Katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle Instagram'ın Türkiye erişimine kapatılmasının ardından milyonlarca kullanıcı alternatif aramaya başladı. Erişim yasağının ardından VPN aracılığı ile platforma erişim sağlandı ancak bunun da çeşitli riskleri olduğu ortaya çıktı.

Türkiye geçtiğimiz Cuma günü Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun Intsgram'a getirdiği erişim yasağı ile sarsıldı. 50 milyondan fazla kullanıcısı olan Instagram’ın Türkiye’de erişime kapatılması, sosyal medya kullanıcıları arasında büyük bir şaşkınlık ve merak yarattı. Ulaştırma Bakanı, yaptığı açıklamada, Instagram’ın gerekli şartlara uyduğu takdirde yeniden açılacağını belirtti.

VPN İLE İNSTAGRAM'A ERİŞİM SAĞLANDI

Instagram’a erişim sağlamak isteyen birçok kullanıcı, VPN (Sanal Özel Ağ) uygulamalarına yöneldi. Ancak özellikle ücretsiz VPN hizmetleri ciddi güvenlik açıkları ve riskler barındırıyor. Bu hizmetler, kullanıcı bilgilerini toplama ve satma eğiliminde olabilir.

CHP'den Tunceli ve Ovacık'a kayyım atanması sonrası acil toplantı kararı! 412 başkan Ankara'ya gidecek CHP'den Tunceli ve Ovacık'a kayyım atanması sonrası acil toplantı kararı! 412 başkan Ankara'ya gidecek

VPN KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

VPN kullanırken bağlandığınız sunucunun konumu, kapasitesi ve itibarı önemlidir. Yakın bir sunucuya bağlanmak hız ve güvenlik açısından avantaj sağlar, ancak yasaklı bir uygulamayı kullanmak için farklı bir ülkenin sunucusunu seçmek gerekebilir.

Ücretsiz VPN hizmetleri cazip görünse de, bu hizmetlerin genellikle para kazanmak için reklam göstermek veya kullanıcı verilerini satmak gibi yöntemlere başvurduğu unutulmamalıdır. Ücretsiz VPN kullananların yaşadığı en belirgin sorunlardan biri internet hızındaki yavaşlamadır, bu da kişisel bilgilerin çalınma riskini artırır.

UZMANLARDAN KRİTİK UYARILAR

Uzmanlar, VPN kullanmadan önce türünü incelemenin önemini vurguluyor. Site-to-site, istemci-sunucu ve peer-to-peer gibi farklı VPN türleri bulunur ve her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin, site-to-site VPN’ler birden fazla konumu veya ağı bağlamak için uygunken, istemci-sunucu VPN’ler bireysel kullanıcılar için daha yaygındır. Peer-to-peer VPN’ler ise merkezi olmayan bir yapıya sahiptir ve bant genişliğini ve kaynakları paylaşmak için diğer kullanıcılara güvenir.

Uzmanlar, VPN türlerini ve kullanım durumunuza en uygun olanı seçmenizin önemini belirtiyor. Bu sayede güvenli ve hızlı bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

https://tele1.com.tr/instagram-yasagi-smali-cocuklari-vurdu-1114448/

Kaynak: TELE1