Trabzonspor – Fenerbahçe maçı sonrası İmamoğlu’ndan ‘sporda şiddet’ açıklaması

Yayın tarihi: 20 Mart 2024 Çarşamba 12:16 pm - Güncelleme: 20 Mart 2024 Çarşamba 1:13 pm

Haber: Ceren Ural

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Olimpik Kent İstanbul Tematik Sunumu’nda konuşma yaptı. TrabzonsporFenerbahçe maçında yaşananlarla ilgili son dönemde artan sporda şiddet konusuna değinen İmamoğlu “Maalesef ülkemizde siyasi iradenin sporun her noktasına müdahale etme arzusu vardır. Bu nedenle tüm topluma parti, din, dil ve mezhep ayrımı olmaksızın tarifsiz mutluluk anları yaratan bu olgu yerini ülkemizde gerilime bırakmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Olimpik Kent İstanbul Tematik Sunumu’nda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 2019 öncesinde İstanbul’da spor faaliyetlerinin ihmal edildiğini söyleyerek “İstanbul gibi her tarafı denizle çevrili kentin su sporlarına yönelik bir tek merkezi dahi yoktu. ” dedi.

Kısa dönemdeki en önemli hedeflerinin 2027 Avrupa Oyunları olduğunu dile getiren Ekrem İmamoğlu ” Avrupa Oyunları’nı İstanbul’a getirmek bizim en önemli hedefimiz olacak. İstanbul Avrupa oyunlarına 25 branşla 48 ülke ve 6 bin sporcuyu misafir edeceğimiz Avrupa Oyunları için gerekli girişimleri sürdürüyoruz.2027 Avrupa Oyunları’nın ilk imzasını kısa sürede atacağız ve oyunları İstanbul’umuza kazandırmanın müjdesini vereceğiz.” dedi.

Olaylı Fenerbahçe maçı sonrası Trabzonspor’dan ilk açıklama

Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarının satır başları şu şekilde:

Bugün başta gençlerimiz olmak üzere her yaştan vatandaşımızın İstanbul’un geleceği için çok önemli bir konu için bir aradayız. Her ne kadar bizden önce uzun süre ihmal edilmiş de olsa çok uzun zamandır spor kenti. Bir spor kenti olmanın gerektirdiği alt yapıyı kültürü inşa etmeyi ve geliştirmeyi sorumluluk olarak kabul ediyorum.

BİZDEN ÖNCE TESİSLER KAPALIYDI

Önce İBB’de iş başına geldiğimizde spor alanında nasıl bir İstanbul teslim adlığımızı paylaşmak isterim. Spor alanında da ihmal edilmiş imar planlarında spor alanı olarak tanımlanmış, çok sayıda kamu arazisi imara açılarak ortadan kaldırılmıştı. Bu arazilerde de kupon arazi anlayışıyla bakan bir anlayışla mücadele ettik. Köklü semt kulüplerimiz spor sahaları ellerinden alınmış ve kulüplerimize yeni yer gösterilmemiş bunların büyük bölümü de kapanmak zorunda kaldı. 20 yıldır ilkokullarda beden eğitimi öğretmeni bulunmuyor. Spor aileden sokaktan okuldan mahalleden ve bütün toplumsal yaşamın içinden başlar. İstanbul gibi her tarafı denizle çevrili kentin su sporlarına yönelik bir tek merkezi dahi yoktu. İstanbul’da en fazla havuza sahip olan İBB’ye ait 26 havuz kapalıydı. İstanbul’da erişebilirdik belgesi olan tek bir spor tesisi yoktu. Spor alt yapısı bu derece yetersiz bırakılmış bir kentin olimpik ve paralimpik oyunlar gibi büyük uluslararası organizasyonları bu sürede alamamış olması tesadüf değil.

SPORDA ŞİDDET AÇIKLAMASI

Ne yazık ki sporda şiddet konusuna değinmek zorundayız. Kardeşlik ve dostluk demektir spor. On yıllardır spor denildiğinde ülkeler aralarındaki savaşlara bile ara vermişler. İnsanoğlunun yetenekleriyle birbirleriyle olan mücadelenin yaratmış olduğunu muhteşem duyguyu zevkle izlemişlerdi. Maalesef ülkemizde siyasi iradenin sporun her noktasına müdahale etme arzusu vardır. Bu nedenle tüm topluma parti, din, dil ve mezhep ayrımı olmaksızın tarifsiz mutluluk anları yaratan bu olgu yerini ülkemizde gerilime bırakmaktadır. Toplumun maddi ve manevi tüm sorunlarını geride bırakarak mutlu olmalarını o muhteşem olgu kutuplaşma aracı olmaktadır. Buradan da bir çağrı yapmak istiyorum ‘Spor partiler ve siyaset üstüdür kutuplaşmaya gerilime ve şiddete asla izin vermez’ Yapılan sporların tamamı bir oyundan ibarettir. Konulan kurallar zaten hiçbir olumsuzluğa izin vermez konu sadece kuralların doğru uygulanabilmesidir. Özünde spor demek fairplay demek barış ve kardeşlik demektir. Siyaset kurumları olarak sporda bilgiye birikime ve bilime olan inancı topyekûn artırmak zorundayız. Olimpizm felsefesini sporla ilgili her kurumun olmazsa olmaz anayasası haline getirmeliyiz.

Fenerbahçe’ye Trabzon’daki saldırı sonrası TFF’de ilk istifa!

KISA DÖNEMDE EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ

İlk kısa dönemli hedefimiz Avrupa Oyunları’nı İstanbul’a getirmek bizim en önemli hedefimiz olacak. İstanbul Avrupa oyunlarına 25 branşla 48 ülke ve 6 bin sporcuyu misafir edeceğimiz Avrupa Oyunları için gerekli girişimleri sürdürüyoruz. HEr ne kadar bazı baskılar bir takım girişimlerle karşı karşıya olsak da inanın bu sürece dair sporda da bunu yaşamının keyifsizliğini hissettim ama bu anlamda çabamızı samimi bir şekilde gerçek spor insanlarıyla mücadelemize ortak vererek durduramadılar ve biz inşallah göreceksiniz Avrupa Olimpiyat Komiteleri Başkanı ile Türkiye Olimpiyat Komiteleri Başkanlarıyla beraber 2027 Avrupa Oyunları’nın ilk imzasını kısa sürede atacağız ve oyunları İstanbul’umuza kazandırmanın müjdesini vereceğiz.

Ekrem İmamoğlu: Bu şehir rantçılara bırakılmaz

AVRUPA’NIN EN GENÇ ÜLKESİ AMA OBEZİTE VE TİP 2 DİYABETTE DE 1. SIRADA

Sevgili konuklar Ata’mızın fikri bedeni irfan, ile fikri irfan muazi olmalıdır sözü benim lise hayatımı geçirdiğim okulun anı defterine yazdığı sözdür. Bunu hiç unutmadım unutturmadım. Çocuklara ve gençlere en önemli hakkı olan spor hakkını vermek İstanbul’u olimpik ve paralimpik sporların kenti yapmak ve bu yolda kararlı bir şekilde çalışmak için hiç durmadan yol yürüyeceğiz. Başta çocuklar ve gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımız spor olanaklarına adil bir şekilde erişecekler. Avrupa’nın en genç ülkesi olmamıza rağmen, obezite ve TİP 2 diyabette ne yazık ki 1. sıradayız. Avrupa’nın hasta ülkesi olması asla kabul edilemez.

Trabzonspor dört Fenerbahçeli futbolcuya suç duyurusunda bulunacak

Spor alışkanlığı bu hastalıkların en temel ve en ucuz ilacıdır. Kentimizde bütün bu dönüşümleri başaracağız. Kulüplerimizle belediyelerimizle birlikte başaracağız ve gençlerimiz kötü alışkanlıklardan kurtulacak. Bu ayrıca toplumsal huzur toplumsal birliktelik projesinin de en önemli aşamasıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ