‘İktidar, erkek şiddetini üsten aşağıya doğru inşa ediyor’

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2020 Pazar 8:28 pm - Güncelleme: 26 Temmuz 2020 Pazar 8:29 pm

Ankaralı kadınlar, Kurtuluş Park’ta bir araya gelerek ‘İstanbul Sözleşmesi‘ni konuştu. Sözleşmenin kazanılmış bir hak olduğunu belirten kadınlar, “Devlet şu an hali hazırda koruyucu, önleyici politikaları bile almazken bir de İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini konuşuyor” diyerek vazgeçmeyeceklerinin altını çizdiler.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili “Nasıl usulünü yerine getirerek bu sözleşme imzalanmışsa, aynı şekilde usulü yerine getirilerek bu sözleşmeden çıkılır” sözleriyle başlayan tartışmalar sürüyor. Ankara Kurtuluş Park’ta bir araya gelen kadınlar, ‘İstanbul Sözleşmesi’nin ne olduğunu, kadınlar açısından önemini, sözleşmenin kadınlara neler sağladığına’ ilişkin forum gerçekleştirler. Foruma HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm da katıldı.

İstanbul Sözleşmesi anketinden AKP’lileri üzecek sonuç… Fark çok büyük

“SÖZLEŞME, ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜN GARANTİSİ”

Avukat Betül Çelik, İstanbul Sözleşmesi’nin içeriği, kapsamı hakkında bilgilendirmede bulundu. Çelik, “İstanbul Sözleşmesi, bizim hayatlarımızın, kadın olarak yaşamamızın ve özgürlüğümüzün garantisi. Sözleşme imzalandıktan sonra bu kapsamda yükümlülüklerine uymak için koruma kanunu çıkarılıyor. Hem İstanbul Sözleşmesi hem koruma kanunu erkeklerle eşit haklara sahip olmak için çok önemli” dedi.

“HER YERDE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

İstanbul Sözleşmesi’nin önemine ilişkin örnek veren Çelik, “Hepimiz, yaralarımızdan çiçekler açtırıyoruz. Bu da benim çiçeğim. Bu kol bir erkek tarafından kesildi fakat ben bu mücadeleyle bu yaradan çiçekler açtırdım. Eminim bütün kadınlar yaralarından mücadeleyle çiçekler açtırıyorlar. Eğer sözleşme tam olarak uygulanırsa, hiçbirimiz yara almayacağız. İstanbul Sözleşmesi tam olarak uygulanana kadar, adliyelerde, sokaklarda her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Forumla ilgili Ankara Kadın Platformu üyesi Aysun Gençtanır, ANKA’ya değerlendirmelerde bulundu.

“SÖZLEŞMEYE SALDIRMAYI KENDİNE HAK BİLMİŞ İNSANLAR VAR”

Kurtuluş Park’ta bir araya gelme nedenleriyle ilgili Gençtanır, “Bugün burada İstanbul Sözleşmesine yapılan güncel saldırıları konuşmak için toplandık. Biliyorsunuz, günler önce ‘İstanbul Sözleşmesi ağustosa kalmasın, halledilsin’ diye bir sürü söz dolandı. Sözleşmeye saldırmayı kendine hak bilmiş insanlar var. İstanbul Sözleşmesi, kadınlar açısından kazanılmış bir haktır ve şu an bu hakkımıza bir saldırı var” dedi.

“NİYETİMİZ VAZGEÇMEK DEĞİL”

Aysun Gençtanır, “Biz bugün burada Ankara Kadın Platformu olarak, birincisi İstanbul Sözleşmesi nedir ve kadınlar açısından önemi nedir? Neler getiriyor diyerek başlattığımız bir forum. Bir avukat arkadaşımız bize bunları anlattı. Forum kısmında, kadınlar olarak neler yapacağımızı konuşacağız. Bir mücadele hattı olarak önümüzdeki dönemi belirleyeceğiz. Şunun altını çizebiliriz, niyetimiz vazgeçmek değil” diyerek sözleşmenin kadınlar için kazanılmış hak olduğunu belirtti.

“DEVLET KORUYUCU ÖNLEMLER ALAMAZKEN SÖZLEŞMENİN İPTALİNİ KONUŞUYOR”

İstanbul Sözleşmesi’nin koruyucu ve önleyici politikalar geliştirdiğini belirten Gençtanır, “Devlet şu an hali hazırda koruyucu, önleyici politikaları bile almazken bir de İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini konuşuyor. Dün bir anket yayınlandı. Türkiye’de sözleşme kaldırılsın diyen yok aslında. Büyük bir çoğunluk kaldırılmaması taraftarı. Neden bu kadar önemli, birkaç gün oldu Pınar Gültekin’in aramızdan ayrılışının. Çok rahat bir şekilde ormanlık bir alanda bir kadın ölü bir şekilde bulunabiliyor bu memlekette. İktidar, erkek şiddetini üsten aşağıya doğru inşa ediyor” diye konuştu.

“ÖNLEMLER HALKIN DEĞİL SERMAYENİN YANINDA”

Devletin, yapması gereken temel noktanın halkın sağlığını korumak olduğuna dikkat çeken Gençtanır, “Önlemlere bakıyoruz kadınların, işçilerin, gençlerin hakları yok sayılıyor. Alınan önlemler halkın değil sermayenin yanında olan önlemler” dedi.