Irak’ta yerel seçim sonuçları kesinleşti: Bağdat’ta ilk sıradaki parti değişti

Yayın tarihi: 29 Aralık 2023 Cuma 1:36 pm - Güncelleme: 29 Aralık 2023 Cuma 1:36 pm

Irak’ta 18 Aralık’ta yapılan yerel seçimlerin nihai sonuçlarını açıklandı. İlk sonuçlara göre Bağdat’ta birinci olan Takaddüm Partisi yerini Kanun Devleti Koalisyonu’na bıraktı.

Irak Yüksek Seçim Komiserliği, 18 Aralık’ta yapılan yerel seçimlerin nihai sonuçlarını açıkladı.

İlk sonuçlara oranla nihai sonuçlarda değişiklikler olduğu görüldü. Başkent Bağdat’ta nihai olmayan sonuçlara göre, eski Meclis Başkanı Sünni lider Muhammed Halbusi’nin Takaddüm Partisi birinciyken, nihai sonuçlara göre ise başkentte birinciliğe eski Başbakanlardan Nuri el-Maliki’nin Kanun Devleti Koalisyonu yerleşti. Milis gücü Haşdi Şabi’nin siyasi kollarının yer aldığı ve Hadi el-Amiri’nin başını çektiği Nebni İttifakı ikinci, Takaddüm Partisi de üçüncü sıraya yerleşti.

KERKÜK’TE BİRİNCİ SIRA DEĞİŞMEDİ

Kerkük’te ise Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) en yüksek oyla (5 sandalye) birinci sırada yer almayı sürdürdü. Kerkük’te Araplar ikinci ve Birleşik Irak Türkmenleri Listesi de biri kadın iki meclis üyesiyle üçüncülüğü korudu. Kerkük’te KDP ise 2 sandalyeyle dördüncü sırada yer aldı. Kerkük’te Arapların toplam sandalye sayısı ise 6, Hıristiyanlara ait “Babiliyyuni” seçim listesi de kotadan 1 sandalye elde etti.

Anbar eyaletinde Halbusi’nin partisi birinci sıradaki yerini korudu.

Güney kentlerinden Kadisiye, Necef, Babil, Zikar ve Meysan’da Nebni İttifakı birinci sıraya yerleşti. Kerbela kentinde de “İbda Kerbela” adlı seçim listesi birinciliği korurken, Kanun Devleti Koalisyonu ikinci ve Nebni İttifakı üçüncü oldu.

Irak’ta hayatını kaybeden dilenci milyoner çıktı! Evinde çuvallar dolusu para ve altın bulundu

Musenna’da ise Kanun Devleti Koalisyonu birinci çıktı, eski Başbakanlardan Haydar Abadi ile Şii siyasi ve dini lider Ammar Hekim’in başını çektiği Ulusal Güçler Birliği Koalisyonu ikinciliği, Nebni İttifakı da üçüncülüğü elde etti.

Basra’da Vali Esad İdani ve Vasıt’ta da mevcut Vali Muhammed Meyyahi’nin seçim listesi birinciliği korudu.

Salahaddin vilayetinde de eski Vali Ahmed Cuburi’nin başını çektiği liste birincilikteki yerini muhafaza etti.

Doğudaki Diyala vilayetinde de mevcut vali Musenna Tamimi’nin desteklediği liste birinci, Takaddüm Partisi de ikinci oldu.

Musul’da eski Musul Valisi Necim Cuburi’nin oğlu Muhannad Cuburi’nin başını çektiği “Ninova Halkınınıdr” adlı liste birinciliği, KDP de ikinciliği korudu. (AA)

Kaynak: AA