‘Siyasi yasak’ tehlikesi! İmamoğlu’nun davası bugün…

Yayın tarihi: 1 Haziran 2022 Çarşamba 6:58 am - Güncelleme: 1 Haziran 2022 Çarşamba 6:58 am

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava bugün Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Bir önceki duruşmada savcı İmamoğlu hakkında 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemişti.

Bir süre önce de Ekrem İmamoğlu’nun İBB seçimlerinde birlikte çalıştığı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında yargı kararı açıklandı ve Kaftancıoğlu, yıllar önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sosyal medya yoluyla hakaret ettiği iddiasıyla, 4 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mola bitti Canan Kaftancıoğlu serbest!

Bugün mahkemenin benzer bir şekilde siyaset yasağı içeren bir kararı Ekrem İmamoğlu için alıp almayacağı tartışılıyor. İBB’den davaya ilişkin olarak bu hafta yapılan açıklamada, amacın yaklaşan seçimler öncesinde Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak getirerek onu yaklaşan seçim sürecinden çıkarmak olduğu ifade edildi.

Türkiye’de bazı kamuoyu araştırma şirketleri, Ekrem İmamoğlu’nun muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı olarak Erdoğan’ın karşısına çıkması halinde seçimi rahat biçimde kazanacağını gösteren sonuçlar yayımlıyor. İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimleri’ni kazanarak 25 yıl aradan sonra İBB’nin CHP’ye geçmesini sağlamıştı.

Ekrem İmamoğlu: İktidar hakkımızda büyük dosyalar hazırlıyor

“NE KARAR ÇIKACAK BİLMİYORUZ”

Dava öncesi İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu.

İddia makamının ve savcılığın mütalaasının belli olduğunu ve cezalandırma talep ettiğini ifade eden Polat, “YSK kuruluna yönelik müvekkilimin herhangi bir beyanı olmadığını söylüyoruz ve bunun delillerini ortaya koyuyoruz” dedi.

Polat, YSK ile yürütülen yargılamanın temelinin olmadığını söyledi. “Son gelişmelerle beraber de tamamen çöktü” diyen Polat şöyle devam etti:

“Biz beraat kararı verilmesi yönünde savunmalarımızı hazırlıyoruz. Beklentimiz hukuka uygun hareket edilmesi yönünde ama ne şekilde karar çıkacak bilemiyoruz.”

“SOYLU’NUN SÖZLERİ DE YARGILAMANIN İÇİNDE YER ALMALI”

Öte yandan bu dava sürerken yaklaşık 3 yıl sonra da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu’nun duruşmadaki savunması nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

İmamoğlu’nun ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ suçundan cezalandırılması talep edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Polat, “O da kendisine ‘ahmak’ dendi iddiasıyla şikayetçi. Zaten müvekkilim sözlerinin muhattabının o olduğunu söylüyor. Bu hakaret midir değil midir ayrı mesele. Bunun tartışılacağı bir yer var ise o da ayrı yargılama konusu olmalı. Sayın Soylu’nun da müvekkilime yönelik söylediği ‘Ahmağa sesleniyorum bu millet bunun hesabını sana ödetecek’ sözleri de bu soruşturmanın ya da yargılamanın içerisine yer almalı” dedi.

SİYASİ YASAK GELİR Mİ?

Polat, siyasi yasak iddialarının gerçekleşebilmesi için hapis cezasının kesinleşmesiyle bu yasak yaptırımının uygulanmasını gerektirecek bir sonucun doğabileceğini ifade etti. Savcılığın Kaftancıoğlu’nun aldığı gibi bir ceza talep ettiğini ifade eden Polat, “Hukuken bunun bir dayanağı olmadığını mahkemede de söyledik. Hukuk içerisinde kalınacak ise böyle bir kararı mümkün görmüyorum” dedi.

“BAŞKANLIĞINI BIRAKMASI GEREKİR”

Siyasi yasak gibi bir ceza geldiği taktirde İstinaf ve Yargıtay sürecinin olduğunu hatırlatan Polat, “Bu süreçlerin bitiminde karar kesinleşirse ancak siyasi yasak gündeme gelebilir. Belediye başkanlığı görevi sırasında bu olursa yasa gereği başkanlığını bırakması gerekir” dedi ve şöyle devam etti:

“Yeniden belediye başkanlığına ya da milletvekilliğine aday olması mümkün olmayacaktır. Ta ki yasanın öngördüğü süreler geçinceye kadar.”

Avukatı anlattı: Ekrem İmamoğlu’na ‘siyasi yasak’ gelir mi?