İran-İsrail gerilimi Türkiye piyasasını nasıl etkiler, yatırımcı ne yapmalı?

Yayın tarihi: 19 Nisan 2024 Cuma 1:14 pm - Güncelleme: 19 Nisan 2024 Cuma 1:14 pm

Haber: Özlem Aktürk

Ekonomi yazarı Remzi Özdemir İran ve İsrail arasındaki gerilimin Türkiye piyasasına etkisini değerlendirdi. Özdemir, Türkiye’nin kırılgan ekonomisi olduğunu belirterek yatırım açısından çok olumsuz etkileneceğini söyledi.

İran ile İsrail arasındaki gerilim sürüyor. İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e karşı başlattığı hava saldırısına İsrail’den misilleme geldi. İsrail, İran’ın İsfahan kentine 3 mini insansız hava aracı (İHA) ile saldırdı.

Ekonomi yazarı Remzi Özdemir İran-İsrail geriliminin piyasa üzerindeki etkisini TELE1’de ‘Gerçek Haber Gerçek Ekonomi’ programında değerlendirdi.

“Önümüzdeki günlerde gerginliğin biraz daha artacağını düşünüyorum” diyen Özdemir, “Zaten bunun işaretlerini uluslararası piyasalarda altına olan talepte Türkiye’nin de aralında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden para çıkışında bunu net bir şekilde görüyoruz. Yani dünya bunun kısa bir sürede biteceğini düşünmüyor. Ve tam tersi bu tür karşılıklı atışmalarla ileride daha büyük çatışmaya gideceğini düşünerek uluslararası yatırımcılar pozisyon ayarlamaya başladılar. Yani kripto hisse senedi gibi piyasalardan çıkıp altın gibi savaş döneminde güvenli liman olarak görülen altına yatırım araçlarına yöneldiler. Zaten biz bunu etkisini de bariz bir şekilde görmeye başladık iç piyasada da.” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE YATIRIM AÇISINDAN OLUMSUZ ETKİLENECEK’

Türkiye’nin İran-İsrail gerilimindeki durumunun önemli olduğunu belirten Özdemir, konuşmasına şöyle devam etti:

“Çünkü coğrafya olarak İran bizim hemen yanı başımızda. Yani böyle bir gerginlikten en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Özellikle kırılgan ekonomisi nedeniyle Türkiye bu dönemde hassas bir konumda. Tabi ki bu hassasiyet bize özellikle dolara muhtaç, yatırıma muhtaç ve ekonomisi çok kırılgan olan bir ülke için hiç iyi olmayacak. Nitekim uzun süredir biz seçimden sonra para bekliyorduk. Türkiye yabancı yatırımcının gelmesini bekliyordu. Bu şartlarda bu bölge böyle bu kadar ateş altındayken bu kadar gerginlik varken emin olun Türkiye çok cesur bir yatırımcının olması gerekiyor. Bu şartlarda Türkiye’nin işi daha zor olacak.”

Özdemir, hafta sonu gerginliğin düşebileceği fakat sürecin uzun olması bakımından Türkiye’nin yatırım açısından çok olumsuz etkileneceğini ekledi.

Remzi Özdemir, Mehmet Şimşek’in açıklamasına tepki

Kaynak: HABER MERKEZİ