‘İmar affı’nın Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: ‘İmar affı çıkarılamaz’ düzenlemesini tartışmalıyız

Yayın tarihi: 26 Şubat 2023 Pazar 10:57 am - Güncelleme: 26 Şubat 2023 Pazar 11:02 am

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, partisinin getirdiği ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlerde oy aracı olarak kullandığı ‘imar affı’nın bir daha çıkmaması için anayasal engel getirilebileceğini söyledi.

Depremlerle birlikte AKP’nin ‘imar affı’ düzenlemeleri de yeniden tartışmaya açıldı.

2018’deki seçim öncesi çıkarılan ‘imar barışı’ reklamı yeniden gündem oldu

AKP, ihtilaflı binalar için ‘cüzi bir bedel’ karşılığı ‘af’ getiren düzenlemeyi en son 2018’de getirmişti. Bu uygulama dört defa uzatılmış ve yerel seçimlerin de olduğu  2019’un sonuna kadar sarkmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce miting yaptığı Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep gibi kentlerde bu düzenlemeyi anlatarak oy istemişti.

Uzmanlar, uygulamanın olası depremlerde can ve mal kaybını en üst düzeye çıkaracağını söylüyordu.

İmamoğlu: İstanbul’da imar affından yararlanan 317 bin yapı var

BAŞBAKAN YARDIMCISIYKEN GETİRİLDİ…

Konuyla ilgili, CNN Türk’te Hande Fırat’ın programına konuk olan Bozdağ, başbakan yardımcısı olduğu dönemde getirilen düzenlemeyi eleştirdi ve bunun engellenmesi gerektiğini söyledi.

Bozdağ ‘imar affı’ konusunda şunları kaydetti:

“Bunun belki anayasa düzeyde… Mesela bazı konularda af çıkarılamayacağına dair hükümler var. O zaman anayasal düzeyde böyle bir düzenleme yapıldığı takdirde bu kalıcı olabilir. Belki Türkiye’de ‘imar affı çıkarılamaz’ düzenlemesini ya da ‘imarla ilgili suçlarda cezaların affı cihetinine (yönünde) gidilemez’ düzenlemesini tartışmalıyız”