İki bin parçanın çalındığı British Museum’a çağrı: Eserlerimizi geri verin

Yayın tarihi: 29 Ağustos 2023 Salı 2:51 pm - Güncelleme: 29 Ağustos 2023 Salı 2:51 pm

İngiltere’de bulunan British Museum’dan dünya mirası eserlerinin çalınmasının ardından Çin ve Yunanistan başta olmak üzere birçok ülke “eserlerimizi geri verin” çağrısı yaptı.

Milyonlarca kıymetli parçaya ev sahipliği yapan İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan British Museum’un envanterindeki dünya mirası eserlerin çalındı. Müzeden yaklaşık iki bin parçanın çalındığı düşünülüyor. Çalınan parçalardan bazılarının ikinci el satış ve açık artırma platformu eBay’de, tahmini değerinin çok altında satışa konulduğu ortaya çıktı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, ‘Çin’in Twitter’ı olarak bilinen Weibo’da Pazartesi günü en çok konuşulan konulardan biri bu hırsızlık olayı oldu. Binlerce kullanıcı Çin topraklarından götürülen eserlerin iadesi için çağrı yaptı. Çin’e ait gazete Global Times’da yer alan yazıda British Museum’daki Çin’e ait tüm kültürel eserlerini “ücretsiz” olarak geri verilmesi istendi.

Yazıda, müzenin “yabancı ülkelere ait kültürel varlıklara” gereken özeni göstermediğini ve dünya mirası olan bu parçaların “British Museum’da daha iyi korunduğu yönündeki algının çöktüğü” vurgulandı. Çin hükümeti bu çağrılar sonrasında henüz resmi bir kanalı harekete geçirmedi.

BRITISH MUSEUM ARTIK GÜVENİLİR DEĞİL

Müzeye “eserlerimizi iade et” çağrısı yapılan tek ülke Çin de değil. Dünya mirası eserlerin çalındığının kabul edilmesi sonrası başka ülkelerden de British Museum’ın artık güvenilir bir yer olmadığı açıklamaları geliyor.

Yunan hükümeti Elgin Mermerleri olarak bilinen heykellerin iadesi çağrısını bu hafta tekrarladı. Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, hırsızlık olayının, “Elgin Mermerleri’nin kesin iadesine yönelik kalıcı ve adil talebi” güçlendirdiğini savunan bir açıklama yaptı.

Nijeryalı yetkililer de benzer şekilde Benin Bronzları’nın iade edilmesi çağrısında bulundu.

British Museum’dan çalınanlar eBay’dan satılmış