Erzincan İliç‘te meydana gelen toprak kaymasının yeni bilirkişi raporuna göre 6 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasından Anagold’un Türkiye müdürü Cengiz Yalçın Demirci de var.

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni’nin liç sahasında meydana gelen kaymayla ilgili yeni bilirkişi raporu yayımlandı. Raporda, olay için ‘iş kazası’ denilirken Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci’nin aralarında olduğu 13 kişinin asli kusurlu sayıldı. Ayrıca Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer de bilirkişilerce asli kusurlu bulundu.

“PROJE DOĞRU ŞEKİLDE KURULMADI”

5 işçinin hala siyanürlü toprak altında olduğu İliç’te bilirkişiler üçüncü ikinci kez rapor hazırladı. 9 kişinin hayatını kaybettiği olayda ÇED olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer ile 13 kişi asli kusurlu bulundu. Bilirkişiler, 26 kişinin ise tali kusurlu olduğu yönünde rapor hazırladı.

Raporda özetle şu ifadelere yer verildi: “Olayın meydana gelmesinde proje yönetim mekanizmasının doğru şekilde kurulmamış olmamasının, faz4B olarak kapasite artışına gidilmiş olmasının ve hazırlanan projelerdeki tasarım hatalarının bulunmasının, işletme aşamasında proje tasarım kriterlerinin yetersiz takip edilmesinin, uyarı sistemlerinin yetersiz olmasının ve çatlakların uyarı vermesi sonrası olayın etkin şekilde yönetilmesini sağlayacak sistemin bulunmamasın etkili olduğu…”

ANAGOLD YETKİLİLERİ ASLİ KUSURLU

Ayrıca olayın çevre kirliliğine de neden olduğu belirtilen raporda, tasarım ve projelendirme aşamasında yığın liçin duraylılık analizinde hazırlanan raporlarda meri mevzuatlarının gerekliliklerini sağlayacak veri sertlerinin kullanılmadığı, Maden ve Çevre Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmediği ifade edildi.

Asli sorumlu olarak SSR, Global Projeler Başkan Yardımcısı John Harmse gösterildi. Asli kusurlular arasında Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci ile operasyon şefi, işçi sağlığı ve güvenliği müdürü ve çeşitli mühendislerden oluşan 13 kişi yer aldı.

6 KİŞİ TUTUKLANDI

İliç kazasına ilişkin bilirkişi raporu üzerine Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci, Operasyon Şefi Fuat Yılmaz, Patlatma Mühendisi Muhammed Kılıç, İSG Müdürü Selçuk Çiftlik, Proje Müdürü Shaun Schwartz ve mühendis İshak Aslan tutuklandı.

NE OLMUŞTU?

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında kaybolan 9 işçiden 4’ünün cenazesine ulaşılmıştı.

Soruşturma kapsamında daha önce altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi I.R.G’nin de aralarında bulunduğu 8 zanlı tutuklanmış, 2 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Tutuklu zanlılar, şirkette mühendis, yönetici ile idareci pozisyonunda çalışanlardan oluşuyor.

İliç’in siyanürden temizlenmesi için 300 milyon dolar harcanacak