İran’da seçimin ikinci turu için üç kez uzatılan oy verme süresi sona erdi

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2024 Cuma 6:41 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2024 Cumartesi 12:18 am

İran’da 14’üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin ikinci turunda oy kullanma süresi yerel saatle önce 20.00’ye, sonra 22.00 ve son olarak 24.00’e kadar uzatılmıştı. Oy kullanma süresi sona erdi.

İran’da 14’üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin ikinci turunda saat 18.00’de (Türkiye saatiyle 17:30) sona ermesi öngörülen oy verme süresi saat 24.00’te sona erdi. İçişleri Bakanlığı Seçim Kurulu Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, oy verme süresine ilişkin açıklamada bulundu. İslami, saat 08.00’de başlayan ve 18.00’de sona ermesi öngörülen oy verme süresinin Seçim Kurulu Merkezi’nin kararıyla saat 20.00’ye kadar uzatıldığını belirtti.

İkinci bir açıklama yapan İslami, seçim merkezlerindeki yoğunluk nedeniyle oy verme süresinin uzatıldığını ve seçmenlerin saat 22.00’ye kadar oy kullanabileceğini söyledi. İslami, yaptığı üçüncü açıklamada ise oy kullanma süresinin saat 24.00’e kadar uzatıldığını aktardı.

İslami, son açıklamasında saat 24.00 itibariyle seçim merkezlerinin kapılarının kapatıldığını ve yalnızca içeride kalanların oy vermeye devam edeceğini söyledi.

İran seçim kanunlarına göre, yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işlemi, ihtiyaç duyulması halinde saat 24.00’e kadar uzatılabiliyor. Seçimin bir hafta önce yapılan ilk turunda da oy verme süresi 24.00’e kadar uzatılmıştı.

İRAN’DA SEÇİM

İran’da 62 milyon seçmen için 59 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda oy verme işlemi halihazırda devam ediyor. Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday Said Celili yarışıyor.

İbrahim Reisi’nin 19 Mayıs’ta geçirdiği helikopter kazası sonucu düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda adayların hiçbiri yüzde 50+1 oy alamadığından seçim ikinci tura kalmıştı. Seçimi, Pezeşkiyan yüzde 40’ın üzerinde oy alarak birinci tamamlamıştı. Bugün ikinci turu yapılan seçim sonuçlarına dair ilk verilerin de gece yarısı yayınlanması, kesin sonuçların ise yarın öğleden önce açıklanması bekleniyor.

Başkent Tahran’ın en büyük seçim merkezlerinden İrşad Hüseyniyesi ve diğer seçim noktalarında ilk tura göre katılımın fazla olduğu gözleniyor. Seçimin ilk turunda katılım oranı yüzde 40 olarak açıklanmış, bunun ülke tarihinin en düşük oranlarından biri olduğu belirtilmişti.

Kaynak: AA