İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar arttı

Yayın tarihi: 11 Nisan 2022 Pazartesi 3:25 pm - Güncelleme: 11 Nisan 2022 Pazartesi 3:27 pm

İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar 10 günde yüzde 2 arttı. Artışta sıfır araç bulamayan kiralama şirketlerinin etkili olduğu belirtildi.

Rusya-Ukrayna savaşından ağır darbe alan otomotiv sektöründe, üretim, ihracat ve iç pazar satışlarında kayıp artarken, ikinci el otomobil piyasası ise canlandı.

Dünya’dan Aysel Yücel’in haberine göre sıfır kilometre araç piyasasında yaşanan arz sorunu ve fiyat artışlarıyla hareketlenen ikinci el otomobil pazarında, satışlar nisanda hızlandı. Ramazan Bayramı ve yaz tatiline hazırlanan kiralama şirketlerinin, sıfır araç bulamadığı için ikinci ele yönelmesiyle özellikle geçen hafta piyasanın hareketlendiğini belirten sektör temsilcileri, yatırım amaçlı alımların da sürdüğüne dikkat çekti. Artan talep paralelinde ikinci el otomobil fiyatları, son 10 günde yüzde 2’ye yakın zamlandı.

Türkiye’de en çok satılan otomobil markası hangisi?

‘SATIŞLAR ARTTI’

Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Şafak Savcı, sıfır otomobil pazarındaki arz sorunu nedeniyle ikinci el otomobile talebin arttığını belirterek, “İkinciyeni.com’daki olarak mart ayında satışlarımız bir önceki aya göre yüzde 30’dan fazla arttı. Nisan ayında da satışların artarak devam etmesini bekliyoruz. Talebin yaz aylarıyla birlikte daha da yükseleceğini öngörüyoruz” dedi.

Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu da ikinci el piyasasındaki hareketliliğe dikkat çekerek, “Sıfır araç arzındaki azalma ve fiyat artışları, ikinci el araçlara olan talebi artırdı. Yılın ilk çeyreğini durgun geçiren ikinci el pazarı, ertelenen taleple birlikte hareketlenmeye başladı” dedi.

‘FİYATLAR 10 GÜNDE YÜZDE İKİ ARTTI’

Doğan Trend Otomotiv Perakende Operasyonları ve Suvmarket Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sakarya da konuyla ilgili “Sıfır otomobil satışları mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 34 düşerken, ikinci el otomobil satışlarında toparlanma devam ediyor. Henüz resmi rakamlar açıklanmamış olsa da mart ayında şubat ayına göre yaklaşık yüzde 40 fazla ikinci el satışı yapıldığını, geçen yılın ise yaklaşık yüzde 5 altında kaldığını söyleyebilirim. Artan sıfır otomobil fiyatları yüzünden müşterilerin ikinci ele yönelmesi ve bunun yanında birçok markada sıfır araç üretim ve tedarik sıkıntılarının devam etmesi ikinci el pazarının daha hızlı toparlanmasını sağladı. Mart ayında ikinci el satışlarda başlayan hareketlilik nisan ayında artarak devam ediyor. Bu hareketlilik fiyatları da yukarı çekiyor. Fiyatlar son 10 günde yaklaşık yüzde iki arttı. Sıfır araçlardaki fiyat artışları burada etkili” açıklamasını yaptı.

‘KİRALAMA ŞİRKETLERİ DE İKİNCİ ELE YÖNELDİ’

Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, ikinci el otomobil piyasasında kiralama şirketlerinden gelen talebe dikkat çekerek, “Sıfır araç tedarikinde yaşanan sıkıntılar, ikinci el piyasasında satışları artırdı. Özellikle 400-450 bin TL fiyat aralığındaki ikinci el otomobillerde artış var. Öte yandan, bayram tatili öncesi özellikle araç kiralama şirketlerinden yoğun bir talep var. Sıfır kilometre araç bulamayan kiralama şirketleri, özellikle 1-2 yaşındaki ikinci el araçlara yöneldi. Kiralama şirketleri bayram tatilinden umutlu. Çünkü pandemi nedeniyle ertelenmiş bir tatil talebi var. Kiralama şirketleri sıfırda da ne bulsa alıyor” diye konuştu.

HABERİN TAMAMI