İktisatçı Oğuz Oyan: İktidar sınıfsal bir baskı politikası uyguluyor

Yayın tarihi: 12 Ekim 2023 Perşembe 3:55 pm - Güncelleme: 12 Ekim 2023 Perşembe 3:55 pm

Ekonomi gündemini değerlendiren Prof. Dr. Oğuz Oyan, iktidara ‘sınıfsal politika’ uyguladıkları gerekçesiyle tepki gösterdi. Oyan, “Türkiye’nin en varlıklı yüzde 20’si milli varlığın yüzde 48’ini alıyor. Bu kesim üzerine gitmeyip de neden yüzde 80’in üzerine gidiyorsun? Tamamen sınıfsal bir tercihle karşı karşıyayız” dedi.

İktisatçı Prof. Dr. Oğuz Oyan, TELE1’in ‘Gerçek Haber’ programında Bilge Yurtdagülen’in konuğu oldu.  Programda Türkiye’deki ekonomi gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Oyan, AKP’nin ekonomi politikalarını ‘sınıfsal’ olduğu gerekçesiyle eleştirdi.

Oyan şunları söyledi:

“VARLIKLILARIN ÜZERİNE GİTMEK YERİNE TOPLUMUN YÜZDE 80’İNİN ÜZERİNE GİDİYORLAR”

“Şimşek diyor ki ‘kredi kartında bu kadar çok patlama oluyorsa bu ekonomik büyümenin sonucudur’ diyor. ‘Şimdi bunları kısmamız lazım. Biraz fedakarlık, biraz sabır’ diyor. Bunlar külliyen yalan. TÜİK, Türkiye’nin en varlıklı yüzde 20’si milli varlığın yüzde 48’ini alıyor diyor. Bu kesim üzerine gitmeyip de neden yüzde 80’in üzerine gidiyorsun? Tamamen sınıfsal bir tercihle karşı karşıyayız.”

“SINIFSAL BİR BASKI POLİTİKASI UYGULANIYOR”

“İstanbul Sanayi Odası’nın 500 büyük reel üzerinden rakamlarına bakın. Kar patlaması yaşanıyor. Talebi de patlatan bu. TÜİK’in sektör bilançoları analizinde de kar patlaması görülüyor. Türkiye’de servet dağılımının uçuruma gittiğini görüyoruz. Bütün bunlar olurken, gücü yetene, emek kesimleri örgütsüz, var olan örgütler de iktidarın yanında, hadi bunların üstüne gidelim… Dolayısıyla tam bir sınıfsal baskı politikasının uygulandığı ve bunun çok şiddetli süreceği bir döneme gidiyoruz.”

“MEHMET ŞİMŞEK VE GAYE ERKAN GÜLERYÜZLÜ UNSURLAR”

“Mehmet Şimşek olsun, Gaye Erkan olsun… Bu kadrolarda sınıfsal baskılamanın güler yüzlü unsurları. Güzelleme yapılıyor. Bu yoldan bir çıkış yok. Şu an enflasyonu bile talebi kısmak için bir araç olarak kullanıyorlar. Reel gelir aşındırmanın bir aracı olarak görüyorlar. Bir kere bunu 2024 yılının ilk yarısı da dahil kullanacaklar.”

İktisatçı Prof. Dr. Oğuz Oyan: 2023 yılının döviz hedefini bugünden tutturmak tam bir fiyasko