Moskova’da konser salonuna terör saldırısı! 143 ölü 146 yaralı

Yayın tarihi: 22 Mart 2024 Cuma 9:09 pm - Güncelleme: 23 Mart 2024 Cumartesi 2:27 pm

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan bir konser salonuna 4 kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Resmi makamlara göre 143 kişi öldü, 146 kişi ise yaralandı. Ölenlerin 3’ünün de çocuk olduğu bildirildi. Kanlı saldırıyı terör örgütü IŞİD’in üstlendiği bildirildi.

Moskova’da bulunan Crocus Belediye Binası’ndaki konser salonuna silahlı saldırı düzenlendi. Saldırının ardından binada bir patlama olduğu ve patlamayla birlikte yangın çıktığı bildirildi.

Rusya Soruşturma Komitesi, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 143’e yükseldiğini açıkladı. Ölenlerin 3’ünün çocuk olduğunun duyurulduğu açıklamada 146 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Foto: Reuters

Saldırıyı kamuflaj giymiş en az 3 kişinin gerçekleştirdiği öğrenildi. Olay yerine çok sayıda güvenlik gücünün sevk edildiği bildirildi.

Konuya  ilişkin konuşan, Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, “Bugün Crocus City alışveriş merkezinde korkunç bir trajedi yaşandı” dedi. Sobyanin, olay sırasında yaralananlara gerekli her türlü yardımın sağlanacağını söyledi.

Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, olayın hemen ardından bir kriz merkezi kurulduğunu duyurdu. Moskova’da hafta sonu yapılacak tüm toplu etkinlikler iptal edildi.

Saldırının gerçekleştiği binanın içerisinden görüntüler ortaya çıktı

Saldırı anına ilişkin görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

 

“UKRAYNA İLE TEMASLARI VARDI”

Rusya’dan yapılan açıklamada teröristlerin Ukrayna ile temas halinde oldukları belirtildi. Rusya’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.:

“Moskova’daki saldırıya katılan teröristler, Ukrayna sınırına doğru kaçmaya çalıştı. Sınırı geçmeyi planlayan teröristlerin Ukrayna tarafında temasları vardı.”

BEYAZ SARAY VE UKRAYNA’DAN ART ARDA AÇIKLAMALAR

Ukrayna, Moskova’da konser salonuna yapılan saldırıyla ilgisi olmadığını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, söz konusu saldırıyla Ukrayna’nın ‘hiçbir ilgisi olmadığını’ ifade ederek, “Bu olaylar, saldırgan ülke liderliğinin kendi halkına karşı uyguladığı terörün emarelerini taşıyor” dedi.

Konuya ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, “Moskova’daki saldırıya Ukrayna’nın ya da Ukraynalıların dahil olduğuna ilişkin bir emare yok” denildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan ise ABD’nin açıklamasına karşılık olarak, “Beyaz Saray, Moskova’daki terör saldırısına Ukraynalıların karıştığına dair herhangi bir belirti görmediğini söyledi. Bu sonuca neye dayanarak varıyor?” açıklaması yapıldı.

 

RUS SÖZCÜDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Zaharova, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşların, Crocus City Hall’de düzenlenen saldırıya ilişkin bakanlığa telefon ederek, başsağlığı dileğinde bulunduğunu belirtti.

Arayanların, ‘tüm insanlığın gözleri önünde gerçekleşen bu kanlı terör saldırısını güçlü bir şekilde kınayan ifadeler kullandığını’ kaydeden Zaharova, kurbanları kurtarmak için çaba sarf edildiğini kaydetti.

Zaharova, “Tüm dünya toplumu, bu korkunç suçu kınamak zorundadır” ifadesini kullanarak, Beyaz Saray’ın Moskova’daki terör saldırısında Ukrayna’nın ya da Ukraynalıların parmağı olduğuna dair bir bulguya rastlanmadığı açıklamasına dikkati çekti.

Sözcü Zaharova, “Washington’daki yetkililer bu trajedinin ortasında neye dayanarak herhangi birinin olaya karışmadığına dair bir sonuca varıyorlar? Eğer ABD’nin elinde bu konuda güvenilir veriler varsa, bu veriler derhal Rus tarafına teslim edilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Zaharova, ABD’li yetkilileri bilgi paylaşımında davet ederek, “Eğer böyle bir veri yoksa, Beyaz Saray’ın hiç kimseye hoşgörü göstermeye hakkı yoktur. Rus yönetiminin de belirttiği üzere, olaya karışan herkes yetkili makamlar tarafından tespit edilecektir” ifadelerine yer verdi.

AB BÜYÜKELÇİLİĞİ UYARIDA BULUNMUŞ

Öte yandan, 8 mart günü ABD’nin Moskova Büyükelçiliği’nin kentteki vatandaşlarına 48 saat boyunca başkentte toplanmamaları çağrısı yapmıştı. Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, ABD vatandaşlarına 48 saat boyunca Rusya’nın başkenti Moskova’daki kalabalık alanlardan uzak durmaları çağrısında bulunularak ‘aşırılık yanlılarının’ buraları hedef alma planları olduğu kaydedilmişti.

ABD bu uyarıyı, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB), IŞİD’in Moskova’daki bir sinagoga yönelik saldırısını önlendiğinin açıklamasından birkaç saat sonra yapmıştı.

TÜRKİYE’DEN KINAMA

Türkiye, Rusya’nın başkenti Moskova’da konser salonuna düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Masum sivilleri hedef alan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Rus halkına ve Rusya hükümetine en derin taziyelerimizi sunuyoruz.”

 

Kaynak: HABER MERKEZİ