İnanması güç ama bu videoyu bir yapay zeka oluşturdu! İşte yeni yapay zeka Sora

Yayın tarihi: 20 Şubat 2024 Salı 11:19 am - Güncelleme: 20 Şubat 2024 Salı 11:19 am

ChatGPT’nin yapımcısı, henüz kullanıma hazır olmasa da, yazılan yazılardan anlık gerçekçi videolar üretebilen yapay zekası Sora’yı tanıttı. Şirket yöneticisi Sam Altman’in paylaştığı video ise izleyenleri şoke etti.

San Francisco merkezli teknoloji şirketi OpenAl’ın yazılı komutlarla gerçekçi veya yaratıcı görüntüler oluşturabilen modeli “Sora” ile yapay zekayla ürün oluşturma teknolojilerinin sınırları zorlanırken ultra gerçekçi fotoğraf ve videolar elde edilebilecek.

Yapay zeka araçlarından DALL-E’nin versiyonları gibi çeşitli eserler üreten yapay zeka modeli Sora, bilinen yapay zeka video üretim modellerinin çok daha ilerisinde bir kalite sunmayı hedefliyor. Henüz deneme aşamasında bulunan model, mevcut durumda neredeyse mükemmele yakın, gerçekçi veya animasyon videoları ile bir dakikaya kadar yüksek kaliteli videolar oluşturabiliyor.

Yapay zeka uzayda!

Hem yazılı komut hem de bir fotoğraftan geniş ekranda 1920×1080 piksel, dikey olarak 1080×1920 piksel ölçekte ve kalitede video örnekleri sunabilen Sora, hem var olan görüntülerin devamına veya gerisine ekleme yapabiliyor hem de 2048×2048 piksel çözünürlükte fotoğraflar üretebiliyor.

Bu özellik, Sora’ya farklı cihazlar için doğrudan kendi yerel en ve boy oranlarında içerik oluşturmasına olanak sağlıyor.

EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİNDEN BİRİ GÖRÜNTÜLERDEKİ TUTARLILIK

Sora’nın en önemli özelliklerinden biri, oluşturduğu görüntülerdeki tutarlılık. Yapay zeka modeli tarafından üretilen, video boyunca tutarlı görünüme sahip görüntülerdeki insan veya diğer cisimler, kareden çıksalar bile kamera ögeye döndüğünde bu tutarlılığını koruyabiliyor.

Sora’nın diğer bir önemli özelliği, videodaki ögelerin gerçek hayattaki fiziki hareketlerini taklit ederek hem görsel hem de mantıksal olarak gerçekçi videolar oluşturabilmesi.

DALL-E 3’e benzer şekilde Sora da kullanıcı istemlerini doğru şekilde takip eden yüksek kaliteli videolar üretirken ChatGPT’den yararlanıyor. Girdi olarak görüntü ve komut istemi sağlandığında video oluşturabilen Sora’ya önceden var olan resim veya videolar gibi başka girdiler de sorulabiliyor. Girdi olarak sağlanan videoları zamanda ileri veya geriye doğru genişletme yeteneği bulunan Sora, ayrıca tamamen farklı konu ve sahne kompozisyonlarına sahip videolar arasında kesintisiz geçişler oluşturmak için de kullanılıyor.

Apsiyon, yapay zekâ destekli dijital asistanları ADA ve ASYA’yı tanıttı

BİRDEN FAZLA KARAKTER KULLANABİLİYOR

Sora, kameranın kayması ve dönmesiyle insanlar ve sahne ögelerinin de 3 boyutlu ortamda tutarlı şekilde hareket etmelerini sağlayan dinamik kamera hareketine sahip videolar oluşturabiliyor.

Birden fazla karakter, spesifik hareket biçimleri ve arka plana ilişkin ayrıntıların bulunduğu karmaşık sahneler oluşturma özelliğine sahip Sora, bunların yanı sıra yalnızca kullanıcının komutuna bağlı kalmıyor, aynı zamanda objelerin fiziksel dünyada nasıl hareket ettiklerini de anlıyor. Dil konusundaki yetenekleri de gelişmiş olan Sora, verilen komutları doğru anlayarak çeşitli duyguları ifade eden karakterler oluşturabiliyor.

OPEN AI YÖNETİCİSİ ŞOKE ETTİ

Open AI’ın tepe yöneticisi Sam Altman’ın sosyal medya kullanıcılarından oluşturulacak videolar için fikir istedi. Amerikalı bir serbest fotoğrafçı X’te “Sinematik ışıklandırmalı bir Toskana kır mutfağında sosyal medya fenomeni bir büyükanne tarafından ev yapımı gnocchi için eğitici bir yemek pişirme klibi” fikrini önerdi.

Altman, kısa bir süre sonra bu öneriyi yapay zekanın oluşturduğu video ile yanıtladı.

Kaynak: TELE1