İkbal Dürre Moskova’daki terör saldırısını TELE1’e anlattı: Fatura Ukrayna’ya kesilecek

Yayın tarihi: 23 Mart 2024 Cumartesi 3:24 pm - Güncelleme: 23 Mart 2024 Cumartesi 4:08 pm

Haber: Özlem Aktürk

Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İkbal Dürre Moskova’da IŞİD’in üstlendiği terör saldırısının ayrıntılarını TELE1’e anlattı. Dürre, Ukrayna Rusya savaşında gerilimin yeniden artabileceğine değinerek, “Fatura Ukrayna’ya kesilecek” dedi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan bir konser salonuna 4 kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda yüzden fazla hayatını kaybederken saldırıyı IŞİD üstlendi. TELE1 canlı yayınına bağlanan Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İkbal Dürre, “Saldırıyı IŞİD üstlense bile, Rusya’nın bakış açısı batının ve Ukrayna’nın bir takım istihbarat örgütlerinin olduğu yönünde”  diyerek saldırının detaylarını anlattı. Dürre, IŞİD’in saldırıyı açıklama biçimine dikkat çekerek, “Önemli olan da her hâlükârda işi yapanın değil azmettirenin olduğu düşünülürse sonuçta fatura Ukrayna’ya kesilecek. Bu durum belki de içerde yeniden savaşa karşı birlik konusu, insanlarda yeni bir savaşma ruhu oluştura bilecek önemli bir olay” dedi.

Moskova’da konser salonuna terör saldırısı! 143 ölü 146 yaralı

Dürre’nin açıklamaları şöyle:

“Rusya makamları olayın bir siyasi iki insani yönünü ön plana çıkartıyor. İnsani yönü şu anlamda öne çıkıyor. Biliyorsunuz bu olay olduktan sonra dünyanın her yerindeki insanlar aynı şekilde reaksiyon gösteriyor. Taksiciler ücretsiz olarak yaralı taşıyor, insanlar kan vermeye koşuyor vs… Siyasi boyutunda ise Rusya’nın en büyük terör eylemi. Her ne kadar IŞİD üstlense de Rusya’nın bakış açısı batının ve Ukrayna’nın bir takım istihbarat örgütlerinin olduğu yönünde. Çünkü yapılan açıklamalarda IŞİD bu işi üzerine alma şekli ve yayınladığı konsept genel olarak IŞİD tarafından son zamanlarda kullanılmayan bir model. Çok acemice yapılmış bir açıklama şekli olarak yorumlandı. Önemli olan da her hâlükârda işi yapanın değil azmettirenin olduğu düşünülürse sonuçta fatura Ukrayna’ya kesilecek. Bu durum belki de içerde yeniden savaşa karşı birlik konusu, insanlarda yeni bir savaşma ruhu oluştura bilecek önemli bir olay. Zaten onun için yapılmış dikkat ederseniz olay o kadar ilginç ki… 1.si araba Renault marka bir araba… Çok yaygın değil. Araba basit bir araba ama üstü siyah. Dikkat çekici bir araba. Hem olay yerine o araçla gelmişler hem de olay yerinden uzaklaşırken de kullanmışlar. Bu insanlar oraya girdiklerinde kamuflaj giyiyorlar ama yüzlerini saklama gereği duymuyorlar. Son yakalananlardan bazılarının sorgusunda ortaya çıktığı gibi bunlar uzun zamandır Moskova’da yaşayan insanlar. O kadar silahı bombayı oraya götürmek  3-5 kişinin yapacağı bir şey değil. Çatının çökmesi ya da yangının bir anda bu kadar yayılması… Belli ki o alanı da çok iyi biliyorlar. 4 tane Tacikistan vatandaşının ya da kim olduklarına dair net bilgi de yok… Tek başlarına yapabilecekleri bir şey değil”

“BİDEN  BU DURUMU KULLANMAK İSTEYEBİLİR”

“IŞİD çok ciddi bir düşman Rusya için… Ukrayna’yı da destekliyor. IŞİD’in buradaki öğelerine hakkında Rusya bence yeterince istihbaratına sahip. Ben onların böyle bir iş yapacaklarını düşünmüyorum. Bu olayın ABD’nin de işine gelmesi gibi bir durum olabilir. Bu belki ilginç bir nokta. Belli ki olay Rus iç kamuoyuna yönelik yapılmış. İçerde tepkileri artırmak için… Batı basınına bakıyorum fazla gündeme getirilmiyor. Tabi ki herkes olayı kınıyor… Ama fazla gündeme gelmiyor. Guardian dışında… Çünkü Batı da Ruslara karşı bir acıma duygusu olsun istenmiyor. Belli ki Onlar da nasıl bir bu süreci yöneteceklerine dair anlayış yok. Ama Biden bunu kullanabilir. Son zamanlarda Ukrayna’nın Rusya içinde yapmış olduğu İHA’larla nokta atışlarına karşı biden geçtiğimiz günlerde tepki göstermişti. Batı’nın istemi dışında Ukrayna bunları yapıyor. Çünkü cephede durumu iyi değil. Belki bu durumu Biden seçimlere de giderken savaşı durduran bir lider olarak gitmek açısından kullanabilir. Putin de kullanacaktır.”

“PUTİN DE SAVAŞ DERSE BAMBAŞKA BİR ŞEY OLUR”

“Peskov savaş olarak nitelendirdi ama bugün yarın Putin’de nitelendirirse bambaşka bir şey olur… Seferberlik getirebilir. Bence savaşın dinamiğini yükseltecek adımlar atmaya başlayacak Putin… Savaş bildiğimiz gibi siyasetin devamı terör de son yıllarda öyle… Bu tür terör eyleminin arkasında mutlaka başka bir istihbarat kurumu olur. Bunu bilmek için çok ciddi bir bilgiye sahip olmak gerekmiyor. Dolayısıyla Batı da bunu kullanacaktır. Batının bunu kullanması bundan sonraki süreçte kendi aleyhlerine olabilir. 8 Mart’ta kendi vatandaşlarını uyardılarsa ki uyardılar. Bu bilgi kendilerinde varsa neden Rus istihbaratıyla paylaşmadılar? Bu işin bir yanı… Biz zaten uyarmıştık şeklinde işin içinden çıkmak da sağlıklı değil. 11 Eylül saldırılarında da Putin Bush’u arayıp uyarmıştı. Sadece uyarmak yetmiyor. Bilgilerin paylaşılması gerekiyor.”

 

 

Kaynak: TELE1