İnsan kanında ilk kez görüldü! Plastikler vücudumuzda dolaşıyor

Yayın tarihi: 24 Mart 2022 Perşembe 5:11 pm - Güncelleme: 24 Mart 2022 Perşembe 5:11 pm

İnsan kanında ilk kez sağlığı tehdit eden mikroplastiklere rastlandı. Deneye katılan insanların kan örneklerinin dörtte birinin plastik poşet yapımında kullanılan polietilen içerdiği belirtildi.

Çevre örgütü Plastic Oceans’ın verilerine göre her yıl 300 milyon ton plastik atık üretiliyor. Bu atıklar biyoçözünür olmamakla birlikte mikroplastik (5 milimetreden küçük) adı verilen daha küçük parçalara ayrılıyor.

Araştırmalar çevrenin bu görünmez kirleticilerinin çay, tuz, deniz ürünleri, bal, şeker, bira, sebze, meşrubat, şişe su gibi sofraların olmazsa olmazlarından, organlarımıza hatta anne karnındaki bebeklerin plasentalarına (rahimde gelişen doku) kadar her yerde bulunduğuna işaret ediyor.

VÜCUTTA HAREKET EDİYOR

Bilim insanlarının yaptığı açıklamada, mikroplastiklerin vücutta hareket edebildiği ve organlara yerleşebildiği belirtildi. Hollanda’daki Vrije Üniversitesinden ekotoksikolog Prof. Dick Vethaak, sonuçların endişe verici olduğunu belirterek “Parçacıklar orada vücudumuzda dolaşıyor” dedi.

ÇOĞUNDA PLASTİK ŞİŞE MALZEMESİ BULUNDU

Environment International dergisinde yayımlanan araştırmada örneklerin yarısında yaygın olarak içecek şişelerinde kullanılan pet plastik, üçte birindeyse gıda ve diğer ürünleri paketlemek için kullanılan polistiren bulundu. Kan örneklerinin dörtte birinin plastik poşet yapımında kullanılan polietilen içerdiği belirtildi.

Sıra denizlerde! Göcek’te 8 koy daha ihaleye çıktı!