere yönelik gerçekleştirilen katliamın üzerinden 8 yıl geçti. IŞİD, 2014’ün haziran ayında Musul kentini işgal ettikten sonra 2 Ağustos gecesi Şengal’i kuşattı, 3 Ağustos’ta ise Şengal’i hedef aldı ve büyük bir katliam yaptı.

Ezidi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı ilçe ve çevresine yönelik barbarca saldırıda yüzlerce Ezidi Kürt toplu halde öldürüldü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 binden fazla kişiyi ise kaçırdı.

KAÇIRILANLAR YILLAR SONRA YAŞADIKLARINI ANLATTI

IŞİD‘in eline esir düşen kadınlar yıllarca Musul ve Rakka’da köle pazarlarında satıldı, yaşlı kadınlar katledildi. IŞİD’in elinden kaçmayı başaran kadınlar ise hem BM’de hem de Avrupa Parlamentosu’nda yaşadıklarını anlattı.

IŞİD tarafından internette satılmak istenen çocuğun hikâyesini anlattı

ŞENGAL’DE ANMA DÜZENLENDİ

IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Ezidilere yönelik katliamının yıl dönümünde Şengal’deki demokratik kitle örgütleri anma düzenleyerek tüm ülkeleri fermanı soykırım olarak tanımaya çağırdı.
Düzenlenen anmada 21 demokratik kitle örgütü temsilci ve üyeleri, saygı duruşunun ardından yaşamını yitirenler anısına mumlar yaktı.

Anma esnasında yapılan çıklamada, “2 bin 882 Ezidi hâlâ kayıp, 82 toplu mezardan sadece 31’i açıldı. IŞİD 68 tarihi kubbeyi yıktı, şu ana kadar sadece 2 defa yargılandı. Şu ana kadar devletler tarafından Şengal’in yeniden inşası için herhangi bir adım atılmadı” denildi.

HDP’DEN AÇIKLAMA

Katliamın 8. yılında HDP de “Ezidi soykırımında katledilenleri anıyoruz, Ezidilerin yanındayız” başlığıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamada katliam Ezidi halkına karşı soykırım olarak değerlendirdi.

IŞİD operasyonunda kurtarılan çocuk internette satışa çıkarılmış