Erteleme kararı sonrası dikkat çeken açıklama “İmamoğlu’nun ihalede imzası yok!”

Yayın tarihi: 15 Haziran 2023 Perşembe 9:45 am - Güncelleme: 15 Haziran 2023 Perşembe 3:28 pm

İçişleri Bakanlığı’nın ihbarı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması, Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava 30 Kasım saat 15:00’e ertelendi. Erteleme sonrası açıklamada bulunan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın “Ekrem İmamoğlu bu duruşmada iddia amiri değildir. Herhangi bir şekilde imzası yoktur.” dedi.

Duruşma kimlik tespiti ile başladı. İmamoğlu’nun katılmadığı duruşmaya diğer 6 sanık (Hilal Çuhadar, Fidan Gül, Cem Ülken, Hasan Çetin, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel) hazır bulundu. 6 sanık üzerlerine atılan suçlamaları kabul etmedi. Davada erteleme kararı verildi. Bir sonraki duruşmanın 30 Kasım saat 15.00’te görüleceği aktarıldı.

Duruşma sonrasında CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın açıklama yaptı. Gökhan Günaydın açıklamasında şunları söyledi:

Ekrem İmamoğlu ile çalışanlarımız da yargılandı. İddia ettiğiniz gibi ihale dosyasında baştan olması gereken belgelerin yokluğu söz konusu değildir. Ayrıca sonradan sunulması gereken belgeler önceden sunulması zorunluymuş gibi sorulamaz. Nihayetinde 250 bin TL’lik kamu zararına uğratma iddiasına yönelik arkadaşlarımız dediler ki ‘O yılda asgari ücrette artış olmuştu bu yansıtıldı.” 

CHP’li Kaya: İmamoğlu ile yol arkadaşlığına devam edeceğiz

İMAMOĞLU’NUN İMZASI YOKTUR

Orta yerde bir suç yoktur ve olmaması gereken bir iddianame ve yapılmaması geren bir davadan çıktık durulma ertelendi. Ancak ifade ederim ki Ekrem İmamoğlu bu duruşmada iddia amiri değildir. Herhangi bir şekilde imzası yoktur. Dolayısıyla bu duruşmanın içinde Ekrem İmamoğlu’nun da dahil edilmeye çalışılması da hukuki garabettir. Ne istiyorlar 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve siyasi yasak getirme içerisindeler. 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MÜDAHİL OLMUŞTUR

Bu Ekrem İmamoğlu için açılan davalar demetinin sadece son halkasıdır. Daha önce de 2 yıl 15 gün hapis ve siyasi yasak verilmiştir. Bu süreç hala istinaf mahkemesinde hala beklemektedir. Ardından da hakkında yürütülen bir terör soruşturmasının kavuşturmaya dönmemiş hali vardır. Buradan da bir itibar suikastı yapılarak peş peşe buna benzer davaların gelebileceğini biliyoruz. Elbette hukuki değerlendirme yapılır ama bilinmelidir ki bu bir siyasi kumpas davasıdır. Son olarak da Süleyman Soylu İçişleri Bakanlığı’ndan alınmış yerine İstanbul valisi Ali Yerlikaya getirilmiştir. Bugün içişler Bakanlığının avukatı davaya müdahil olma talebinde bulunmuş, Ali Yerlikaya’nın temsil ettiği bakanlığın avukatının bu talebi bugün mahkeme tarafından kabul edilmiştir. Ve bu andan itibaren İçişleri bakanlığı bu davaya bakanlık adına davadan zarar gördüğü iddiasıyla müdahil olmuştur. İçişleri bakanlığının burada bir ihaleye fesat karıştırma davasında 250 bin lira kamu zararı iddiasında ne gibi bir müdahale ve davadan zarar görme durumu vardır?

Bir kez daha ifade ediyorum. Türkiye’de bu yollar her zaman denenmiş her zamanda deneyenin elinde patlamıştır. 

İŞTE SANIKLARIN İFADESİ

HİLAL ÇUHADAR

Duvar gazetesinde yer alan habere göre; Sanık olarak duruşmada ifade veren Hilal Çuhadar, önceki ifadelerini tekrar etti. Çuhadar, “30 yıllık memurluk hayatımın son 10 yılını Beylikdüzü Belediyesi’nde geçti. Kanuna ve mevzuata aykırı herhangi bir işlemde bulunmadım, bulunmam da. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

İBB Meclisi’nde ‘İmamoğlu’ gerginliği! Salonu terk ettiler

TÜRKAN DEMİREL

“İşlemediğin bir suçtan karşınızdayım. İhale dosya tutanağının net olarak iş bitirme belgesi görülüyor. Bu belgeye bakınca yersiz yere bu davanın görüldüğünü gösterecektir. TÜRSAP A belgesi ihale belgesi olarak sunulan yeterli bir belge değildir. Suçlamaları kabul etmiyorum.”

FİDAN GÜL: ‘İHALE USÜLÜNE UYGUN YAPILMIŞTIR’

İhale yetkilisi olarak yargılanan Fidan Gül, “Tüm evraklar tam olduğunuzla ilgili belgeler geldiğinde bende gönül rahatlığıyla imza attım. Çünkü tüm ihale usulüne uygun yapılmıştır. TÜRSAP A belgesi yeterli kriteri olarak istenen bir evrak değildir. Yeterli kritere uygun belge değildir. İhalemizde TÜRSAP A belgesi istenmemiştir. Rekabeti engellediği için istenmesi doğru değildir. Teknik şartnamede yer alan belge yükleniciden istenen bir belgedir. Ancak ihalede şart olan bir belge değildir. Ekrem bey talimat vermedi. Katkısı da olmadı. Ne bana ne de herhangi bir arkadaşa talimat vermedi. Ben de harcama yetkilisi olarak kimseye talimat vermedim” savunmasını yaptı.

250 bin lira zarara ilişkin soruya ise Gül şöyle yanıt verdi: “Kamu zararı oluşmadı. Asgari ücretle beklenmedik artış oldu. Bunun üzerine ek sözleşme yapıldı.”

MEHMET HEPGÜL

“2014’ten beri Beylikdüzü Belediyesinde çalışıyorum. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum”

NELER YAŞANMIŞTI

İmamoğlu hakkında hazırlanan iddianamede, İmamoğlu dahil yedi isim hakkında, “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcılık, İmamoğlu ve diğer şüpheliler hakkında kamuoyunda “siyasi yasak” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu’nun, “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” başlıklı 53. maddesinin uygulanmasını da talep etti.

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, “Duruşmaya ben katılacağım. Dosyada yargılanan başka isimlerde var. Muhtemelen onların avukatının birtakım talepleri olacaktır. Bizim de usulü birtakım taleplerimiz olacak” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na 28 Aralık 2022’de İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmişti. İmamoğlu’nun avukatları bu karara itiraz etmişti. Dosya, istinaf mahkemesine gönderilmişti.

Ahlatlıbel’de bir araya gelen İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun görüşmesi 1 saat sürdü