İliç’in siyanürden temizlenmesi için 300 milyon dolar harcanacak

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2024 Perşembe 8:53 am - Güncelleme: 9 Mayıs 2024 Perşembe 8:53 am

İliç’teki maden faciasının yaşandığı Anagold Madencilik’in işletme ortağı SSR Mining Çöpler sahasının temizlenmesinin 250-300 milyon dolara mal olacağını açıkladı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle siyanür atığının biriktirildiği havuzun patlamasıyla 9 işçi toprak altında kalmış ve aradan geçen 3 ayda sadece 4 işçinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

İliç’te 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı! Sarıgül: Burası son derece duygulu…

İliç’te siyanürle altın arayan Anagold Madencilik’in işletme ortağı SSR Mining facianın etkileriyle ilgili bir açıklama yayınladı. SSR Mining’in açıklamasına göre, siyanür atığının biriktirildiği toprak yığının kayması sonucu dokuz işçinin toprak altında kaldığı Çöpler altın madeninin temizlenmesi için en az 250 ila 300 milyon dolara harcanacak. Açıklamada maden sahasının çevreye yayılan ve büyüklüğü on milyon tonu aştığı tahmin edilen siyanürlü topraktan temizlenmesinin 24 ile 36 ay kadar süreceği ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

ABD merkezli SSR Mining ve Çalık Holding’e bağlı Lidya Madencilik ortaklığındaki Anagold’un işlettiği Erzincan’daki Çöpler madeninde 13 Şubat’ta büyük çaplı bir toprak kayması meydana geldi.

Toprak altında kalan dokuz işçiden şu ana kadar dördünün naşına ulaşıldı.

Kaynak: TELE1