İngiltere basınındaki ‘Türkiye’de mülteci merkezi planlanıyor’ iddiası Ankara’yı karıştırdı

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2021 Pazar 10:37 pm - Güncelleme: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 5:09 pm

Guardian ve Mail on Sunday gazetelerinde “Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlanıyor” iddiası Ankara’yı karıştırdı. Ankara’dan ‘yalanlama’, muhalefetten tepki ve açıklama çağrısı geldi.

Guardian ve Mail on Sunday gazetelerinde “Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlanıyor” iddiası Ankara’yı karıştırdı. Muhalefetten ‘tepki’ ve açıklama çağrısı gelirken, Dışişleri Bakanlığı İngiliz hükümetinin Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde mülteci merkezleri kurmayı planladığına dair haberleri yalanladı.

BBC Türkçe’den kaldırılan ‘mülteci merkezleri’ haberi için özür

 

Mail on Sunday, Glen Owen ve Ian Gallagher imzalı analiz haberinde, ‘Savunma Bakanlığı’nın, Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde bu merkezleri oluşturmayı değerlendirdiğini’ yazdı.

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi de aynı gün yayımlanan Dan Sabbagh imzalı haberinde, kabine üyelerinin tüm askeri birlikler çekilmeden tahliyelerin tamamlanamayacağını kabul ettiğini, ‘İngiltere’nin Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan mülteciler için iltica merkezleri oluşturmayı planladığını’ bildirdi.

İngiltere’nin ‘Türkiye mülteci merkezi’ olacak açıklaması Ankara’yı karıştırdı

MUHALEFETTEN TEPKİ VE AÇIKLAMA ÇAĞRISI GELDİ

İngiltere’nin Türkiye’de Afgan mülteciler için merkezler kurma planına muhalefeten tepki geldi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Akşener, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklama yapmasını istedi.

KILIÇDAROĞLU: BİR KERE DÜRÜST OL ERDOĞAN!

Twitter hesabından paylaşım yapan Kılıçdaroğlu, “Gelişmelere dair sizi bilgilendirmeye devam ediyorum. İngiltere Savunma Bakanı Wallace, kendilerine hizmet etmiş Afganlara, Türkiye’de ‘mülteci merkezleri’ kuracaklarını ilan etti ve Afganları ülkemize davet etti. Kendilerine mülteci seçecekler, kalanlar ülkemizde bırakılacak” dedi.

Erdoğan’dan Batılı ülkelerle mültecilerle ilgili anlaşma yapıp yapmadığını açıklamasını talep eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Şimdi Erdoğan’a sorum şu: ‘Ben anlaşma yapmadım’ dediğin ülkeler, artık Türkiye Cumhuriyeti’nin fikrini alma ihtiyacı dahi duymadan bunları söyleyebilecek hale mi geldi? Yoksa anlaşma yaptın diye mi bu kadar cüretkârlar? Hangisi doğru? Bir kere dürüst ol Erdoğan!

İngiltere’ye de buradan sesleniyorum: Size hizmet eden Afganları ölüme terk etmiş olmanız insanlık dışıdır. Ancak şu konuda emin olun ki, sizin sorumsuzluğunuzun ceremesini halkımız mahallesinde çekmeyecek. Kimseyi bizim topraklarımıza bu usulle getiremezsiniz!”

Mülteciler ve sol

AKŞENER’DEN ERDOĞAN’A: İNGİLİZLERİN TAŞERONU MU OLUYORSUN?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Twitter hesabından açıklama yaptı. Açıklamasına Erdoğan’ın hesabını ekleyen Akşener, “Koltuğu kurtarmak için şimdi de İngilizlerin mi taşeronu oluyorsun Sayın Recep Tayyip Erdoğan?” sorusunu yöneltti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN ‘YALANLAMA’ GELDİ

Tepkiler sonrası Dışişleri Bakanlığı Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması planının gerçeği yansıtmadığını, bu yönde bir talep iletilse dahi kabul edilmeyeceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Birleşik Krallık basınında yeralan Afgan mülteciler için Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi, bunu kabul etmemiz mümkün değildir.”

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Sen bir beka sorunusun