İndirim kuponu mağazalar için neden avantajlı?

Yayın tarihi: 12 Ağustos 2021 Perşembe 4:37 pm - Güncelleme: 12 Ağustos 2021 Perşembe 4:37 pm

Online alışveriş yaparken indirimlerden yararlanmayı kim istemez? Online mağazalarda alışveriş yaparken kullanılabilen ve çeşitli fırsatlar sağlayan indirim kuponlarının tüketiciler için avantajları ortada. Peki ya mağazalar? İndirim kuponlarının online mağazalar için ne gibi avantajlar sağladığını gelin birlikte inceleyelim.

İndirim Kuponu Siteleri Ne İşe Yarar?

İndirim kuponu siteleri, farklı online mağazalarda sunulan indirim kuponlarını bir araya getirerek müşterilerin takip ettikleri mağazalardaki güncel indirim ve fırsatlara anında, tek platform üzerinden erişebilmelerini sağlar. Ülkemizde de faaliyet gösteren uluslararası kupon yayıncısı Once Coupon A Time isimli internet sitesini buna örnek olarak gösterebiliriz. Kimi zaman anlaşmalı mağazalarda özel indirimler de sunan bu tür indirim kuponu siteleri, online alışveriş yaparken sepette uygulayabilecekleri bir indirim kodu arayan ya da tüm mağazaları tek tek gezmeden güncel indirimleri tek bir platform üzerinden takip etmek isteyen müşteriler için harika bir online alışveriş çözümüdür.

İndirim Kuponu Sitelerinin Mağazalar için Avantajları

Müşterilerin hem zamandan hem de paradan tasarruf etmelerini sağlayan indirim kuponu yayıncıları, mağazalar için de tanıtım, pazarlama, müşteri segmentasyonu gibi çeşitli avantajlar sunuyor. Etkili bir indirim kuponu stratejisi belirleyen ve indirim kuponu sitelerini pazarlama planlarına dahil eden mağazalar için bu tür sitelerin çok etkili bir araç olduğunu söylemek mümkün. İşte indirim kuponu sitelerinin online mağazalar için sunduğu avantajlardan bazıları:

• Marka bilinirliliği

Güçlü bir indirim kodu stratejisinin marka bilinirliliğini olumlu yönde etkileyeceği ortada. İndirim kuponu siteleri de ek bir reklam kanalı işlevi görerek, hem mağazaların indirim kuponu performansını arttırır hem de mağazanın üçüncü parti kanallarda temsilini arttırarak marka bilinirliliğini pekiştirir.Alıştığımız türden pazarlama ve reklam kampanyaları için ayıracak bütçesi olmayan ya da mevcut reklam bütçelerini azaltmak isteyen mağazalar, indirim kuponu sitelerini kendi avantajlarına kullanarak marka bilinirliliklerini arttırabilirler.

• Doğru müşteri kitlesine erişim

İndirim kodu yayıncılarının mevcut müşteri kitlesinin “indirim kuponu arayan tüketiciler” olduğunu düşünürsek, bu tür sitelerinin en verimli müşteri erişimi seçeneklerinden birisi olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz. Örneğin tek amacı Trendyol indirim kodu bulmak olan tüketicinin arayışını kolaylaştıran bu platformlardan mağazaya çekilen müşterilerin alışveriş yapma olasılığının daha yüksek olduğunu da düşünürsek, indirim kuponu sitelerini pazarlama stratejisine dahil etmek online mağazalar için büyük önem taşıyor.
Üstelik indirim kuponu sitelerinin yalnızca aktif ziyaretçi trafiği değil, mail, bülten, sosyal medya hesapları vb. kanallarla erişebileceği potansiyel müşteri veritabanı da daha “hedefe uygun” bir profilde olduğu için bu tür kupon sitelerinin çoğu pazarlama yönteminden daha etkili ve isabetli bir müşteri erişimi sunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, indirim kuponu sitelerindeki genel müşteri kitlesi içinde segmentasyon da daha isabetli olduğu için mağazaya uygun müşteri kitlesini bulmak çok daha kolay. İsabetli müşteri kitlesi erişiminin yeni müşteri kazanımını kolaylaştırdığını da belirtelim.

• Organik müşteri etkileşimi

Bu platformların en önemli özelliklerinden biri de birinci ağızdan müşteri tavsiyesi sistemiyle yürümeleridir. Bu kavram günümüzde pazarlama stratejilerinde en alt sıralarda yer alsa da konu indirim kuponu siteleri olduğunda durum farklı. Bu tür sitelerin müşteri kitleleri büyük oranda arkadaş tavsiyesi ve birinci ağızdan tavsiye usulüyle, yani tamamen organik bir şekilde oluşuyor. İndirimden yararlanan ve kupon sitesinin gerçekten avantajlı olduğunu deneyimleyen müşteriler yakınlarıyla bu bilgiyi paylaşıyor. Bu da online mağazaların kendi kendilerine oluşturmakta zorlandığı organik müşteri ağına erişim sağlıyor.

• Artan satış performansı

İndirim kuponu sitelerinin sıradan pazarlama stratejilerinden farklı olmasının bir sebebi de hız faktörü. İndirimlerden yararlanmaya hazır bir müşteri kitlesi ile yüzlerce indirim kuponu bir araya geldiğinde işlem hızının bu kadar yüksek olmasına şaşırmamak gerek. Kısacası, indirim kuponu sitelerinin doğası gereği, yayınlanan mağaza promosyonları çok daha hızlı etkileşime girer ve satışlar çok daha hızlı bir şekilde artış gösterir. İndirim kuponu siteleri üzerinden müşteriyle paylaşılan indirim kuponlarının kullanım oranı daha yüksek olduğu için satışlarını kısa vadede hızla arttırmak isteyen mağazalar bu yöntemden yararlanabilirler. Stok eritmek, ürün tanıtımı yapmak vb. farklı amaçlarla satışların belli bir dönem hızla artması gerekiyorsa, indirim kuponu siteleri iyi bir tercih olabilir.