İran destekli Husiler Kızıldeniz’de İsrail’e ait olduğu iddia edilen kargo gemisine el koydu!

Yayın tarihi: 19 Kasım 2023 Pazar 11:22 pm - Güncelleme: 19 Kasım 2023 Pazar 11:30 pm

Yemen’de İran destekli Husiler, Kızıldeniz’de İsrail’e ait olduğu öne sürülen 25 mürettebatlı bir kargo gemisine el koydu. İsrail ise geminin kaçırılmasından İran’ı sorumlu tutarak geminin Japon şirket tarafından işletilen bir İngiliz gemisi olduğunu açıkladı.

Yemen’deki İran destekli Husiler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz’de İsrail’e ait gemileri hedef alacaklarını açıkladı. İsrail’e ait olduğu iddia edilen ve 25 mürettebatı bulunan bir kargo gemisine Kızıldeniz’de Husiler tarafından el konuldu.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Yemen’deki İran destekli Husiler tarafından Kızıldeniz’de bir kargo gemisinin kaçırılmasının “küresel ölçekte çok ciddi bir olay” olduğu belirtildi. Geminin uluslararası sivil bir mürettebatla Türkiye’den Hindistan’a gitmekte olduğu ve içinde hiçbir İsraillinin bulunmadığını aktaran IDF, “Bu bir İsrail gemisi değil” ifadelerini kullandı. Geminin kaçırılmasından doğrudan Husileri sorumlu tutan IDF, Galaxy Leader adlı geminin mürettebatı arasında hiç İsrailli bulunmadığını açıkladı.

İsrailli iş adamı Abraham Ungar’a ait olan bir İngiliz şirketine kayıtlı olan Bahama bandıralı gemi, kaçırıldığı sırada bir Japon şirketi tarafından işletiliyordu.

Husiler kimdir? Savaşa hazır olduklarını söyleyen Husiler’in askeri gücü nedir?

İSRAİL İRAN’I SORUMLU TUTTU

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, geminin kaçırılmasından İran sorumlu tutularak, geminin bir Japon şirketi tarafından işletilen bir İngiliz gemisi olduğu aktarıldı.

Gemide Ukrayna, Bulgaristan, Filipinler ve Meksika’dan 25 mürettebat bulunduğu ifade edilen açıklamada, gemide İsrailli mürettebatın ise bulunmadığı aktarıldı. Açıklamada, “Bu, İran’ın özgür dünya vatandaşlarına yönelik saldırganlığının ve küresel nakliye rotalarının güvenliği söz konusu olduğundan uluslararası sonuçlar doğuran bir başka İran terörizmi eylemidir” denildi.

Kaynak: TELE1