İran’da anma törenine çifte bombalı saldırı! 84 ölü

Yayın tarihi: 3 Ocak 2024 Çarşamba 3:15 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2024 Perşembe 6:16 pm

İran’da bombalı saldırı. İran’da ABD tarafından öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ölümünün yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene art arda iki bombalı saldırı düzenlendi. Son olarak İran İçişleri Bakanlığı patlamalarda 84 kişinin hayatını kaybettiğini, 284 kişinin de yaralandığını açıkladı.

ABD tarafından düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ölüm yıl dönümü için düzenlenen törende peş peşe iki bombalı saldırı meydana geldi. Süleymani’nin mezarının da bulunduğu memleketinde düzenlenen ve İran’ın birçok kentinden binlerce kişinin katıldığı programa düzenlenen saldırıda ilk açıklamalara göre 103 kişi hayatını kaybettiği açıklanırken Sağlık Bakanı Eynullahi, Acil Durum Merkezi yetkililerinin ilk açıkladığı can kaybı listesinde mükerrer isimler olduğu fark edildiğinden son olarak saldırıda 95 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bir güncelleme daha yapılarak son olarak İran İçişleri Bakanlığı patlamalarda 84 kişinin hayatını kaybettiğini, 284 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Terör saldırısının ardından ülkede bugün için ulusal yas ilan edildi.

10 DAKİKA ARAYLA İKİ PATLAMA

Beyrut ve İran’da Mossad şüphesi! Hüsnü Mahalli: Üç ülke tehdit altında

İran devlet medyası, Kirman’daki patlamaların terör saldırısı olduğunu duyurdu. Yaklaşık 10 dakika arayla meydana gelen iki patlamada, hayatını kaybedenlerin sayısı önce 84 güncellendi. Patlamada yaralananların sayısının da 284 olduğu kaydedildi.

Yarı resmi medya kuruluşu Nournews, “mezarlığa giden yolda birkaç gaz kapsülünün patladığını ve ilgili makamların durumu izlediğini” ifadelerine yer verdi.

SNN haber ajansı ambulansların Süleymani’nin ölüm yıldönümünü kutlamak üzere yüzlerce İranlının toplandığı mezarlığa doğru ilerlediğini bildirdi.

Kirman eyaleti Kızılay Başkanı Rıza Fallah, devlet televizyonuna açıklama yaptı. Fallah, “Hızlı müdahale ekiplerimiz yaralıları tahliye ediyor. Ancak yolları kapatan kalabalık dalgaları var” dedi.

Yayımlanan görüntülerde anma etkinliğine katılanların kaçıştığı ve ambulansların olay yerine gittiği görülüyor.

İRAN’DAN SERT AÇIKLAMA

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, bombalı saldırılara ilişkin, “İran güvenlik güçlerinin, bu suçu işleyenlere en kısa zamanda ezici ve kararlı bir cevap vereceğini” belirtti.

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei de bombalı saldırıya ilişkin mesaj yayınladı.

Olayı ‘terör saldırısı’ olarak nitelendiren Ejei, ‘bunu yapanların ülkeyi güvensiz hale getirmedeki başarısızlık ve yenilgilerinin ardından tüm çabalarını İran’ın dindar halkından intikam almaya yoğunlaştırdığını’ kaydetti.

Ejei, “Sorumlu istihbarat, emniyet ve kolluk kuvvetleri, bu suçun tüm ipuçlarını ve faillerini zamanında ve hızlı bir şekilde takip etmek ve bunları ülke yargısına teslim etmekle yükümlüdür.” ifadelerinde bulundu.

Kirman veya diğer bölgelerdeki adli makamların, faillerin ve bu olaya karışanların yakalanması için azami çabayı göstermekle yükümlü olduğunu belirten Ejei, “Hiç şüphesiz bu üzüntü verici suçun failleri en uygun şekilde cezalandırılacaktır.” dedi.

CEVAT GÖK: İKİ BOMBA YÜKLÜ ÇANTA PATLATILDI

Gazeteci Cevat Gök, TELE1 ekranlarında Şevval Yıldırım’ın sunduğu Haber 16 programına bağlanarak saldırı hakkında bilgi verdi. Cevat Gök, saldırının iki bomba yüklü çanta uzaktan kumandayla patlatılarak yapıldığını söyledi.

ERDOĞAN’DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırılar nedeniyle İran halkına başsağlığı diledi.

Recep Tayyip Erdoğan, “İran’ın Kirman eyaletinde gerçekleştirilen menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

FHKC, İSRAİL’İ SUÇLADI

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi(FHKC), yapılan saldırılar için İsrail’i suçladı. FHKC, saldırıların İran’ın Filistin’in İsrail saldırılarına karşı “direniş”i desteklemesinden kaynaklandığını ve bu saldırıların İran’ın Filistin’e verdiği desteği değiştirmeyeceğini belirtti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Suçlu siyonist oluşum, onun korkak cani liderleri, Batı’daki müttefikleri ve bölgedeki uşakları, birden fazla alanda yaşanan sağlam direnişe karşı içinde bulundukları krizden ve içine düştükleri yenilgi bataklığından kurtularak, tüm bölgeyi bölgesel bir çatışmaya, kan denizine sürüklemeye çalışıyorlar. Sivillere yönelik bu misilleme niteliğindeki terör saldırıları, Direniş’i veya İran Cumhuriyeti’nin direnişi destekleme ve özellikle Filistin halkının yanında olma görevini yerine getirme konusundaki ısrarını zayıflatamayacak.”

İRAN MECLİSİ HEYET GÖREVLENDİRDİ

İran Meclisi, saldırıların yaşandığı Kirman kentine gitmek üzere bir heyet görevlendirdi. Heyet, saldırılarla ilgili araştırma yapacak.

“4 PATLAMA MEYDANA GELDİ”

Saldırının meydana geldiği Kerman eyaletinin Jiroft ilçesi parlamentosonun İslam Konseyi Temsilcisi Zabihullah Azami ise saldırılar esnasında dört patlama meydana geldiğini söyledi.

ERDOĞAN REİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüşerek başsağlığı dileklerini iletti. Bu arada Reisi’nin Türkiye ziyaretinin de ertlendiği öğrenildi.

DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, saldırılar hakkında bir kınama mesajı yayınladı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İran’ın Kirman şehrinde düzenlenen terör eylemi sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanma meydana geldiği üzüntüyle öğrenilmiştir.

Bu menfur terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor; dost ve kardeş İran halkına ve hükümetine başsağlığı, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

 

Kasım Süleymani kimdir?

ABD’den İranlı bir kişi ve üç kuruluşa Husiler yaptırımı

Kaynak: TELE1