Haber

İmamoğlu: Deniz suyunun içme suyu olması için çabalıyoruz, yurt dışından teknik destek alabiliriz

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP dönemine dair yolsuzluk haberlerine getirilen erişim engelini eleştirdi. İmamoğlu, barajların doluluk oranının yüzde 27’lere gerilediğini söylerken, "Deniz suyunun içme suyu olması için çabalıyoruz. Bu konuda yurt dışından teknik destek almayı düşünüyoruz" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Daktilo1984’teki ‘Nabız’ programına konuk oldu. İmamoğlu, İBB Bilim Danışma Kurulu’nun iki hafta kapanma tavsiyesi olduğunu ifade etti, eski döneme dair yolsuzluk haberlerine getirilen erişim engelini eleştirdi.

"GEÇEN YILA GÖRE KASIMDA 5 BİN - 6 BİN FAZLA VEFAT VAR"

Tam kapanma yapılmazsa daha ciddi ekonomik kayıplarla karşılaşılacağını ifade eden İmamoğlu, belediyelerin de desteğiyle iki haftalık ekonomik kaybın altında kalmayacaklarını anlattı. İmamoğlu, "Hükümetin tavrını anlayabilmiş değilim. Israrla hafta sonu kapanması ile yetiniyoruz. Sayın cumhurbaşkanı, Bilim Kurulu’nun tavsiyesi ile bunu yaptıklarını söylüyor. Eğer öyleyse buradan çağrı yapıyorum, böyle bir çağrısı varsa Bilim Kurulu bunu açıklasın. Bir aydır 400’ün üzerinde defin sayısını azaltamıyoruz. Geçen yılın ortalamasına göre kasım ayında 5 bin-6 bin fazla vefat var.

KAMU BANKALARINI ELEŞTİRDİ

İBB’nin yatırımlarını sürdürmek için kaynak arayışına da değinen İmamoğlu, çabaları sonucu yurt dışından finansman bulabildiklerini kaydetti. Yurt dışından aldıkları finansman için, "Ben çok meraklı değilim. Varsa yurt içinde kamu bankalarının bana verecek bir delikli kuruşu, ben hazırım almaya" diyen İmamoğlu, şöyle devam etti: "Belediye seçiminden iki gün önce 21 Haziran’da kredi imkanları açık olan devlet bankaları ben seçildikten iki gün sonra, mazbatayı aldıktan bir gün sonra bunu kapattı. Biz göreve geldiğimizde Büyükşehir Belediyesi’nin kasasında 5 milyon lira vardı. Bu kadar büyük yapının kasasındaki para buydu. Böyle bir parayla teslim aldığımız belediyenin hazır olan kredisini bize kullandırtmayan kamu bankaları var. Tek bir lira için bile hiçbir zaman talebimize geri dönmeyen kamu bankaları var. Onun için o kamu bankalarının yöneticilerine İstanbul halkının hakkını helal etmiyorum, kendi hakkımı da helal etmiyorum. Ama biz kaynağımızı bulduk. Keşke borçlanarak olmasaydı. Ama geçmiş dönemin yarattığı zorlukları aşmak zorundaydık ve aşıyoruz."

"HAKSIZ YERE KİMSEYİ SUÇLAMAK İSTEMİYORUZ AMA YOLSUZLUK KONUSUNDA TİTİZİZ"

İmamoğlu, önceki döneme ait bazı incelemeleri yapıldığını hatırlatarak, açılan ilk ‘yolsuzluk dosyası’na yönelik haberlere getirilen erişim engelini eleştirdi. Yolsuzluk dosyaları ile ilgili titiz çalıştıklarını ve haksız yere kimseyi suçlamak istemediklerini vurgulayan İmamoğlu, "Yargıya güveniyorum, güvenmek istiyorum. Bu bir süreçte tespit ediliyor sonra teftiş kuruluna geliyor daha sonra suç duyurusunda bulunuluyor. Kanunda yazan şeyler bunlar. Bunu tek başına Ekrem İmamoğlu hazırlamıyor ki. Yolsuzluk dosyaları ile ilgili haberlere erişim engeli aldırmışlar. Bana iftira atıldı tamamen mesnetsiz. Onları kaldırtamadık nasıl oluyor böyle bir kararı bir iki saatte alabiliyorlar anlamış değilim" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İBB yönetimi, 15.4 milyon liralık kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle önceki yönetimden 23 kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun AKP dönemine ilişkin açılan ilk ‘yolsuzluk dosyası’ olduğu belirtilmişti. Söz konusu dosyaya ilişkin haberler İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 10 Aralık 2020 tarih ve 2020/5526 sayılı kararı ile erişime engellenmişti.