“İran’ın İsrail saldırısı sonrası bölgesel savaş riski var mı?” sorusuna Haldun Solmaztürk’ten yanıt

Yayın tarihi: 14 Nisan 2024 Pazar 9:53 pm - Güncelleme: 15 Nisan 2024 Pazartesi 7:59 am

Haber: Ceren Ural

Siyaset Bilimci Dr. Haldun Solmaztürk İran’ın İsrail‘e yaptığı İHA ve füze saldırılarını TELE1’de değerlendirdi.

İran, İsrail’e karşı kamikaze İHA’ları ve balistik füzelerle saldırı başlatmış ve saldırı İsrail’in savunma kuvvetleri ve müttefikleri tarafından püskürtülmüştü. TELE1’de Mehmet Ali Güller’in sunduğu Türkiye’nin Yönü programına konuk olan Siyaset Bilimci Dr. Haldun Solmaztürk yaşananları değerlendirdi.

İran’ın İsrail’e saldırısı sonrası Türkiye’den ilk açıklama

Haldun Solmaztürk “Dün kritik bir eşikten geri dönüldü. Yani bir kriz yönetimiydi askeri konulardan çok siyasi yaklaşımlar ve girişimler bu krizi yönetti. Ve başarıyla yönetildi. Netanyahu’ya ve Hamas’a rağmen başarıyla yönetildi. Gerek ABD ve batılı liderlerin, gerek Hizbullah’ın ve İran’daki yönetimin bu krizi yönetmekteki başarısını teslim edelim.” dedi.

Solmaztürk açıklamalarında şunları kaydetti:

“Düne göre risk var ama çok çok azalmış durumda. İran’ın tepkisinin kaçınılmaz olduğunu söylemiştim. Hukuk dışı saldırıya maruz kalan her ülke sonuçları ne olursa olsun mutlaka karşılık verir. Aksi halde bir devlet olmanın gereğini inkar etmiş olur. Ne dünya kamuoyuna ne de kendi halkına bunu anlatamaz. Dolayısıyla Nentayahu hükümeti, İran’ı provoke ederek böyle bir tepkiye zorlamak üzere bilinçli olarak yaptığı çok açık. Bayram’ın birinci günü Hamas’ın liderinin çocuklarını ve torunlarını hedef alıp öldürerek aslında bu provokasyonu katladı. Yapmaya çalıştıkları esas olarak bölgedeki halklar arasında kin ve düşmanlığı nefreti arttırmak. Halkları birbirine daha fazla düşman yapmak. Kimler yapmaya çalışıyor, Hamas ve Netanyahu yapamaya çalışıyor. Başka yapacak kendi iktidarlarını sürdürmek için, yapabilecekleri başka bir şey olmayan her iktidar grubunu yap maya çalıştığı şeyi yapıyorlar.

KRİTİK EŞİKTEN DÖNÜLDÜ

Dün kritik bir eşikten geri dönüldü. Yani bir kriz yönetimiydi askeri konulardan çok siyasi yaklaşımlar ve girişimler bu krizi yönetti. Ve başarıyla yönetildi. Netanyahu’ya ve Hamas’a rağmen başarıyla yönetildi. Gerek ABD ve batılı liderlerin, gerek Hizbullah’ın ve İran’daki yönetimin bu krizi yönetmekteki başarısını teslim edelim. Kolay bir şey değildi. Gelinen  aşamada krizin tırmanmanın aşağıya çekildiği. Bölgesel bir savaş anlamında söylüyorum ve krizin söndürüldüğünü düşünüyorum.

Kaynak: HABER MERKEZİ