İmamoğlu davasında karar çıkmadı

Yayın tarihi: 1 Haziran 2022 Çarşamba 10:46 am - Güncelleme: 1 Haziran 2022 Çarşamba 2:20 pm

Ekrem İmamoğlu‘nun YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması 21 Eylül’e ertelendi. İmamoğlu, hapis ve siyasi yasak istenen davayla ilgili saat 15:00’te makamında açıklama yapacak.

Eski Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ve kurul üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davası bugün Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Siyasiler duruşmayı takip etti. O isimler arasında CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Veli Ağbaba ve çok sayıda milletvekili bulunuyor. Bu arada adliye önünde de polis ablukası vardı.

‘Siyasi yasak’ tehlikesi! İmamoğlu’nun davası bugün…

REDDİ HAKİM TALEBİNE RET

Duruşmaya sadece 50 kişilik salon tahsis edildi. Avukatlar da dahil olmak üzere kalabalık dışarıda kaldı. İmamoğlu’nun avukatlarının reddi hakim talebi reddedildi.

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, celse arasında uzman görüşü raporunu dosyaya sunduklarını belirterek “Uzman, raporun sonuç bölümünde YSK üyelerine yönelik herhangi bir söylemin olmadığını belirtmiştir” dedi. Polat, “YSK’dan kimse şikayetçi değil. Soylu, ‘Bu söz bana söylendi’ diye şikayetçi oldu. Tanıklarımız şu an hazır, mahkeme tarafından dinlenilmelerini talep ediyoruz” ifadesini kullandı.

Avukat Gökhan Günaydın, mahkemenin ara kararları sonrasında esasa ilişkin savunma yapacaklarını söyledi.

SAVCI SÜRE İSTEDİ, YENİDEN MÜTALAA HAZIRLAYACAK

Duruşma savcısı ise geçtiğimiz celse mütalaasını açıkladığını, fakat sanık avukatının müvekkilinin lehine olabileceğini belirttiği ve mahkemeye sunduğu bilirkişi raporunun savcılıkça değerlendirilmesinin ardından esas hakkında yeniden mütalaa hazırlanabilmesi için süre talep etti.

Savcının süre talebini ve sanık avukatının talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı 21 Eylül 2022 tarihinde görülmek üzere erteledi.

İmamoğlu’na Mansur Yavaş’tan destek: Yanındayım

İMAMOĞLU SAAT 15.00’TE AÇIKLAMA YAPACAK

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, saat 15:00’te makamında açıklama yapacağını söyledi. İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Türkiye’de böyle bir davanın olması, yapılması ve sürülmesi ve iddia makamının daha önce ortaya koyduğu ceza utanç verici. Her şeye rağmen umudumuz yargının ve adaletin kurallarına uygun bir biçimde sürdürülebilir zemine oturtulması. Bütün yoldaşlarıma, siyasi dostlarıma yürekten teşekkür ediyorum. 15.00’te Saraçhane’de yani İstanbul’a ait olan ve İstanbulluların evinde kamuoyunu bilgilendireceğim” dedi.

KAFTANCIOĞLU: TÜM CHP’LİLERDEN BİR İSTİRHAMIM VAR

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise şunları söyledi: “Adalete susamış 84 milyona adaleti getireceğiz. Mahkemelerin boş yere işgal edildiği, siyasetçilerin ‘yargılandığı’, ‘cezalandırıldığı’ süreçlerde bir araya geliyoruz. Benim bugün CHP’lilerden bir istirhamım var. Bizi cezalarla oylayarak çalıştırmamaya çalışıyorlar. Kendi gündemlerini oluşturup vatandaşların derdini gündeme getirmemeye çalışıyorlar. Akıllılar ya… Ben ne demiştim; onların hırsı, öfkesi varsa bizlerin aklı var, ahlakı var demiştim. Bugün burada bulunan İstanbul’daki tüm CHP’lilerden bir isteğim var. Yarın SaBıKa Holding çalışmamızla ilgili davamız var. Yarın biz milletvekilleriyle birlikte o davaya gideceğiz, yarın tüm örgütümüz İstanbul’daki tüm ilçelere gidip ekonomiden, adaletten bahsedip komşularıyla hemhal olacak. Öbek çalışmasını internete girdiğimde görmek istiyorum.”

DURUŞMA ÖNCESİ İMAMOĞLU’NA DESTEK

Duruşmada çıkacak karar öncesi İstanbul Anadolu Adalet Sarayı önüne sabah erken saatlerinde yüzlerce CHP’li geldi. Mahkemeden çıkan kararı buradan takip edilecek. Güneşten korunmak için Maltepe Belediyesi tarafından kurulan standların altında bekleyen CHP’liler, İmamoğlu pankartlarıyla halaylar çekiyor.

HAPİS VE SİYASİ YASAK İSTENİYOR 

Önceki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, İmamoğlu’nun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan cezalandırılmasını istemişti.

Savcı, gelen Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) 53. maddenin uygulanmasını da talep etmişti. Bu madde aldığı ceza nedeniyle kişinin bazı haklarını kullanmasını yasaklayabiliyor. Bu durumda ceza alması ve bu cezanın Yargıtay tarafından onaylanması durumunda İmamoğlu için siyasi yasak gündeme gelecek.

İmamoğlu İngiliz basınında! Cumhurbaşkanı adaylığı açıklaması

‘AHMAK’ TARTIŞMASI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında “ahmak” tartışması yaşanmıştı. Soylu, 31 Mart seçiminin iptalinin ardından Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi için Fransa’ya giden İmamoğlu’na “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi gidip şikayet eden ahmağa söylüyorum. Yazıklar olsun bu milletin sana verdiğine. Kursağından geçenlere yazıklar olsun” demişti.

İmamoğlu ise Soylu’ya “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın” yanıtını vermişti.

İBB Başkanı hakkında 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası isteniyor.