İhracat kısıtlamasına İsrail’den ilk tepki: Türk ekonomisine zarar verecek paralel tedbirler alacağız

Yayın tarihi: 9 Nisan 2024 Salı 1:02 pm - Güncelleme: 9 Nisan 2024 Salı 2:02 pm

Türkiye’nin ihracat kısıtlaması kararına tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Türk ekonomisine ‘zarar verecek paralel tedbirler alacaklarını’ söyledi.

İstiklal Caddesi’nde İsrail ile ticaretin kesilmesi için eylem yapan ‘Filistin İçin Bin Genç’ grubu üyeleri darp edilerek gözaltına alınması sonra gelen tepkilerin ardından Ticaret Bakanlığı, İsrail’e yönelik ihracatı kısıtlama kararı aldı. Kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor. Bugünden itibaren geçerli olan kısıtlamanın İsrail’in Gazze’de ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar devam edeceği belirtildi.

Kısıtlama kararına İsrail’den ilk tepki geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, X hesabından İsrail’in Türkiye’nin ihracatını engelleyeceği ek bir ürün listesinin hazırlanmasını emrettiğini duyurdu.

Katz paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan; Gazze’de kadınlara, kız çocuklarına, yetişkinlere tecavüz eden, öldüren ve bedenlerine saygısızlık eden ve çocukları diri diri yakan Hamas katillerine verdiği destek uğruna bir kez daha Türkiye halkının ekonomik çıkarlarını feda ediyor. İsrail şiddete ve gasplara boyun eğmeyecek, ticaret anlaşmalarının tek taraflı ihlaline göz yummayacak ve Türkiye’ye karşı Türk ekonomisine zarar verecek paralel tedbirler alacaktır. İsrail’in Türkiye’nin ihracatını engelleyeceği ek bir ürün listesinin hazırlanmasını emrettim ve ayrıca ABD devletlerine ve kuruluşlarına Türkiye’ye yatırımları durdurmalarını ve Türkiye’den ürün ithalatını önlemelerini ve ABD Kongresi’ndeki arkadaşlarımıza boykot yasalarının ihlallerini incelemelerini ve buna göre Türkiye’ye yaptırım uygulamalarını emrettim.”

İhracat kısıtlaması kararına tepki yağdı: Hani İsrail’le ticaret yoktu?

Hasan Bitmez İsrail kararı sonrası anılıyor: İsyanı vicdan oldu

Tepkiler sonrası AKP iktidarından minik adım! 99 üründen 54’ü için İsrail’le ihracatı durdurma kararı

Kaynak: HABER MERKEZİ