The Wall Street Journal kaynakları, Meta’nın geçen yıl Facebook ve Instagram hesaplarını ele geçirdikleri için çok sayıda kişiyi işten çıkardığını veya cezalandırdığını iddia ediyor.

Suçlulardan bazılarının Meta’nın hesap kurtarma aracı “Oops”u kullandığı ve hatta erişim arayan yabancılardan “binlerce dolar” rüşvet aldığı bildirildi. Kaynaklara göre, failler arasında Allied Universal’ın sözleşmeli güvenlik görevlileri de yer alıyor. The Journal ayrıca, bu kişilerin şirket politikasına rağmen hesaplarını geri almak isteyen kişilerden ücret aldıklarını iddia eden şirketlerle de röportaj yaptı. Oops, çalışanların erişilemeyen hesaplar hakkında raporlar oluşturmasına olanak tanıyan ve incelemenin ardından işlem yapan bir araç. Bu araç yalnızca kamuya mal olmuş kişiler ve aile üyeleri için yalnızca bazı özel durumlarda kullanılıyor. The Journal, bu aracın kullanımının son yıllarda arttığını ve 2017’de 22.000 “görevden” 2020’de 50.270’e sıçradığını söylüyor.

casus

Meta sözcüsü Andy Stone yaptığı açıklamada, şirketin dolandırıcılık hizmetleri sağlayan herkese karşı “uygun önlemi” almaya devam edeceğini söyledi. Allied Universal ise ihlal bildirimlerine her zaman “ciddi” yanıt verdiğini söyledi. İşten çıkarmalar, Meta’nın genel personel sayısına kıyasla çok az. Ancak bu son olay sosyal ağ devinin itibarı için pek de iyi değil. Şirket yetkilerini kötüye kullanan çalışanlardan kurtulurken, Meta’nın VIP’lerin kuralları çiğnemesine izin verdiği iddialarından yaklaşık bir yıl sonra ve şirketin çalışanların açıkta kalan kullanıcı şifrelerine erişimi olduğunu keşfetmesinden üç yıl sonra geldi. Basitçe söylemek gerekirse, hesapların güvenli olduğu ve herkesin eşit muamele gördüğü konusu hala biraz şüpheli.

Muhabir: ecevit bıktım