İmamoğlu’ndan Erdoğan’a yanıt! “Benim 4 yılımla kendi 25 yılını kıyaslıyorlar”

Yayın tarihi: 3 Nisan 2023 Pazartesi 12:52 pm - Güncelleme: 3 Nisan 2023 Pazartesi 1:14 pm

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisini “Vatandaşa seçimden önce vaat verdiler hangisi gerçekleşti. İstanbul’da başkan ama Turist Ömer gibi geziyor” sözleriyle hedef alan Erdoğan’a yanıt verdi. Üsküdar’daki kaçak yapıları örnek gösteren İmamoğlu, “O barakalara niçin imar çıkardığını Şehircilik Bakanına sorsun. Bunu yapanı cezalandırsın, o zaman ciddiye alacağım” dedi. İmamoğlu ayrıca, vaatleriyle ilgili “Kendi 25 yıllarıyla benim 4 yılımı bir tutup eşitliyorlar ve yarıştırıyorlar. Bu da güzel bir şey, 4 yılda onların 25 yılının üzerine çıkan bir çalışkanlığı ortaya koyduk” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte başlatılan ‘Deprem Seferberliği’ kapsamında bugün Kartal’da bir dizi çalışmanın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik sözleriyle ilgili sorulan soruları da yanıtlayan İmamoğlu,

“İSTANBUL’DA YIKIM YAŞARSAK DÜNYAYA KARŞI DİZ ÇÖKERİZ”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki deprem tehlikesine dikkat çektiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Depreme dirençli olmayan aklı yıkıyoruz. Kararlılığımızı gösteriyoruz. Bu saatten sonra bu kararlılığı her noktada göstereceğiz. Hatırlatıyorum size, daha dün Kartal’da bir bina sessiz sedasız insanların başına yıkıldı ve 10’larca canımızı orada kaybetmiştik. Bu tehdidin altında duran İstanbul’da bu 318 bina gibi başka binalar da var. Bu iş seferberlik sürecidir. Biz deprem sonrası milletimize diz çöktürtmemek için, ekonomimize diz çöktürtmemek için çalışıyoruz. İstanbul gibi bir şehirde böyle bir yıkımı yaşadığımız zaman dünyaya karşı her türlü diz çökeriz, Allah korusun. Beka sorunu dediğimiz bu süreç için var gücümüzle çalışacağız, birincil meselemiz olacak. Kesinlikle bu sözlerimi bir İstanbullu vatandaş olarak, İBB Başkanı olarak, aynı zamanda Millet İttifakı’nın bir bireyi olarak, Cumhurbaşkanı Adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu adına da kuruyorum, kararlılığımızı göstermek adına birazdan bu yıkımı izleyeceğiz.”

İmamoğlu ‘Oylar Kılıçdaroğlu’na’ diyerek seslendi: Milletimizin iktidarı

“BARAKALARA NİÇİN İMAR ÇIKTI CEVABINI BULUP CEZALANDIRSIN O ZAMAN CİDDİYE ALIRIM”

“İstatistikler yalan söylemez. Türkiye’nin ve İstanbul’un ortada istatistikleri var. Ben kendilerine çok iyi bildikleri, bütün bunları bir kenara koysun… Üsküdarlıdır kendileri, yürüyerek Kuşkonmaz Cami’nin yanına gitsin, o barakalara niçin imar çıkardığını Şehircilik Bakanına sorsun. Bıraksın her şeyi bir tarafa. Bunu sorsun, ben ciddi sözleri ve ciddi konuları dikkate alıyorum. Gerekçesiz, mesnetsiz konuları dikkate almıyorum. Benim dediğimi yapsın, bunun cevabını bulsun. Bunu yapanı cezalandırsın, ondan sonra bazı konular ve sözleri ciddiye alacağım.”

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik kullandığı “Vatandaşa seçimden önce vaat verdiler hangisi gerçekleşti. İstanbul’da başkan ama Turist Ömer gibi geziyor” ifadeleri hatırlatılan İmamoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“BİR ELİN VERDİĞİNİ DİĞER EL GÖRMEMELİ”

“İkinci sözü de ciddiye almayacağım bir söz, cevaplamıyorum. Birinci iddiasına dönük şunu söyleyebilirim: Ben İstanbul’da, örnek veriyorum 0-4 yaş arası çocukları, bu şehri gezemedikleri, göremedikleri, çektikleri ekonomik sıkıntılardan dolayı yaşayamadıkları için ücretsiz çocuklarıyla dolaştıracağım dedim. Bugün 350 binin üzerinde anne bizim o kartımızı kullanıyor. Niçin kullanıyor? Çünkü ekonomik sorunları var bu ülkenin. Onu çözsün. Ama biz ekonomik sorunlara çözüm vadederek yerine getirdik. İkinci bir örnek vereceğim. ‘Hani süt dağıtıyordunuz nerede göremiyoruz’ dedi. Dediği anda biz 107 bine yakın çocuğa süt dağıtıyorduk ama göstermiyorduk. Çünkü veren elin, alan eli görmediği bir düzende yardımlarımızı yapıyorduk. Onlar her şeyi göstererek, insanı rencide ederek yardım etmeyi sanki kendi lütuflarıymış gibi gösteren bir anlayışa sahip oldukları için bizim yaptıklarımızı görecek gönül gözleri, yürekleri yok.

“BENİM 4 YILIMLA KENDİ 25 YILLARINI YARIŞTIRIYORLAR”

“Bizim Allah’a şükür 100 vaatte bulunduysak en az 75’ini, 80’ini hayata geçirdik. Evet eksiklerimiz olabilir ama dördüncü yılımızdayız. İlerleyen yıllarda bunları da gideririz. Üzüntüm şu; kendi 25 yıllarıyla benim 4 yılımı bir tutup eşitliyorlar ve yarıştırıyorlar. Bu da güzel bir şey, 4 yılda onların 25 yılının üzerine çıkan bir çalışkanlığı ortaya koyduk. Ne mutlu bana.”

İMAMOĞLU’NUN ÜSKÜDAR’DAN VERDİĞİ ‘İMAR’ ÖRNEĞİNİN DETAYLARI

İBB’nin yıkım kararı aldığı Üsküdar Salacak’taki kaçak kafeler, Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar planı ile yasal hale getirilmişti.

İBB, Üsküdar Salacak sahilinde bulunan Kaçak işletmeler hakkında yıkım işlemi başlatmıştı. Yapılan işlemlerin ardından, İstanbul 6. İdare Mahkemesi 25 Ağustos 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Mahkemelik olan kafeler için Üsküdar Belediyesi plan değişikliği hazırlamıştı. “Üsküdar Salacak Harem Doğal Sit Alanı” sınırları içinde kalan ve tescilli kültür varlıklarının bulunduğu meydanda faaliyet gösteren kafeler için hazırlanan plan değişikliği; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanarak 16 Mart itibariyla itirazlar için askıya çıkarılmıştı.

Plan açıklama raporunda 431 ada 2 parselde yer alan Paçi Kafe’nin imar barışından yararlanarak 29 Haziran 2019’da bakanlıktan yapı kayıt belgesi aldığı kaydedilmişti. Katibim Kafe’nin de imar barışından yararlanarak 30 Haziran 2019’da yapı kayıt belgesi aldığı aktarılmıştı. 431 adada yer alan kafelerin işyeri çalışma ruhsatlarının bulunduğu da belirtilmişti.

Söz konusu parsellere ait yapı kayıt belgelerinin bulunmasını dikkate alan Üsküdar Belediyesi hazırladığı yeni plan çalışmasında, kafelerin, hizmetlerine devam edebilmesi için bulundukları alana “günübirlik tesis alanı” fonksiyonu vermişti. Böylece söz konusu alan, imar planlarına “meydan” ve “günübirlik tesis alanı” olarak işlenmişti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından “Üsküdar Sahilde işgalleri bir bir kaldırdık. Ta ki, Bakanlık kaçaklara sahip çıkana kadar. Bu iki işgal Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın alelacele yaptıkları plan değişikliğiyle özel olarak korundu. Ülkemiz, işgali koruyan akıldan 14 Mayıs’ta kurtulacak” ifadelerini kullanmıştı.