İlber Ortaylı: ‘Çanakkale geçilmez’ sözü Britanya Genelkurmayı tarafından söylendi

Yayın tarihi: 30 Aralık 2022 Cuma 1:24 am - Güncelleme: 30 Aralık 2022 Cuma 1:24 am

Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, ‘Çanakkale geçilmez’ sözünün Britanya Genelkurmayı tarafından söylendiğini anlattı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, danışmanlığını yaptığı Çanakkale Savaşlarında cephe gerisinde menzil hastanesi olarak kullanılan ve günümüzde Edirne’nin Keşan ilçesinde kent müzesi olarak restore edilen eski hastane binasıyla ilgili hazırlanan ‘Siperin Ardı’ belgeselinin galasına katıldı.

Galada konuşan Ortaylı,  “Şairin dediği gibi Çanakkale şehitlerini ‘bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi’ dedi. Tabi çok mutaassıp bazı Müslümanlar ‘kantarın topuzunu kaçırdın’ dediler. Ben öyle düşünmüyorum. O zamanda öyle düşünmeyenler vardı. İslamiyet’in çok ağır darbeler yediği ve şayet yenilip gitseydik ancak egzotik bir dil olarak Müslümanların seyyar bir şekilde başka din grupları ve milliyetlerinin idaresinde yaşayacakları adeta bir nevi 2 bin yıllık sıkıntı çekecekleri bir devre girmiştik. Tabi Müslüman devletlerin Yahudi kavminin özgür bağları kadar kendilerine sahip olacaklarından da şüphem vardı. Çok idealist insanlar vardı. Ama her zaman olduğu gibi bir takım etnik vesileler tepecekti. Böyle bir felaket görülmedi. Bunu tek kişiye borçluyuz. Ve tek kişi anonim bir kişidir Türk askeri. Mehmetçik, buradan kalmıştır isim. Tek devlete borçluyuz Türklerin imparatorluğu, devamı Türk Cumhuriyeti. Bu laf da benim değildir. Son padişah Vahdettin’in kızı Sabiha Sultan’ındır. ‘O Türklerin imparatorluğuydu, bu da Türklerin cumhuriyetidir’ dedi” diye konuştu.

‘Çanakkale geçilmez! sözünün Britanya Genelkurmayı tarafından da söylendiğini kaydeden Ortaylı, “Asrın en büyük zırhlılarıyla Çanakkale geçilemedi, yenildiler. Türkler direndi. Üstüne kara harbine girdiler. Kara harbinde de yenildiler” dedi.

İlber Ortaylı’dan ‘serpme kahvaltı’ çıkışı! “Tam bir görgüsüzlük”