İkinci el otomobile dev zam yolda!

Yayın tarihi: 10 Haziran 2023 Cumartesi 9:58 am - Güncelleme: 10 Haziran 2023 Cumartesi 9:58 am

Döviz kurlarının rekor üzerine rekor kırması sıfır kilometre araçların yanı sıra ikinci el araç satışını da etkiledi. Sektör temsilcileri ikinci el otomobillerde yüzde 6’ya varan artış beklentisi içerisine girdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarının ardından dövizdeki engellenemeyen artış birçok sektörü etkiledi. Özellikle araç sektöründe, sıfır kilometre araçlardaki fahiş zamlar ikinci el otomobillere de sıçradı.

Ekonomim’den Aysel Yücel’in haberine göre, Oto Merkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “Kurdaki değişime bağlı olarak sıfır otomobillere gelen yüzde 7 ila yüzde arası zamlar, ikinci piyasasına da yansımaya başladı. Dijital bir piyasa olduğu için özellikle ilan sitelerine fiyat yansımaları artık 24 saati bulmuyor” açıklamasını yaptı.

Muhammed Ali Karakaş, Kurban Bayramı’nın etkisi, yaz aylarına giriş, kiralama sezonunun açılması ve araç tedarikinde yaşanan problemlere paralel haziran ayının son haftasına kadar ikinci el otomobillerde yüzde 4 ila yüzde 6 arasında fiyat artışı öngördüklerini söyledi. Karakaş, ikinci el piyasasında satışlara yönelik beklentilerini ve piyasayı şekillendirecek gelişmeleri şöyle özetledi: “Yaz sezonu, kiralamanın artışı hızı, kurun artış hızı yatırım aracına dönüşe hizmet etmesi, gibi etkiler devam ederse ticaret hızlanır. Bu durumda doğal olarak ikinci el de adetler yükselmeye devam eder. İkinci el otomobil pazarında yıl sonunda 7.5 milyon adetin üzerinde bir satış beklentimiz var.”

Diğer yandan, döviz kurunun seyrine bağlı olarak araç satışında farklı eğilimler olabileceğine de işaret eden Muhammed Ali Karakaş, “Kurdaki hızlı yükseliş devam ederse birçok kişi araç satışını askıya alıp beklemeye geçebilir” dedi.

Fırsatçılar devrede! Sıfır otomobile sıra torpili parası